romcost Napisano 11 lutego 2007 Autor Udostępnij Napisano 11 lutego 2007 Panowie, kupiłem z miesiąc temu zestaw KD jak w temacie (z DVD 1706) i mam dylemat, czy dobrze zrobiłem, mianowicie w instrukcji amplitunera pisze, że głośniki powinny mieć 6-8 Ohm, a moje mają z opisu 4-6 Ohm (?? dlaczego dwie wartości nie rozumiem) a jak je miernikiem zmierzę to mają ok. 4 Ohm... Czy nie uszkodzę amplitunera ?? P.S. taki zestaw mi polecił znajomy sprzedawca w (firmowym) sklepie zachwalając że ten zestaw dobrze gra za te pieniądze, czy przypadkiem się nie mylił z tymi głośnikami ?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 11 lutego 2007 Udostępnij Napisano 11 lutego 2007 Cytat Czy nie uszkodzę amplitunera ?? Przy dużej mocy może dojść do uszkodzenia amplitunera, gdyż w pewnym, niskim paśmie częstotliwości, impedancja kolumn dochodzi do 3 ohm. Wzmacniacz 4ohm tego nawet nie odczuje, natomiast 6ohm pomęczy się. Cytat taki zestaw mi polecił znajomy sprzedawca Widocznie brał pod uwagę tylko brzmienie zestawu, pomijając jego dopasowanie impedancji. Cytat moje mają z opisu 4-6 Ohm Co oznacza, że bardziej wiarygodna jest wartość 4ohm. Jak będziesz używał roztropnie pokrętło głośności, to nic złego się nie stanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romcost Napisano 12 lutego 2007 Autor Udostępnij Napisano 12 lutego 2007 Cytat Jak będziesz używał roztropnie pokrętło głośności, to nic złego się nie stanie. ... Mieszkam na blokach więc z głośnością nie mogę poszaleć a i pokój nie za wielki temu nie sprzyja ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts