Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam.Jestem nowy na forum, pozostaje mi tylko się przywitać(wiem jak trwoga to do ...audio.com.pl icon_biggrin.gif)
Jestem w kropce i nie wiem kompletnie co zrobić.Posiadam Bose acoustimass 6 series III, awarii uległy 2 satelitki. Ciężko dostać te satelitki...Te 3 co są sprawne wykorzystałbym chyba w ten sposób, iż jedna byłaby centralna i dwie jako tylnie. Teraz co zrobić z przednimi?czy można je zastąpić jakimiś innymi?Podłączyć je pod moduł w kolumnie basowej czy bezpośrednio do amplitunera?
Posiadam też wzmacniacz Sony TA-F 530ES(grał wcześniej z Wharfedale 8.3).
Nie wiem kompletnie co zrobić...Kupić jakieś kolumny co by pasowały i do kina domowego i zostawić ten wzmacniacz do stereo?Czy sprzedać ten wzmacniacz?Co jeśli chodzi o jakość dźwięku?Macie jakieś rady?Jeżeli nie sprzedam wzmacniacza to budżet na kolumny w tej chwili mam około 400zł, po sprzedaży pewnie coś około 900.
Zależy mi na kinie domowym, jednak...Co do klasy dźwięku, myślę, iż TA-F 530 ES i jakieś kolumny 2.0(z klasy WF 8.3) zagrały by lepiej od tych Bose. Da się to wszystko jakoś pogodzić.Proszę o wyrozumiałość i propozycje
Napisano
Zatanawiam się też nad kolumnami podłogowymi dobrej jakości(Dali 106) do tego zestawu jednak czy da się to wszystko jakoś zegrać i wysterować?
Wraz z posiadanym wzmacniaczem TA-F 530ES uzyskałbym dobry dźwięk stereo jednak zależy mi także na kinie domowym.
Satelitki Bose może dostałbym w okolicy 300zł(z innego modelu, nie wiem czy to byłby dobry wybór).
Jakieś rady?
Pozdrawiam
Napisano
Jeżeli uda Ci się kupić parę satelit BOSE o podobnym pasmie jak Twoje uszkodzone, to taki zakup ma sens.
Dajesz wtedy jednolite (czytaj: ocalone) 3 sztuki na przód (lewy i prawy kanał oraz centralny), a nowy zakup na tył.
Większość sygnału idzie na przód, stąd tylne głośniki w 5.0/5.1 zawsze są mniej ważne od tych przednich...

Poza tym - możesz dać do naprawy te głośniczki (warsztaty np. wymieniają zawieszenie lub przewijają uzwojenie), wyjdzie taniej i powinno się udać przywrócić je do pełnej sprawności. Oczywiście pod warunkiem, że uda się jakoś inteligentnie rozkręcić uszkodzoną parę.
Co konkretnie w nich poszło?

Pozdrawiam