Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam

Na wstępie przepraszam że umieściłem w tytule produkt odtwarzacza Bluray.
Już wyjaśniam o co mi chodzi.

Jestem od niedawna posiadaczem amplitunera kina domowego Marantz SR5008 ( wiem że niektórzy z was już zaczęli współczuć icon_wink.gif )
Jednak z testów odsłuchowych w salonie wyszło że całkiem ładnie razi sobie z odtwarzaniem stereo płyt CD.
Dodam, że na tym amplitunerze słucham / chcę słuchać również muzyki.
I z stąd moje pytanie, ponieważ planuję zakupić urządzenie które umożliwi mi odtwarzanie płyt CD.
I teraz nie wiem którą iść drogą.
Czy zakupić typowy odtwarzacz CD5004 i do tego jakiś tam szajsungowaty odtwarzacz Bluray ( na którego też jestem na kupnie )?
Czy może 2 in 1 czyli model UD5007, który ma równocześnie zapewnić odtwarzanie na "dobrym" poziomie ( wg opisu producenta ) płyt CD/SACD jak i bluray?

Czy to w ogóle będzie miało znaczenie w sprzęcie tej klasie ekonomicznej?

Z góry dzięki za sugestię
Napisano
Nie napisałeś przede wszystkim jakie masz kolumny (marka, model). To oprócz akustyki najważniejszy element zestawu. Oczywiście bardzo ważny jest też wzmacniacz/amplituner użyty do odtwarzania muzyki. W stereo amplituner kina domowego niestety będzie psuł efekt, bo średnio się do tego nadaje. Więc jakby od początku to słabo wygląda.
I tu rzeczywiście kupienie źródła w pierwszej lub drugiej opcji jest trochę parą w gwizdek. Można więc wysnuć wniosek, że nie warto
czegoś lepszego stosować.
Ale z drugiej strony jeśli komuś zależy na dobrym dźwięku, to pewnie warto zapewnić lepszej jakości odtwarzacz CD.
Więc jak widzisz w pewnych sytuacjach warto - nie warto jest sprawą bardzo indywidualną.
Jeśli Cię stać na to, kupuj lepszy sprzęt.
Możesz także kupić nowy odtwarzacz B-R a odtwarzacz CD z drugiej ręki. Uzyskasz jeszcze lepszą jakość odtwarzanej muzyki.
Jeśli oczywiście kolumny (?) nie zepsują efektu.
Nie zapominaj też o przyzwoitych interkonektach i kablach głośnikowych. Marnej jakości druty z byle jakiego materiału mogą popsuć
to, co uda się uzyskać dobrą elektroniką i kolumnami.
Napisano
Witam

Tak rzeczywiście, przepraszam wyleciało mi to z głowy z powodu pory o której pisałem posta.

Kolumny które posiadam to model szwedzkiej firmy Audio Pro FS 20, na razie w systemie 2.0, później dojdą pozostałe satelity i przedni ( to do stereo w zupełnie nie będę używane icon_wink.gif ). Testowałem je z kilkoma modelami Monitor Audio ala MR4 w tym przedziale cenowym, ale właśnie ten model grał najpełniej, szczególnie niskie tony. Niestety budżet miałem taki jaki miałem i musiałem wybrać coś w takim przedziale cenowym.
Co do samego pomieszczenia gdzie są używane, to salono-kuchnia o powierzchni 51m2 ( ze skosami ) z czego salon ma powiedzmy 30 parę metrów.
Muzyka jakiej słucham to głownie rock nowy i stary. Podczas odsłuchu specjalnie zabrałem płyty koncertowe Red Hot chili Peppers i AC/DC ( głownie słucham koncertów ) aby zobaczyć jak sprzęt radzi sobie z sceną. Testowałem kilka amplitunerów m.in Onkyo 626, Denon X 2000 i X3000 i właśnie Marantza i pod względem Stereo on wypadł najlepiej, myślę że sporo osób mogło by się zdziwić co do jakości dźwięku tego amplitunera.
Podczas odsłuchu był on podłączony do odtwarzacza CD ( niestety ni w ząb nie potrafię sobie przypomnieć co to był za model ) znam tylko jego wartość ok 2 tyś zł. Oczywiście odtwarzacz był podłączony poprzez kable RCA. Kable głośnikowe które posiadam to Supra Clasic 2,5.
Pytanie czy do takiego zestawienia jest sens inwestowania w odrębny napęd CD czy poprzestać na dobrym odtwarzaczu Bluray

Napisano
Miałem przyjemność, posłuchać tych bardzo ładnych kolumn kolumn. Mają nie męczący przekaz, góra nie jest jaskrawa i męcząca, ale dość dokładna, średnica ciepła, bas głęboki, ale nie dudniący. Dość relaksacyjny odsłuch, nastawiony na melodię, klimat, niż analizę składowych np. orkiestry. W kinie domowym, czy koncertach jak znalazł. Efekt przestrzeni stereofonicznej może i tworzony za sprawą bocznych głośników, ale brzmi dobrze. Nasuwa się porównanie z podobna konstrukcją jamo np. 606, ale Audio Pro to lepsza liga. Wydaje mi się że biorąc powyższe uwagi, według mnie, "wieloformatowy" odtwarzacz będzie w sam raz.