bayan2682 Napisano 3 sierpnia 2014 Napisano 3 sierpnia 2014 WitamMam do przeznaczenia ok. 700 zł na dobre głośniki do komputera.Do czego bedę używał?Przede wszystkim do nagłośnienia wirtualnych organów - Hauptwerk. Do komputera mam podłączony klawisz + pedał organowy. Hauptwerk to bardzo rozbudowany program który posiada sample organowe, o zakresie brzmień większym niż cała orkiestra symfoniczna , do tego dochodzi dynamika także wolę dołożyć i kupić coś dobrego Mam na oku głośniki Microlab Solo6c lub Solo7c, na forum polecili mi też kolumny marki Tonsil Altus . Wolałbym kupić głośniki komputerowe , niż kolumny + wzmacniacz ( nie mam zbyt dużo miejsca w pokoju).Czy w tej cenie znajdę coś sensownego ?Jeśli będzie taka potrzeba to skorzystam z opcji wzmacniacz + kolumny. Znalazłem jeszcze na allegro taką opcję ( chyba ktoś tu polecał):http://allegro.pl/magnat-monitor-supreme-1...4454308251.html Odpisz, cytując
zieluwid Napisano 3 sierpnia 2014 Napisano 3 sierpnia 2014 Witam. Skoro na forum polecono Ci Altusy do takich celów, to lepiej już tam o nic nie pytaj. Jeżeli ma to służyć w celach projektowych, polecam Ci aktywne monitory studyjne. Nie bedziesz potrzebował wzmacniacza, a gabarytowo też nie będziesz miał problemów. Odpisz, cytując
bayan2682 Napisano 3 sierpnia 2014 Autor Napisano 3 sierpnia 2014 A konkretniej ??Czy te microlaby solo7c będą dobre ? Czy coś innego? Odpisz, cytując
pacio94 Napisano 3 sierpnia 2014 Napisano 3 sierpnia 2014 Jeśli to ma być do robienia muzyki, to lepiej poszukaj używanych monitorów studyjnych. Microlab'y są ok jako głośniki komputerowe, ale nic więcej sobą nie reprezentują.Przykładowe lepsze opcje:Alesis M1 Active mk II - 1200zł noweKRK RP5 G2 - 1200zł noweBehringer B1030A - 1000zł noweNie bój się używanych głośników, zwykle korzystali z nich profesjonaliści, więc nie są zniszczone, a poza tym sprzęt profesjonalny jest zwykle solidniej zbudowany niż ten domowy, nie wspominając o multimediach komputerowych. Odpisz, cytując
bayan2682 Napisano 3 sierpnia 2014 Autor Napisano 3 sierpnia 2014 Ok, a jeśli chodzi o słuchanie ,, normalnej '' muzyki na monitorach studyjnych, to jak one wypadają ? Nie nadają się do tego ?Nie chodzi mi tyle o robienie muzyki, lecz o dobrą jakość dźwięku symulatora organów . Jestem organistą i często ćwiczę na symulatorze prawdziwych organów , ale poza tym chciałbym też słuchać innej muzyki...O tych microlabach piszą same pozytywne komentarze że się nadają niemalże do każdego gatunku muzycznego, mają dobry , głęboki bas itp..Czy z tymi monitorami studyjnymi jest podobnie co z solo7c czy monitory studyjne to już inna bajka i nie są przeznaczone do słuchania muzyki, np. rocka ? Odpisz, cytując
zieluwid Napisano 3 sierpnia 2014 Napisano 3 sierpnia 2014 To nadal możesz być spokojny. Ja bym polecił Ci używane monitory. Osobiście miałem przyjemność mieć do czynienie z monitorami Mackie (te nadal mam), Yamaya, Fostex, Krk. Słyszałem też Alesisy. Jeżeli lubisz nasycone i głębokie niskie, to Mackie MR5, MR 8, ale te drugie to do troszeczkę większego pomieszczenia. Odpisz, cytując
bayan2682 Napisano 3 sierpnia 2014 Autor Napisano 3 sierpnia 2014 OkOstatnia konfrontacja: Mackie Mr8 czy Alesis M1 Active MkII ? Czy do tego muszę dokupić jakiś mikser , jaki ?Karta dźwiękowa w kompie to zintegorwana:Obsługa High Definition AudioWbudowany układ Realtek ALC892Ilość kanałów audio 2/4/5.1/7.1Support for S/PDIF In/OutNiedawno wymieniałem kompa i wiem że ta karta dźwiękowa ( zintegrowana) jest bardzo dobra jeśli chodzi o zintegrowane.Czy karta dźwiękowa też do wymiany?Za pomocą jakich kabli podłączam monitory do kompa ? Odpisz, cytując
zieluwid Napisano 3 sierpnia 2014 Napisano 3 sierpnia 2014 Mackie, czy Alesis ?Dla mnie wybór jest prosty, Mackie i tyle. Ale MR8 to spore kloce i dość potężne brzmienie, ale absolutnie nie odradzam.Co do podłączenia, to nie musisz mieć koniecznie miksera, no chyba, że masz kilka elementów do podłączenia. Jeżeli tylko potrzebujesz odsłuchu to możesz wpiąć w kartę. Monitory mają wejścia Jack mono i XLR.Ja miałem mikser, ale głównie z powodu wzmocnienia phantom dla pojemnościówki, czterokanałowego pre słuchawkowego i kilku innych pozycji.Karta u mnie, to ESI Julia z możliwością zamiany stron oferującej IN/OUT w postaci RCA, lub Jack w zależności od potrzeb. Odpisz, cytując
bayan2682 Napisano 3 sierpnia 2014 Autor Napisano 3 sierpnia 2014 Wolałbym Mr8 z tego względu że ma większy zakres pasma przenoszenia ( szczególnie chodzi o dół , 40 Hz) a w hauptwerku wydaje mi się to być istotne - szczególnie jeśli chodzi o najniższe dźwięki. Odpisz, cytując
zieluwid Napisano 3 sierpnia 2014 Napisano 3 sierpnia 2014 O niskie w przypadku Mackie, nie musisz się martwić. Odpisz, cytując
bayan2682 Napisano 3 sierpnia 2014 Autor Napisano 3 sierpnia 2014 Dopiero teraz zauważyłem że cena jednego monitoru Mr8 to 800zł ... Na dwa mnie nie stać... Używane 1400 za dwie sztuki. Znowu mam dylemat :/ Odpisz, cytując
zieluwid Napisano 3 sierpnia 2014 Napisano 3 sierpnia 2014 Stąd też od początku pisałem o używanych. Fakt, że do tych 700 zł, trzebaby trochę dołożyć. Ale jeżeli zajmujesz sie muzyką, to warto zainwestować w coś lepszego. Zawsze możesz pójść na kompromis i kupić odsłuchu Alesis, Behringera ... Odpisz, cytując
bayan2682 Napisano 3 sierpnia 2014 Autor Napisano 3 sierpnia 2014 Więc znowu zostały 2 opcje:1. zapinam pasa i biorę 2x mackie mr 5 mk III ( nówki bo nie ma używanych) - i o co chodzi z tym mk II i mk III ( trójki są nowsze i lepsze )??2. Kupuję na razie 1x mackie mr 8 mk II ( jest też wersja mk III ale strasznie droga i nie wiem czym się różni?) Odpisz, cytując
zieluwid Napisano 3 sierpnia 2014 Napisano 3 sierpnia 2014 Zobacz, bo pewnie kupić nie zdążysz, a z pewnością zgadać się z kimś znajomym, żeby Ci to odebrał :http://www.ebay.co.uk/itm/MACKIE-MR5-ACTIV...=item233e120d45 [ MACKIE MR5 ]I u nas nie szukaj, tzn. szukaj, ale pewnie i tak nie kupisz. Średnio popularny sprzęt. A sprzedawany używany, często ledwo rozbiegający się cenowo z nowym. I to jest słabe. No cóż ... Kupić dobrze, nie zawsze znaczy szybko. Odpisz, cytując
bayan2682 Napisano 4 sierpnia 2014 Autor Napisano 4 sierpnia 2014 OkWielkie dzięki za pomoc.Ciężko znaleźć w Polsce używane mackie, dlatego postanowiłem się złożyć z bratem i kupić 2 odsłuchy mackie mr 8 ( jeden dla brata). Teraz tylko pytanie , czy jeden monitor mi starczy pod względem mocy ? Nie słucham zbyt głośno muzyki ale czy taka opcja będzie dobra ? Odpisz, cytując
zieluwid Napisano 4 sierpnia 2014 Napisano 4 sierpnia 2014 Kurde, ja nie wiem o co Ci chodzi. Jak jeden monitor ? Dlaczego jeden ? W sensie kupujesz z Bratem na spółkę, ale korzystacie razem z kompletu, tak ? Odpisz, cytując
bayan2682 Napisano 4 sierpnia 2014 Autor Napisano 4 sierpnia 2014 Tak, kupujemy na spółkę i brat ma swój a ja mam swój monitor ( Mackie mr 8 ). Odpisz, cytując
bayan2682 Napisano 4 sierpnia 2014 Autor Napisano 4 sierpnia 2014 Tak, na razie osobno a w przyszłości można dokupić drugi . Brata i tak nie ma przez 9 msc w domu bo uczy się 800km od domu więc ja mógłbym korzystać z obu. W okresie wakacji musiałbym korzystać z jednego . Odpisz, cytując
zieluwid Napisano 4 sierpnia 2014 Napisano 4 sierpnia 2014 No to bardzo dziwny pomysł. Ja bym na twoim miejscu pożyczył kasę od Brata i kupił dla siebie komplet. Trudno Ci będzie dokupić jedną używaną sztukę. nikt nie kupuje takich rzeczy pojedynczo, tylko kompletami.A możesz podesłać link, do tych MR8 ? Czy to te z OLX ? Odpisz, cytując
bayan2682 Napisano 4 sierpnia 2014 Autor Napisano 4 sierpnia 2014 http://allegro.pl/mackie-mr-8-mk-ii-para-i4451342653.html Odpisz, cytując
zieluwid Napisano 4 sierpnia 2014 Napisano 4 sierpnia 2014 Myślałem, że te :http://olx.pl/oferta/mackie-mr8-monitory-s...html#499544e630 [MACKIE MR8] Odpisz, cytując
bayan2682 Napisano 4 sierpnia 2014 Autor Napisano 4 sierpnia 2014 Tu już mam nówki za taką cenę ( 1450):http://allegro.pl/mackie-mr-8-mk-ii-aktywn...4445882520.html Odpisz, cytując
zieluwid Napisano 4 sierpnia 2014 Napisano 4 sierpnia 2014 Hmmm, no tak. Szkoda, bo tamte z Ebaya poszły za 120 funtów. Ja za swoje MR5 nowe płaciłem coś ok 160 funtów za sztukę, ale 4 lata temu. Mam je nadal i zapewniam Cię, że te małe Mr-ki potrafią zaskoczyć.I tak jeszcze na marginesie dodam, że przynajmniej mi, stara linia MR podoba się dużo bardziej niż nowa. Ale wiadomo, że nie wygląd najważniejszy. Odpisz, cytując
bayan2682 Napisano 4 sierpnia 2014 Autor Napisano 4 sierpnia 2014 Ok , już wszystko wiem , tylko jak podłącza się je pod kompa ?- mini jack (1/8 ) do kompa i RCA pod monitory ? Odpisz, cytując
Recommended Posts