brownie Napisano 25 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 sierpnia 2014 Odkryłem jeszcze, że przy potencjometrze przy balansie jest lekki luz i niestety przy poruszaniu kolumny trochę wariują, grają głośniej ciszej itd. Lewa gra okej ale prawa bardzo cicho. Próbowałem kręcić w lewo w prawo ale prawa kolumna coś nie chce zagrać na normalnym poziomie :/ Mam nadzieję, że nie będzie to znowu wymagało naprawy rzędu 100 zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 25 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 25 sierpnia 2014 Ale rozumiem, że kiedy potencjometr jest na zero, to obie strony grają równo, tak ?I gratulacje, bardzo oryginalnie to wygląda. Kolumny super !!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brownie Napisano 25 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 sierpnia 2014 Dzięki Ja jestem mega zadowolony z zestawu Na początku nie było żadnego problemu ale po 3 dniach w pewnej chwili zauważyłem że prawa ciszej gra, i poruszałem i tak się działo. Gdy mam na środku to i tak prawa gra bardzo cicho. Być może gdzieś kable są luźne albo coś... Dokładnie będę patrzeć jak wrócę w piątek do domu. Ale trochę zmartwił mnie ten fakt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 25 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 25 sierpnia 2014 Jeśli rozkręcisz obudowę i jest tam dostęp do potencjometru balance, to proponuję potraktować go takim preparatem:PREPARAT "KONTAKT PR" - środek niezbędny przy konserwowaniu potencjometrów. Konserwuje potencjometry i powoduje usunięcie wszystkich nietypowych i niepożądanych efektów, jak trzeszczenie czy nierównomierności słyszalne podczas używania potencjometrów.MOTIP. Preparat do czyszczenia styków - podobno lepszy niż Kontakt PR. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brownie Napisano 26 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2014 Tak tak te potencjometry są dostępne po zdjęciu obudowy, więc spróbuję użyć ten preparat i mam wielką nadzieję, że on pomoże dzieki!Dam znać pod koniec tygodnia czy pomogło. A to rozumiem, że mam popsikać te potencjometry? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 26 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2014 Jeśli dostałeś się do nich, to popsikaj. Ale uważaj by nie zalać wszystkiego wokół. Zabezpiecz inne elementy ręcznikiem papierowym czy chusteczkami higienicznymi. Później pokręć potencjometrami w tę i z powrotem kilkanaście razy.Przy okazji popatrz, czy nic się nie odlutowało, nie ukruszyło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brownie Napisano 26 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2014 Okej dzięki. Preparat zamówiony, w weekend będę działać. Dam znać czy mi się udało! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 27 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2014 Mam nadzieję, że pomoże. Sprawdziłbym jeszcze podłączenia. W sumie, to nie zaszkodziłoby ich też przeczyścić przy okazji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brownie Napisano 27 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2014 Tak jak mówisz jak wrócę wszytko posprawdzam bo tą usterkę odkryłem przed wyjazdem i tak na szybko tylko sprawdziłem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 27 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2014 Sprawdź sobie wszystko dokładnie na spokojnie, może to jakiś drobiazg. Daj znac co i jak, to będziemy kombinować dalej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brownie Napisano 28 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2014 Mam jeszcze tylko pytanie Jeśli wszystko posprawdzam i nadal nie będzie poprawy to zajrzę do środka i popsikam potencjometry. I delikatnie przetrę je po czyszczeniu ale czy od razu mogę włączyć wzmacniacz czy muszę poczekać kilka godzin aż to wyschnie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 28 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2014 Możesz zaczekać, ale nie musi to być kilka godzin. Naturalnie taki zabieg powinieneś przeprowadzać na wzmacniaczy odłączonym od sieci. Ja po takim czyszczeniu włączyłem wzmacniacz po upływie ok. 15-20 minut.Ale jak byś włączył bezpośrednio po czyszczeniu, to też nic się nie powinno stać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brownie Napisano 28 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2014 okej dzieki dzieki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brownie Napisano 30 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2014 A więc zajechałem do domu posprawdzałem wszystkie wtyki i sprzęt gra tak jak powinien Ale mam już kupiony ten preparat więc rozkręcę obudowę i popsikam te wszystkie potencjometry. Przed wyjazdem gdy ruszałem ale w osi ( nie przekręcając) to kolumny różnie grały. Raz Głośniej raz ciszej więc myślę że taka konserwacja dobrze mu zrobi Ten potencjometr od głośności też mogę chyba popsikać?W związku z tym że zbliża się dzień wypłaty chciałbym zacząć poszukiwania DACa. Myślicie że lepiej spytać o to w nowym temacie?Póki co mam możliwość zakupu nowego DACa:http://www.hifi24.pl/pro-ject-usb-box.htmlco o nim myślicie?tym czasem biorę się za konserwację wzmacniacza Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brownie Napisano 30 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2014 Wszystko się udało Ściągnąłem obudowę, popsikałem poczekałem i wszystko gra tak jak powinno Sprawdziłem jeszcze z ciekawości pobór prądu. Co prawda amperomierzem i nie wiem na ile taki pomiar jest wiarygodny ale wyszedł pobór około 0.2-0.3A, co daje moc około40-80W. Sprzedający straszył dużym poborem ale nie jest źle w takim wypadku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brownie Napisano 30 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2014 Mam teraz wielką prośbę o pomoc przy DACu. Nie wiem na jaki zwracać uwagę. Ten Pro-ject jest usb, więc słuchanie muzyki tylko poprzez laptop, ipod już wtedy odpada. Mój budżet to naprawdę maksymalnie 400zł. Być może znajdzie się coś fajnego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 30 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2014 Dac z wejściami optycznym i cyfrowym:http://merlin.pl/Konwerter-FiiO-D03K-Taish...o=true#fullinfoDac z wejściem USB:http://www.salurion.pl/product/146011/RTV_...y_Cube_USB.htmlDac i wzmacniacz słuchawkowy w jednym z wejściem USB: http://www.euro.com.pl/wzmacniacze-sluchaw...0&cr=0#opisA tutaj przenośny Dac i wzmacniacz słuchawkowy z wejściem USB z gadżetem w postaci wyświetlacza: http://allegro.pl/fiio-e07k-andes-wzmacnia...4543559232.htmlNiestety nie powiem Ci jakie są różnice w brzmieniu tych modeli. Gdyby udało Ci się je odsłuchać to opisanie wrażeń byłoby cenne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 30 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2014 No to poszukaj na Allegro czegoś z odpowiednimi wejściami. Przecież DAC nie musi być nowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 30 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2014 Napisz, jakie dokładnie wejścia są priorytetem. A co do wyboru, to także rozglądałbym się w pierwszej kolejności za używkami.Co do reszty, to rozumiem, że czyszczenie pomogło, cieszę się. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brownie Napisano 31 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2014 Tak po czyszczeniu wszystko ładnie gra Dzięki Majtek2013 za linki też jestem ciekaw recenzji tych DACów. No właśnie rozglądałem się już i ciężko znaleźć jakiegoś DACa używanego w przystępnej cenie.Co do wejść to cały czas się zastanawiam.. póki co gram cały czas z ipoda. Ale chyba taki DAC z wejściem usb pozwoli słuchać muzyki z komputera na którym jest więcej miejsca do trzymania dużych plików. Z drugiej strony do posłuchania muzyki trzeba by włączać laptopa. Sam nie wiem, ale jak już na coś się zdecyduję to napewno napiszę jak wrażenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 1 września 2014 Udostępnij Napisano 1 września 2014 Jeżeli kupisz takiego Dac'a, to masz możliwość podłączenia komputera i będzie to działać. To tak jakbyś podłączył kartę zewnętrzną przez usb. No i niestety, jak chcesz korzystać z plików na pececie, to trzeba go włączyć . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brownie Napisano 2 września 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 września 2014 (edytowany) Zastanawiam się jeszcze nad inną opcją. Czy może zamist kupować DACa, kupić odtwarzacz cd i słuchać muzyki z płyt tych co mam, a te albumu których nie mam a chciałbym mieć pożyczać od znajomego, lub sko...wać do własnego użytku Domyślam się że mając odtwarzacz dźwięk byłby jeszcze wyższej jakości.http://allegro.pl/odtwarzacz-cd-denon-dcd-...4552371755.htmlhttp://allegro.pl/audiolajt-grundig-fine-a...4549704677.htmlco o tym myślicie?http://allegro.pl/denon-dcd710ae-odtwarzac...4540939358.htmlz wejściem usb, może zamiast DACa to właśnie taki odtwarzacz jest lepszą opcją? Edytowano 3 września 2014 przez RoRo Korzystaj z funkcji "EDYTUJ" by uzupełnić/poprawić swoją wypowiedź-zamiast pisać jeden post po drugim. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 2 września 2014 Udostępnij Napisano 2 września 2014 Osobiście jestem zwolennikiem tradycyjnych rozwiązań, więc wejścia usb w odtwarzaczu to nie dla mnie. A ile chcesz wydać na odtwarzacz ? Ten Fine Arts wygląda dość kiepsko z zewnątrz. Nie wiem, czy to kurz, czy jest brudny i trzeba go wyczyścić ? To niezły cedek, ale polecałbym znaleźć zadbany egzemplarz CD3. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brownie Napisano 2 września 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 września 2014 Tyle co na DACa czyli 400zł maksymalnie. czytalem na temat tego pierwszego denona na audiostereo i ma bardzo pozytywną opinie. wiesz coś może na jego temat? z poszukiwan fine artsow jedynie ten cd2 znalazłem ale też zauważyłem że jest on już trochę zmęczony.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 2 września 2014 Udostępnij Napisano 2 września 2014 Nie, nie miałem do czynienia z tym odtwarzaczem. Dla siebie kupiłem klasyczne cd. Mam sporo muzyki na komputerze, ale słucham sporadycznie z niego. Oczywiście zastanawiałem sie nad zakupem daca i zapewne kiedyś kupię, ale raczej tak dla sportu, bo częściej słucham cd, winyli i radia.Wiec jak o mnie chodzi, to bym odseparował te urządzenia. Ale Ty możesz zrobić inaczej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts