Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
"Z tym, że moja przypadłość to pedantyzm" - mam to samo i dla tego moje auto pomimo 10 lat wygląda naprawdę bardzo dobrze. Wracając do tematu i tym samym do pedantyzmu to z tego wzglądu boję się trochę używek. Nie skreślam ich bo jeśli ktoś dbał o kolumny to jest to bardzo dobra opcja. Uwielbiam muzykę, słucham jej rano, po drodze do pracy w domu… Nigdy nie miałem dobrego sprzętu muzycznego, głównie względy finansowe, ale to nie przeszkadzało mi w jej słuchaniu. Nie jestem audiofilem, nie znam się na całym tym sprzęcie… Trafiłem na inne forum, gdzie to każdego rodzaju muzyki i każdego wzmacniacza jest polecana firma JBL najlepiej w połączeniu z HK. Słuchałem kolumn, nie był to jednak odsłuch bo stoisko w MM nie jest tego typu pomieszczeniem, ale np. w JBL270 spodobał mi się bas i to, że kolumny grały energicznie. Posłuchałem też BX6 i grają bardziej spokojnie, poukładanie z mniejszym basem. Pewnie przy prawdziwym i dłuższym odsłuchu JBL mogło by mnie męczyć, a BX6 by sporo zyskały. Czytając jednak różne posty odnośnie JBL to dochodzę do wniosku, że nie mam słuchu albo nie słyszałem jeszcze naprawdę dobrych kolumn. Lepszym rozwiązaniem z kolumn nowych są pewnie BX6, chociaż często są nazywane „mułowatymi” - ja tego nie zauważyłem. Nie goni mnie czas więc porozglądam się jeszcze za używanymi. Mile widziane każde propozycje i porady z Waszej strony icon_smile.gif Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio po nim - nie ma sensu cytować go w całości!
Napisano
No to witaj w klubie, ja z samochodem mam podobnie. A w szczególności przechodzę katorgi, jak żona zabiera gdzieś samochód i znajduję potem jakieś okruszki na tapicerce icon_smile.gif. O dzieciakach nie wspominając icon_wink.gif .
A co do używek, to jak kupisz dobrze, to bedziesz się cieszył takim sprzętem długie lata, wierz mi. Już nie będę pisał po raz kolejny, dlaczego warto inwestować w sprzęt z drugiej ręki, ale krótko, kupując używkę masz sprzęt który pierwotnie kosztował kilka razy więcej. Co za tym idzie, klasa brzmienia jest wyższa.
Ja kupiłem podłogówki używane, bardzo dobre i bardzo dobrze i nie zamienił bym ich na nowe w tej samej cenie.
A prawda jest taka, że jeżeli kupujesz kolumny mające kilkanaście lat, a są w stanie idealnym, to o czymś to świadczy.
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam ponownie, zdecydowałem się i kupiłem kolumny Monitor Audio BX6. Teraz mam okazję sprzedać swój amplituner KD i szukam wzmacniacza lub amplitunera stereo. Chcę na niego przeznaczyć do 2 tyś. zł. Zastanawiam się nad następującą elektroniką:
Yamaha A-S 500 (dobre recenzje),
Yamaha A-S 501 (wyjście optyczne i większa moc w porównaniu do poprzednika, ale również wyższa cena),
Harman Kardon 3770 (wyjście optyczne, radio, USB, dużo zbędnych bajerów i waży tylko 6kg? to raczej na minus).
Proszę Was o pomoc przy wyborze, będę wdzięczny za każdą pomoc.
Napisano
Pewnie i tak nie skorzystasz, bo jesteś zapatrzony w te nowe plastikopaździerze, ale zaproponuję na przykłąd taki świetny wzmacniacz.
Yamaha ze swoimi recenzjami czy HK mogą słuchać i uczyć się icon_wink.gif
http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/38/172555.php (Exposure Super XX)
Poza tym Yamaha z MA BX6? Będzie za jasno, może zrobić się momentami nieprzyjemny dźwięk.
A jeśli podoba Ci się jak gra yamaha, to tu masz lepszej klasy wzmacniacz, podobnie grający.
http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/37/172053.php (Struss 140)
Ciekawe za ile można kupić ten wzmacniacz. Gdyby Ci się udało w dobrej cenie... .
http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/36/171572.php (Electrocompaniet ECI 2)
Albo spróbować mocno ponegocjować ze sprzedającym i miałbyś taki wzmacniacz, że naprawdę. Moc, dynamika, piękne barwy, soczystość, muzykalność.
http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/36/171736.php (Musical Fidelity A300).