pablos321 Napisano 11 września 2014 Udostępnij Napisano 11 września 2014 Witam się gdyż forum przeglądam już od kilku lat natomiast dzisiaj postanowiłem się przywitać Posiadam sprzęt taki w topicu : NAD 316bee+mission M33iAktualnie jestem na etapie skłądania kolejnego elementu czyli cd player. Zastanawiam sie nad nowym lub używanym NAD'em- pewnie C516Myślicie że używany to dobry kierunek? akurat sprzęt który mam został zakupiony jako nowy.Różnica w cenie to okolo 500 zł - tylko pytanie czy warto ?Dzięki za sugestie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 11 września 2014 Udostępnij Napisano 11 września 2014 Jeśli chcesz kupić ten sam model nowy i używany, to jeśli stać Cię dołożyć do nowego, kup nowy.Natomiast za podobne pieniądze jeśli ma być używany poszukałbym wyższego modelu albo czegoś innej firmy. Czy musi to być NAD? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablos321 Napisano 11 września 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 września 2014 Pewnie nie musi być natomiast fajnie aby zestaw był tej samej marki- chyba że to tylko taka moja wyobraźnia Z drugiej strony teraz tak myślę że jest to sprzęt na kilka kilka naście lat więc pytanie czy różnica 500 zł będzie aż tak znaczącaMoże faktycznie zostanę przy nowym sprzęcie czyli nowa C516, chyba że przekonasz mnie żeby szukać czegoś innego ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 11 września 2014 Udostępnij Napisano 11 września 2014 Nie będę Cię przekonywał, bo jakby co będzie na mnie Oczywiście, że wyższy model NADa (równie dobrze może to być Pioneer, Yamaha czy Denon - w zależności od tego jakiego brzmienia poszukujesz) będzie lepszy. Ale jeśli nie zamierzasz wymieniać w najbliższej przyszłości kolumn czy wzmacniacza, to odtwarzacz CD wnosi do brzmienia zestawu najmniej. Więcej dałaby wymiana wzmacniacza a jeszcze więcej kolumn. Po kupieniu odtwarzacza CD dobrze by było wymienić kable (głośnikowe i interkonekty) na lepsze, z dobrej miedzi beztlenowej. Może jakieś markowe? O ile masz tylko jakieś zwykłe, najtańsze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 12 września 2014 Udostępnij Napisano 12 września 2014 Cześć.A ja chciałbym zapytać, czy jesteś zadowolony z obecnego zestawu ?Bo wymienić kolumny, wzmacniacz i ogólnie cały zestaw można zawsze. Tylko, czy jest sens, skoro obecny spełnia Twoje oczekiwania. A więc, jak jest ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablos321 Napisano 13 września 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 września 2014 Hey Jestem bardzo zadowolony z tego zestawu. Zakupiony gdzieś 5 lat temu. Szukałem kina domowego do 3000 tys.Nie świadom zacząłem szukać standardowo po marketach i jak miałem już coś wybrać zostawala nutka nie pewności czy oby na pewno robie dobry zakup.Całe szczęście natrafiłem na sklep audio w Krakowie audio trend . Chłopaki prawdę mnie obsłużyli profesjonalne bez ściemy i naciągania na badziew;)W głowie miałem dwa źródła dźwięku jakiś ampli " kembridż-audio";) i nad. Po od słuchu wybór był jednoznaczny .pamiętam byłem napalony tez na jakiś model kolumn jamo z subbem ale po odsłuchu missiony wygrały. Tak więc mając kwotę 3k wydałem coś koło 2400 zł + 70 zł kable tzw . banany; )Trochę się rozpisałem ale ot taka moja krótka historia. Fajne jest to ze ten sprzęt cały czas zaskakuje .Nic w tym zestawie nie jest przesadzone nie sztucznego podbicia bassu. Każdy dźwięk jest fajnie separowany. Pięknie brzmi vokal.Głównym źródłem dźwięku jest albo tuner kablówki albo lapek i tylko format flack różnica nie samowola w porównaniu do mp. Więc myślę że jak kupie oddzielny odtwarzacz CD to system poraz kolejny mnie zaskoczy Jest to naprawdę zestaw skrojony na miarę jakos- cenaNisko budżetowy zestaw audiofiliski; ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 13 września 2014 Udostępnij Napisano 13 września 2014 Zamiast nowego C 516 kup wyższy model np C 541 a lepiej zagra i jeszcze trochę kasy zostanie w kieszeni.http://allegro.pl/odtwarzacz-hd-cd-nad-c-5...4593012244.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablos321 Napisano 13 września 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 września 2014 No fajnie to wygląda tylko zastanawiam się tylko czy taki sprzęt nie jest w środku pomodzony w sensie powinien inne elementy na jakiś dziadostwo. Znasz tego sprzedającego widać ze gość sprzedaje takie sprzęty . Sprzęt który kosztował ponad 2k teraz jest za 500 zł? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 13 września 2014 Udostępnij Napisano 13 września 2014 A co miałby kombinować? Jeśli ktoś modyfikuje sprzęt na ogół się tym chwali. Gość ma 100% pozytywnych komentarzy. Same piątki.To, że sprzęt używany sprzedaje się często sporo taniej niż nowy, nie jest niczym szczególnym. Gdyby to był najnowszy model, to można by się zastanawiać co jest grane.Oczywiście można szukać dalej. Może trafi się lepszy model, choć pewnie będzie drożej. No chyba, że jednak może być inny odtwarzacz niż NAD? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablos321 Napisano 13 września 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 września 2014 Dlatego pytam bo nie mam doświadczenia będę dzwonił il do gościa w poniedziałek a jakie kable byś polecił do spiecia cd ze wzm ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablos321 Napisano 13 września 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 września 2014 Czy ten odtwarzacz jest po jakimś modzie ? 24 bitowa przetwornica i burr brown ? Wyczytałem ze w tym modelu jest problem z korekcja dźwięku i ze napęd jest słaby od Sanyo czy to są wady których powinienem się obawiać ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 14 września 2014 Udostępnij Napisano 14 września 2014 Różne są opinie. Ale oczywiście jak pisałem jeśli masz zamiar kupić jak najlepszy odtwarzacz, to poczekajmy na lepszą ofertę.A przetwarzanie 24 bitowe i wzmacniacze operacyjne Burr Brown to dobrodziejstwo tego modelu a nie tuning. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablos321 Napisano 14 września 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 września 2014 Nie będę ukrywał ze nie chce mieć sprzętu każdego z innej parafii . Stylistyka mi się podoba, szukamy dalej ; ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablos321 Napisano 14 września 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 września 2014 Może z innej beczki cd Player jeśli nie nad to co budżet 500-700 zł używane jeżeli nowy to jestem w tym momencie przygotowany na nad'a c516Fajnie jak by Player wizualnie korespondent z nadem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 16 września 2014 Udostępnij Napisano 16 września 2014 Znalazłem jeszcze takiego NADa http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/36/171708.phpJeśli chodzi o odtwarzacze innych firm, nie widzę na razie nic na tyle ciekawego, by Ci polecić.Chyba , że taki vintageowy już niemal (jak na CD) Kenwood http://allegro.pl/kenwood-dp-7060-6-5-kg-t...4576783067.htmlAlbo nieco młodszy z wyjściami XLR (choć chyba nie zbalansowany) CA http://allegro.pl/cambridge-audio-cd6-i4592898657.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablos321 Napisano 17 września 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 września 2014 Niestety NAD się już sprzedał , ale polujemy dalej Jakie kable kupić do podłączenia odtwarzacza do wzmacniacza ?Mam jeszcze jedno pytanie aktualnie kolumny do wzmacniacza połączone zwykłymi stykami bananowymi za 70 zł .Czy wymiana ich na jakieś lepsze poprawi znacząco jakość dźwięku przy takim systemie ?, Znacząco= odczuwalnie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 17 września 2014 Udostępnij Napisano 17 września 2014 Jeśli rzeczywiście przeglądasz forum od kilkunastu lat, to powinieneś wiedzieć, że kable kupuje się na końcu, po skompletowaniu zestawu. Bo nie kolumny, wzmacniacz czy odtwarzacz dobiera się do kabli, ale odwrotnie. Kable mają skorygować, doszlifować brzmienie. A Ty jeszcze nie wiesz jaki będziesz miał odtwarzacz. Jak kupisz, posłuchasz na kablach które masz, które znasz, wówczas można się będzie na podstawie Twojego wpisu za czymś rozejrzeć.Przecież piszemy o tym w co trzecim wątku.Co do styków bananowych, to chodzi Ci o wtyki bananowe, czyli same końcówki bez kabla?Jeśli tak, to lepiej w terminalu głośnikowym zacisnąć goły kabel. Dopiero jak się nie da tego uczynić, ze względu np. na budowę kabla albo chcemy często przełączać wzmacniacz czy kolumny, to możemy pomyśleć o wtykach. Każdy wtyk jest dodatkowym elementem w torze audio, więc nie poprawia ale degraduje dźwięk, tak jak każdy inny dodatkowy element (Korektory, układy korekcyjne [loudness], potencjometry regulacji tonów itp.)Teoretycznie lepsze są wtyki widełkowe, bo mają większą powierzchnię styku z gniazdem a także można je mocniej przykręcić.Ale ja nie mam dobrych doświadczeń z widełkami, bo przeważnie nie chcą się pewnie trzymać w gniazdach.Tanie wtyki z marnych materiałów na pewno bardziej szkodzą dźwiękowi niż lepsze, np. z miedzi beztlenowej, złocone, albo srebrne.Ale takie sporo kosztują.Sposób montażu też robi swoje. Nie przekonuje mnie przykręcenie na dwie maleńkie śrubki ani lutowanie. dużo lepsze jest zaciśnięcie kabla we wtyku. Najlepiej robi to chyba QED w swoich hydraulicznie zaciskanych wtykach Airloc. Mam, używam, polecam, ale jest drogo.Reasumując. Dobre wtyki owszem, ale lepiej dołożyć i kupić lepszy kabel głośnikowy. I zakręcić "na golasa" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts