Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam.
Posiadam spore kolumny podłogowe STX F360.
Zwracam się do was o pomocą,ponieważ nie mam pojecia gdzie umiejscowic kolumny.
Pokój dość duży ok. 27mk i troche zagracony.Może wy cos poradzicie.
Miejsce odsłuchu to fotele na srodku pomieszczenia.Dzieki.

DSC01446.jpg

Napisano
Można powiedziec.ze teraz tak stoją.
Tylko,że odległosc między kolumnami wynosi nie wiecej niz 1m,
a odleglosc od miejsca odsłuchu to jakies 2,5m.
Odleglośći między kolumnami nie zwiększe,
ponieważ narożnik przeszkadza.
Napisano
Jeśli znasz teorię, to wiesz, że rozstaw kolumn powinien być co najmniej ze 2 - 2,5 metra przy takiej odległości odsłuchowej od nich.
Muszą też być odsunięte po kilkadziesiąt cm od ścian bocznych i tylnej. To absolutna podstawa.
Usiądź na fotelu i patrz powoli w koło pokoju szukając takiego miejsca, by można spełnić te warunki. Innej rady nie ma.
Inaczej trudno będzie mówić o poważnym słuchaniu.
Może da się przesunąć jakiś mebel? Może przestawić go na inną ścianę?
Napisano
Faktycznie pokój jest trochę "zawalony" bo i sofa rogowa plus kanapa i dwa fotele z ławą na środku i meble przy ścianach i dwoje drzwi, proporcje na rysunku trochę zaburzone jak już wspomniałeś.
Ciężko przestrzegać podstawowych zasad, jak tu prawie fizycznie się nie mieści... Może zmieści się wersalka między dwoje drzwi, lub ława i fotel, aby mieć naprzeciwko tego nowego siedziska odsłuchowego meblościnakę i kolumny po bokach? Teoretycznie kiepskie miejsce na kolumny bo trochę wciśnięte, ale będzie zachowana jakaś w miare poprawna "zasada trójkąta" i udało by się pozbyć tej "wyspy" na środku pokoju.
Napisano
Cytat

Faktycznie pokój jest trochę "zawalony" bo i sofa rogowa plus kanapa i dwa fotele z ławą na środku i meble przy ścianach i dwoje drzwi, proporcje na rysunku trochę zaburzone jak już wspomniałeś.
Ciężko przestrzegać podstawowych zasad, jak tu prawie fizycznie się nie mieści... Może zmieści się wersalka między dwoje drzwi, lub ława i fotel, aby mieć naprzeciwko tego nowego siedziska odsłuchowego meblościnakę i kolumny po bokach? Teoretycznie kiepskie miejsce na kolumny bo trochę wciśnięte, ale będzie zachowana jakaś w miare poprawna "zasada trójkąta" i udało by się pozbyć tej "wyspy" na środku pokoju.

Oczywiscie takie rozwiązanie brałem pod uwage,ale między dzwiami stoi piec kaflowy,
którego nie opisałem na rys.Pieca nie bedzie za rok i myslałem by w tym miejscu stała druga kolumna a
pierwsza by została przy rtv.