smaker24 Napisano 29 września 2014 Udostępnij Napisano 29 września 2014 Witam.Posiadam spore kolumny podłogowe STX F360.Zwracam się do was o pomocą,ponieważ nie mam pojecia gdzie umiejscowic kolumny.Pokój dość duży ok. 27mk i troche zagracony.Może wy cos poradzicie.Miejsce odsłuchu to fotele na srodku pomieszczenia.Dzieki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 29 września 2014 Udostępnij Napisano 29 września 2014 Cześć.Tutaj masz link do artykułów na ten temat :http://forum.audio.com.pl/index.php?s=&...st&p=119064 [ USTAWIENIE KOLUMN ] Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smaker24 Napisano 29 września 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 września 2014 Czytałem te wszystkie tematy,ale nadal nie wiem gdzie je ustawić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartolomeo Napisano 29 września 2014 Udostępnij Napisano 29 września 2014 Obracasz fotele o 45 stopni w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara, a kolumny przed szafką RTV. Tylko musisz pomierzyć czy odległościowo będzie OK - wymiar między kolumnami oraz do miejsca odsłuchu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smaker24 Napisano 29 września 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 września 2014 Można powiedziec.ze teraz tak stoją.Tylko,że odległosc między kolumnami wynosi nie wiecej niz 1m,a odleglosc od miejsca odsłuchu to jakies 2,5m.Odleglośći między kolumnami nie zwiększe,ponieważ narożnik przeszkadza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smaker24 Napisano 29 września 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 września 2014 Rysunek troszke nie dokładny zrobiłem.Narożnik sięga do pierwszego okna od rtv. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 29 września 2014 Udostępnij Napisano 29 września 2014 Jeśli znasz teorię, to wiesz, że rozstaw kolumn powinien być co najmniej ze 2 - 2,5 metra przy takiej odległości odsłuchowej od nich.Muszą też być odsunięte po kilkadziesiąt cm od ścian bocznych i tylnej. To absolutna podstawa.Usiądź na fotelu i patrz powoli w koło pokoju szukając takiego miejsca, by można spełnić te warunki. Innej rady nie ma.Inaczej trudno będzie mówić o poważnym słuchaniu.Może da się przesunąć jakiś mebel? Może przestawić go na inną ścianę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 30 września 2014 Udostępnij Napisano 30 września 2014 Faktycznie pokój jest trochę "zawalony" bo i sofa rogowa plus kanapa i dwa fotele z ławą na środku i meble przy ścianach i dwoje drzwi, proporcje na rysunku trochę zaburzone jak już wspomniałeś.Ciężko przestrzegać podstawowych zasad, jak tu prawie fizycznie się nie mieści... Może zmieści się wersalka między dwoje drzwi, lub ława i fotel, aby mieć naprzeciwko tego nowego siedziska odsłuchowego meblościnakę i kolumny po bokach? Teoretycznie kiepskie miejsce na kolumny bo trochę wciśnięte, ale będzie zachowana jakaś w miare poprawna "zasada trójkąta" i udało by się pozbyć tej "wyspy" na środku pokoju. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smaker24 Napisano 30 września 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 września 2014 Cytat Faktycznie pokój jest trochę "zawalony" bo i sofa rogowa plus kanapa i dwa fotele z ławą na środku i meble przy ścianach i dwoje drzwi, proporcje na rysunku trochę zaburzone jak już wspomniałeś.Ciężko przestrzegać podstawowych zasad, jak tu prawie fizycznie się nie mieści... Może zmieści się wersalka między dwoje drzwi, lub ława i fotel, aby mieć naprzeciwko tego nowego siedziska odsłuchowego meblościnakę i kolumny po bokach? Teoretycznie kiepskie miejsce na kolumny bo trochę wciśnięte, ale będzie zachowana jakaś w miare poprawna "zasada trójkąta" i udało by się pozbyć tej "wyspy" na środku pokoju. Oczywiscie takie rozwiązanie brałem pod uwage,ale między dzwiami stoi piec kaflowy,którego nie opisałem na rys.Pieca nie bedzie za rok i myslałem by w tym miejscu stała druga kolumna a pierwsza by została przy rtv. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smaker24 Napisano 30 września 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 września 2014 dokładniejszy rysunek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts