Skocz do zawartości

Specyficzny wzmacniacz do Pylon Pearl 25 i gramofonu.

Recommended Posts

Napisano
W gwoli wstępu : Mam dość specyficzny problem. W związku z niedosłuchem, obecnie po implancie, mój słuch jest zupełnie inny niż normalnego człowieka (mam silne wzmocnienie wszystkich wysokich, piskliwych dźwięków typu hamujący samochód albo elektroniczne dzwonki).

Ostatnio zakupiłem gramofon Pro-ject carbon 2M-RED z kolumnami Pylon Pearl 25. Sercem miała być Yamaha A-S500. Niestety po włączeniu zestawu okazało sie ze Yamaha prezentuje wszystko to czego powinienem unikać: strasznie ostre, metaliczne brzmienie które maskuje mi praktycznie cały przekaz.

Stąd też pytanie czy bylibyście mi w stanie doradzić czy ktoryś z poniższych wzmacniaczy dałby mocno ocieplony, miękki dźwięk, bez ostrej góry, z ładnie brzmiącym żeńskim vocalem. Jeżeli macie też lepsze propozycje to chętnie dołączę do listy (cena najlepiej w okolicach 1.5 tys ale okolice 2 tys też są osiągalne).

Harman Kardon HK 980
Harman Kardon HK 3700
Denon PMA-720AE
Nad C316
Rotel ra-04

Taga Harmony HTA-700B
NAD D3020
Napisano
z tego co słyszem wzmacnacze Marantz grają dość miękko i ciepło
może warto poszukać czegoś z tej firmy

co do Twoich propozycji to odradzam NADa prowadzenie basu może być dla Ciebie niekomfortowe tym bardziej, że Pylony 25 potrafią zagrać basem

Napisano
Cześć.

Drogi Kolego. W tym bardzo wyjątkowym przypadku, proponowałbym dwa rozwiązania. Pierwsze, to sprzęt z drugiej ręki (szkoda, że kupiłeś już kolumny), a drugie (NAJWAŻNIEJSZE), to odsłuchy w jakimś salonie audio. Jedyna gwarancja powodzenia, inaczej możesz szukać bez końca.
Napisano
Pro-Ject 7AMP (najtaniej i bardzo dobrze), Musical Fidelity E10 albo lepiej E100, Advance Acoustic MAP-105 (chyba najlepiej wpasuje się w Twoje oczekiwania). Wszystkie mają pre gramofonowe na pokładzie.
Na odsłuch pierwszego i ostatniego zapraszam z resztą zestawu do siebie, do Kielc icon_biggrin.gif