chomik1982 Napisano 1 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2014 Witajcie Panie, Panowie, i osoby o niezorientowanej płciowości (to jest modne ostatnio) Przeglądam anonimowo forum od dłuższego czasu, ale pozostało mi już się ujawnić.Otom ja - lat trzydzieści z lekką górka. Krzysztof mi na imię.Chciałbym prosić o pomoc w sprawie zakupu pierwszego gramofonu.Dlaczego w ogóle gramofon - to pytanie na które chyba muszę odpowiedzieć na samym początku.Szukam sprzętu do okazyjnego słuchania relaksacyjnego, lubie dźwięk lamp, gramofon wydaje mi się logicznym uzupełnieniem tego podejścia.Lubię też trochę iść pod prąd w masie tłumów...Założenia są takie:Gramofon będzie podłączony pod wzmacniacz lampowy. Obecnie posiadam Manta V5 (wbrew pozorom wcale nie jest taki zły...). Orientuje się, że będę potrzebował przedwzmacniacza, ale to zupełnie inny temat.Z racji, że trochę sprzętu w domu mam, będę chciał postąpić w następującej kolejności:1. Zakup gramofonu i przedwzmacniacza, podłączenie pod Manta V5 i kolumny które już posiadam (Altus110), okablowanie istniejące2. Budowa kolumn głośnikowych w typie otwartym (przegród) - mam doświadczenie w tej materii - zbudowałem około 10 zestawów (część dla siebie, część dla znajomych, jednakże zawsze była to konstrukcja zamknięta)3. Zakup jakiegoś fajniejszego wzmacniacza lampowego - będzie pewnie dwuetapowy - najpierw coś z Felixa, docelowo Leben CS300, CX300 - jeżeli finanse pozwolą..., ale nie zapędzam się myślami aż tak daleko.4. Budowa kabli, interkonektów, zasilających, itp.5. Budowa lub Zakup prostego kondycjonera - tutaj muszę ogarnąć temat, bo też nie jestem fanem podążania w stronę kładzenia przewodów na kolcach... więc może 5 odpadnie... zobaczymy...Pomieszczenie do osłuchów (salon) jest w kształcie litery L - prostokąt 8 x 5 metrów z wyciętym narożnikiem (łazienka) 3,5x4 m. Efektywnie miejsce gdzie będę odsłuchiwał to obszar około 5m x 4m z jednej strony otwarty, wysokość po skosie (poddasze) od 1,6 m do 4,3 m w szczycie.Na początek chciałbym przeznaczyć na zakup gramofonu max 400-500 PLN (razem z wkładką). Nie będę go długo zmieniał, ale bardzo ucieszę się, jeżeli uda się kupić w granicach 200-300 PLN.Jak złapię bakcyla, to dojdzie punkt 6. Nowy dobry gramofon bez jakiś wyraźnych ograniczeń cenowych (oczywiście nie w cenie 1/2 samochodu klasy C)Czytałem wiele wątków na temat wyboru pierwszego urządzenia, itp., i założenia mam następujące:Napęd bezpośredni - ewentualnie pasek (z bólami), pod warunkiem, że za rozsądne pieniądze można kupić zapas paska, który nie parcieje po 6 miesiącach Absolutna nieplastikowość wykonania - solidna masa (szczególnie talerza) będzie na duży +Pełen automat (auto-start + auto-powrót)Anti-Skating (sprężyna, ciężarek, whatever...)Urządzenie oczywiście używane (igła raczej nowa, ale też niekoniecznie).Raczej Kup-Teraz niż licytacja.W miarę dobry stan zewnętrzny, niepołamana pokrywa, brak obić narożników itp...Chciałbym, żeby ładnie wyglądał w salonie.Nie mam specjalnego uczulenia na Polskie sprzęty mid-70's-mid-80's ale też nie jestem bezkrytycznym fanem Unitry...Muzyka - Głównie Rock oraz Jazz. z rzadka Klasyka...Czy możecie coś polecić z aktualnej oferty znanego polskiego serwisu aukcyjnego?A może ktoś z forum sprzedaje coś wartego uwagi aktualnie???Bardzo proszę o podpowiedzi.Oczywiście mógłbym tutaj wkleić parę linków z All...gro, ale przy moim poziomie znajomości tematu (poziom lotu żaby - tak około) to i tak będzie loteria więc nie ma co zaśmiecać wątku...Myślę, że wspólnymi siłami uda nam się ten cel zrealizować, to jak, pomożecie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 1 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2014 Cześć.Twoje wymagania i Twój budżet to dwie przeciwności (o nowej wkładce nie wspominając). Cytat Na początek chciałbym przeznaczyć na zakup gramofonu max 400-500 PLN (razem z wkładką). Nie będę go długo zmieniał, ale bardzo ucieszę się, jeżeli uda się kupić w granicach 200-300 PLN. Najlepiej będzie jak wkleisz jakieś linki na początek, a późnej się pomyśli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomik1982 Napisano 1 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 grudnia 2014 Witam serdecznie.W takim razie oczywiście koryguję - "nowość" wkładki - absolutnie nie Właściwie chodziło mi o to, żeby gramofon był kompletny to znaczy z wkładką i igłą która nadaje się do użytku, ewentualnie sama igła nowa - osobno)Budżet może być ciut większym po prostu nie chcę płacić w tysiącach...Moje "typy"12345678 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 1 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2014 Działa jedynie pierwszy link. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomik1982 Napisano 1 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 grudnia 2014 Cytat Działa jedynie pierwszy link. Ups... poprawione Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 1 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2014 Czytając Twój post myślałem właśnie o BD3, to bardzo dobry gramofon. Ten z linku 4-go wygląda na bardzo zadbany. Jeżeli chodzi o mnie, brałbym własnie ten. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomik1982 Napisano 1 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 grudnia 2014 Cytat Czytając Twój post myślałem właśnie o BD3... Dziękuję. Dzisiaj wieczorem zapewne będę coś brał A co sądzisz o tym?Dual1215Z punktu widzenia DESIGNu najbardziej mi odpowiada Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 1 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2014 Nie znam tego Duala, nie maiłem styczności. Z pewnością jest bardzo urodziwy, a także ciekawy gramofon, ale zdaje mi się daleki od Twoich oczekiwań (no poza wizualnymi). To dość zamierzchła konstrukcja (co nie znaczy, że zła). Wydaje mi się jednak, że to manualny gramofon z napędem paskowym. Ja na przykład wolę manuale, ale miałem i automatyki.Szkoda, ze mieszkasz daleko od Warszawy i nie możesz podjechać na test. Sprawdziłbyś na miejscu, czy to jest to czego szukasz.Sprzedający nic nie pisze o wkładce, nie wiem co tam jest, ciekawe jak to gra i jak długo pociągnie. Dodatkowo, montaż wkładki może być niestandardowy, a sądząc po budowie ramienia zmiana hedshella też nie będzie możliwa. Więc warto się zastanowić. Koledzy, może ktoś ma więcej informacji na temat tego Duala ???Ewentualnie dzwoń do sprzedającego i niech poda Ci wszystkie szczegóły. Nie wiem, czy plinta jest też oryginalna. Nie znalazłem nigdzie takiego egzemplarza jak ten. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomik1982 Napisano 1 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 grudnia 2014 Cytat Dodatkowo, montaż wkładki może być niestandardowy, a sądząc po budowie ramienia zmiana hedshella też nie będzie możliwa. Więc warto się zastanowić. Na tym filmie widać, że pasuje shure m44-7. Czy to ma standardowe mocowanie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 1 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2014 Tak, zgadza się. Dodatkowo z tego co widać na filmie, ten staruszek jest automatyczny. A cena tego Shure'a to ok. 100 zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomik1982 Napisano 1 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 grudnia 2014 Cytat Tak, zgadza się. Dodatkowo z tego co widać na filmie, ten staruszek jest automatyczny. A cena tego Shure'a to ok. 100 zł. Czy w takim gramofonie jest jeszcze jakaś elektronika w torze audio, czy z wkładki idzie bezpośrednio na konektory ?Rozumiem, że mimo wszystko raczej byś tego technicsa polecił...z tego modelu jest kilka na All...:269400429 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 1 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2014 Tego Technicsa miałem jakiś czas, więc sprawdziłem i wiem, że jest wart inwestycji. Dual, to zagadka, choć marka zacna i nie ma się tutaj zbytnio czego czepiać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomik1982 Napisano 1 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 grudnia 2014 Dual nie ma stroboskopu. Czy to poważna wada? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 1 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2014 Dlaczego sądzisz, że to wada ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomik1982 Napisano 1 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 grudnia 2014 Cytat Dlaczego sądzisz, że to wada ? zawsze wydawało mi się, że pomaga ustawić pitch...Jest też instrukcja serwisowa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 1 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2014 Stroboskop w gramofonie może być, ale nie musi, ja w swoim nie mam. Gramofon mojego teścia też nie ma. To nie jest tragedia. Dodatkowo zauważ, że gramofony w wyższych półek cenowych nie mają stroboskopów, są prostymi, manualnymi napędami odtwarzającymi zapis i tyle.Nie wiem czy masz rozterkę pomiędzy tymi dwoma gramofonami, ale jakby coś, to chętnie się rozejrzę za czymś dodatkowym, wartym uwagi. Jeżeli chcesz oczywiście. Daj znać, jakby co. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomik1982 Napisano 1 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 grudnia 2014 Cytat Nie wiem czy masz rozterkę pomiędzy tymi dwoma gramofonami, ale jakby coś, to chętnie się rozejrzę za czymś dodatkowym, wartym uwagi. Jeżeli chcesz oczywiście. Daj znać, jakby co. Bardzo bym Cię prosił gdybyś mógł zerknąć.Bardzo podoba mi się ten DUAL, Technics mniej - ale mówicie, że dobry jest - wierzę Jeżeli nie pojawi się żadna inna propozycja z Waszej strony, to pozostanie mi między tymi dwoma Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 1 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2014 Tak więc kilka ciekawych według mnie propozycji :http://allegro.pl/technics-sl-20-gramofon-...4840636910.html [ TECHNICS SL-20 ]http://allegro.pl/technics-sl-221-gramofon...4821086638.html [ TECHNICS SL-22 ] A tutaj masz pięknego, klasycznego Pioneera :http://allegro.pl/gramofon-pioneer-pl-120-...4854677781.html [ GRAMOFON PIONEER PL-120 ]oraz Dual :http://allegro.pl/dual-cs-1228-porzadny-au...4844047332.html [ DUAL CS-1228 ] Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomik1982 Napisano 1 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 grudnia 2014 Dziękuję za poświęcony czas i pomoc Pomóżcie proszę wybrać spośród tych trzech:Wszystkie mają przyjemny vintage-look:http://allegro.pl/gramofon-pioneer-pl-120-...4854677781.html [ PIONEER PL-120 ]- piękny ++- nowy pasek ++- igła / wkładka w dobrej kondycji +http://allegro.pl/dual-cs-1228-porzadny-au...4844047332.html [ DUAL CS-1228 ] - ładny +- direct drive ++- chyba automat ++- nie wiadomo w jakiej kondycji igła . wkładka ?http://allegro.pl/gramofon-dual-1215-perfe...4838749655.html [ DUAL 1215 ]- piękny ++++- napęd - rolka cierna - to mnie trochę martwi- automat ++- kondycja igły / wkładki nieznana ?heeeeeeeeeLLLLLLPPPPPpppppppp Który z nich będzie najlepiej grał / są do niego w miarę przystępne igły i wkładki ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 1 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2014 Liczyłem, że Ty zdecydujesz, który kupić. Ale coś mi się zdaje, że i tak już wiesz od jakiegoś czasu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomik1982 Napisano 1 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 grudnia 2014 Cytat Liczyłem, że Ty zdecydujesz, który kupić. Ale coś mi się zdaje, że i tak już wiesz od jakiegoś czasu. Ten 1215 piękny, ale ta obudowa nie wydaje mi się specjalnie standardowa... Więc może to jakieś radosne rzeźbiarstwo?Właściwie waham się tylko pomiędzy tymi dwoma już:http://allegro.pl/gramofon-pioneer-pl-120-...4854677781.html [ PIONEER PL-120 ]- piękny ++- nowy pasek ++- igła / wkładka w dobrej kondycji +http://allegro.pl/dual-cs-1228-porzadny-au...4844047332.html [ DUAL CS-1228 ] - ładny +- direct drive ++- chyba automat ++- nie wiadomo w jakiej kondycji igła . wkładka ?jakieś rady ???Może nie dostrzegam w którymś jakiegoś ważnego aspektu ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 1 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2014 Ja kupiłbym Pioneera, ale nie chciałbym abyś tylko na podstawie moich upodobań wybierał gramofon dla siebie. Ten Dual jest także warty uwagi.W gramofonie manualnym jest mniej do popsucia się, no i samo puszczenie muzyki wymaga nieco większej ingerencji użytkownika. Tak że, trochę więcej magii ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomik1982 Napisano 1 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 grudnia 2014 Rozumiem, że w tym Pionierze nawet się talerz nie zatrzyma po dojściu do rowka końcowego ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomik1982 Napisano 1 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 grudnia 2014 Ufff..... )I kupione.http://allegro.pl/dual-cs-1228-porzadny-au...4844047332.htmlDziękuję wszystkim za pomoc.Pozostaje czekać aż przyjdzie.Czy możecie polecić igłę na wymianę do niego? jakiej firmy ? rodzaj ? gdzie kupić ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 1 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2014 Cytat Rozumiem, że w tym Pionierze nawet się talerz nie zatrzyma po dojściu do rowka końcowego ? Nie no, zatrzyma się. Ten gramofon jest bardzo prosty w obsłudze, no ale i tak kupiłeś coś innego, więc nie ma sensu się nad tym rozwodzić.Gratuluje zakupu i czekam na opis wrażeń. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts