Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam.
Otóż zakupiłem Amplituner Stereo Yamaha R-S700 która napędza kolumny Heco Victa 701. Kolumny podpiete są w sposób Bi Wiring. Sposób ich podpiecia znajduje sie w formie narysowanego schematu na zdjeciu w zalaczniku wiadomosci.
Przelacznik impedancji glosnikow na amplitunerze jest ustawiony w pozycji:

"HIGH" czyli
A+B to 12 Om min i A or B to 6 Om min. Zdjecie na ktorym opisany jest ten przelacznik znajduje sie w zalaczniku tej wiadomosci...

Otóz zastanawia mnie czy wszystko jest podpiete i ustawione dobrze bo przy glosniejszym sluchaniu muzyki przy podkreconym basie amplituner sie dość grzeje, w 10 minut i juz jest cieply. Przelacznik impedancji nie powinien byc w pozycji LOW? Jeśli chodzi o jakość sluchanej dotychczas muzyki to jestem bardzo zadowolony, nie mam absolutnie zadnych zastrzeżeń.

Bardzo prosze o fachowa pomoc, bede bardzo wdzieczny.
Pozdrawiam.

Moj mail: Daniel120394@gmail.com

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

Napisano
Według mnie może się grzać ( mim że to dość silny sprzęt) bo ustawiłeś źle przełącznik. Takie podłączenie nie zmienia "obrazu kolumny" dla wzmacniacza, a kolumny są raczej 4 ohm- duże basowe głośniki często schodzą poniżej 4 ohm. Wkażdym razie większość kolumn ma zejścia poniżej 6 ohm. Może sie nawet okazać że po przełączeniu na low będzie lepsza reprodukcja niskich tonów, a wzmacniacz nie będzie farelką.