Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Poszukuję wzmacniacza. Muzyka głównie metalowa/rockowa, choć czasem coś innego również się zakręci icon_smile.gif. Rozmiar pokoju: ok. 4,5m X 3,5m. Posiadam kolumny MB Quart MCS 690 (czy na tych kolumnach zauważę w ogóle różnicę we wzmacniaczu za 300-400 zł, a za 700 zł?). W miarę możliwości prosiłbym również o wypowiedzenie się w kwestii kabli głośnikowych bardziej doświadocznych użytkowników. Do tej pory miałem styczność tylko z najprostrzymi, bardzo tanimi przewodami. Czy zamiana na nieco lepszy (do 50-60 zł) zmieni cokolwiek? Pod wzmacniacz planuje podpiąć CD, gramofon oraz ew. komputer (aux). Z racji przedziału cenowego celuję w używane wzmacniacze icon_smile.gif.

Pozdrawiam
Napisano
A na jakim wzmacniaczu grasz teraz? Przypomnij. Albo na jakim grałeś do tej pory?
Napisz także czego szukasz w brzmieniu. Co Ci się podobało a co nie podobało w tym jak grał dotychczasowy wzmacniacz?
Jeśli dobrze się poszuka, to na pewno taki wzmak za 700 zł zagra lepiej od tego za 300 - 400.
A kable to ma być 50 - 60 zł za całość, czy za metr? Bo jak za całość, to nie oczekuj niczego szczególnego w porównaniu z tymi, które masz. No, chyba, że trafi się jakaś okazja.
Poza tym lepsze kable, to nie tylko poprawa rozdzielczości/ przejrzystości zestawu. Ale można nimi również troszkę skorygować pewne rzeczy w brzmieniu.
I dlatego jak to zwykle polecam zostawić je na koniec, po skompletowaniu zestawu.
Oczywiście nie możesz zaniedbać także interkonektów. Tu też szukałbym później czegoś choć po 100 - 150 zł za parę. Różnica będzie słyszalna.
Jaki odtwarzacz CD planujesz podpiąć pod wzmacniacz (marka, model)? O gramofon nie pytam, bo zakładam, że będzie pasował niemal do wszystkiego.
Napisano
Cytat

A na jakim wzmacniaczu grasz teraz? Przypomnij. Albo na jakim grałeś do tej pory?
Napisz także czego szukasz w brzmieniu. Co Ci się podobało a co nie podobało w tym jak grał dotychczasowy wzmacniacz?
Jeśli dobrze się poszuka, to na pewno taki wzmak za 700 zł zagra lepiej od tego za 300 - 400.
A kable to ma być 50 - 60 zł za całość, czy za metr? Bo jak za całość, to nie oczekuj niczego szczególnego w porównaniu z tymi, które masz. No, chyba, że trafi się jakaś okazja.
Poza tym lepsze kable, to nie tylko poprawa rozdzielczości/ przejrzystości zestawu. Ale można nimi również troszkę skorygować pewne rzeczy w brzmieniu.
I dlatego jak to zwykle polecam zostawić je na koniec, po skompletowaniu zestawu.
Oczywiście nie możesz zaniedbać także interkonektów. Tu też szukałbym później czegoś choć po 100 - 150 zł za parę. Różnica będzie słyszalna.
Jaki odtwarzacz CD planujesz podpiąć pod wzmacniacz (marka, model)? O gramofon nie pytam, bo zakładam, że będzie pasował niemal do wszystkiego.

Brzmienie wzmacniacza Kenwood KA-5090R było całkiem OK, tylko jakby basu mi brakowało. Niestety ciągle coś z nim było nie tak a miejscowi spece od elektroniki nie potrafili rozgryźć co, więc sprzedałem go jako uszkodzony i za te 300 zł zakupiłem Duala PA-5060, który ma aktualnie problem z jednym kanałem (gra ciszej) i ogólnie średnio mi pasuje jego brzmienie. To miała być taka przejściowa opcja i właśnie teraz przymierzam się do wymiany na coś lepszego. Jeśli chodzi o odtwarzacz CD to szczerze mówiąc niczego jeszcze nie planowałem (pewnie będzie w stosownym czasie oddzielny temat icon_smile.gif). Póki co priorytetem jest wzmacniacz.
Napisano
No i ciągle nie odpowiedziałeś jak ma grać wzmacniacz, czego oczekujesz? Czy wiesz o co pytam, czy nie bardzo?
Chodzi o barwę dźwięku, o charakter jego grania. Czy ma być ocieplony, miękki, soczysty, z dobrze wypełnioną średnicą, czy raczej konturowy, jaśniejszy, ostrzej, bardziej twardo grający? Ma uwypuklać, czy raczej sprawić by delikatniej zagrał jakiś wycinek pasma itp... .