Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Cytat

Cytat

Te pomiary elektryczne to również nie jest nic szczególnie trudnego. Wystarczy woltomierz i płyta z nagranym sygnałem sinus. Ewentualnie komputer z programem generujący jakiś przebieg o częstotliwościach akustycznych i stałym jego poziomie.

Hmmm a jaki miałby to być program i to wszystko połączyć czym ?

Z tego co wiem to masz podłączony komputer do amplitunera. Tak że nic nie trzeba jakoś specjalnie podłączać.
Łatwo dostępnym programem z generatorem jest WinISD.
Wystarczy zmierzyć napięcie woltomierzem na przewodach głośnikowych.
Napisano
Tak ten program. Trzeba nim wygenerować sygnał jednakowy na oba kanały np. 1kHz i zmierzyć napięcie na metalowych elementach które mają styk z przewodami głośnikowymi. Napięcie przemienne na wyjściu z wzmacniacza, mierzy się tak samo jak napięcie w gniazdku lub na przewodzie który jest podłączony do gniazda sieciowego. Czyli łączymy woltomierz równolegle z przewodami.
Napisano
okej. program juz mam, woltomierz bede juz mial taki chyba lepszy za okolo 300 zl ale dopiero poczatkiem marca

czyli tak komputer podlaczony do rx , rx do as500 , puszcze przez ten program ten dzwiek a woltomierzem sprawdze na stykach kolumn czerwony bolec woltomierza do czerwonego gniazda w kolumnie i czarny bolec woltomierza do czarnego gniazda w kolumnie

a pozniej tak samo przy wzmacniaczu.

a jeszcze takie glupie pytanie.....ten woltomierz ustawic na mierzenie woltow ? czy na cos innego? bo kiedys mialem takie cos i moznabylo tam mierzyc rozne cuda