Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam.
Mam pytanie odnośnie zestawu Marantz 5009 i Canton Chrono 509.2, 505.2 i 503.2. Czy ten amplituner da radę "obsłużyć" podany zestaw kolumn? Czy może dla tego aplitunera jest jakaś alternatywa? Oprócz oglądania filmów lubię często posłuchać muzyki. Lubię szczegółowe granie.
Proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam
Napisano
Ten Marantz zgodnie z opisem na tylnej jego ścianie obsługuje kolumny o impedancji od 4 Ohm do 16 Ohm. Z punktu widzenia dopasowania parametrów elektrycznych nadaje się. Brzmieniowo , również nie powinno być problemu. Tyle że to już kwestia upodobań.
Napisano
Jeżeli chodzi o dźwięk to lubię jak gra szczegółowo, analitycznie. Kiedyś jeszcze myślałem nad aplitunerem Onkyo, ale ktoś mi odradził, bo może być to za suche połączenie - Canton szczegółowy, jak również elektronika Onkyo. Porównanie Marantza i Onkyo to lepsza niby średnica dźwięku na korzyść Marantza. Oba natomiast potrafią prawdopodobnie górę zagrać podobnie ukazując ogromną liczbę detali. Z taką opinią się spotkałem, lecz nie miałem mozliwości odsłuchu. To jest tylko i wyłącznie wiedza teoretyczna i poszukuje kogoś kto ją zweryfikuje...
Napisano
Różnice są dość subtelne a Cantony nie aż tak bardzo wymagające. Żeby wybrać trzeba by je porównać u siebie. Temu Marantzowi zarzuca się czasem bezpłciowe granie. Jednak o efekcie końcowym decydują głównie kolumny. Sądzę że takie połączenie da dobrze zrównoważony i dość dojrzały dźwięk. Może nie bardzo efektowny ,ale za to niemęczący na dłuższa metę. Ja bym się bardziej skłaniał do Onkyo lub Yamahy. Ale to dlatego że lobię połączenie szczegółowości z większa wybuchowością .
Napisano
A ja bym zwrócił uwagę na Yamahe RX-V777. Jej ceny ostatnio mocno obniżono. Powinna dać bardziej angażujące brzmienie i więcej szczegółów. Ewentualnie więcej pieniędzy można przeznaczyć na lepsze kolumny. W przyszłości można pomyśleć o rozwinięciu o dodatkowe końcówki mocy lub wzmacniacz stereo do zasilenia kolumn. Da to lepszy dźwięk niż amplituner o wyższej cenie.