spinacz66 Napisano 21 lutego 2015 Udostępnij Napisano 21 lutego 2015 Czy takim czymś mogę rozdzielić sygnał coaxialny w amplitunerze i podłaczyć do niego (player BD i komputer) oczywiście urządzenia nie będą grały równocześnie.Tu moje pytanie czy nic się nie spali(jak jedno urządzenie będzie grało a drugie będzie tylko na czuwaniu?) i czy nie pogorszę dźwięku przy zastosowaniu takich rozdzielaczy.czy któryś z tych się na da podobno działa to w komentarzach którzy to zakupili jeśli nic się nie spali które bedzie lepsze?http://sklep.rms.pl/rozdzielacz-lacznik-wt...ozlacany-ywrg2rhttp://sklep.rms.pl/rozdzielacz-rca-2xrca-...al-d-2wr02-0-2m Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 21 lutego 2015 Udostępnij Napisano 21 lutego 2015 Oba te rozgałęźniki służą do rozgałęziania sygnału analogowego. Jedno wyjście na 2 wejścia. W drugim przypadku nazwa Digital to tylko marka kabli i akcesoriów.Nie miałem nigdy do czynienia z urządzeniem do przełączania poza obudową DAC-a ( w tym wypadku wbudowanego w amplituner ). Być może jest takie coś. Potrzebna jest jednak obecność selektora źródeł wejściowych. Jesli amplituner ma wejścia hdmi , należny z nich skorzystać. Jeśli ich brak i wolne jest wejście optyczne trzeba skorzystać z konwertera SPDIF na Toslink. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 21 lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 lutego 2015 to że do analoga służy to wiem zastanowiło mne tylko bo gość w komentarzu to kupił też w rmsie tylko innej długości ten digital i rozdzielił tym sygnał cyfrowy odtwarzacza i dekodera tv i u niego działa tym sposobem dla tego pytam czy nic nie uszkodziło by sięto jego koma:Ten kabelek rozwiązał wiele moich problemów. Mam na myśli podłączenie odtwarzacza DVD oraz tunera Cyfry+ do amplitunera kina domowego wyposażonego w jedno wyjście coaxial. Dzięki powyższemu zakupowi mogę korzystać zarówno z jednego, jak i drugiego urządzenia, choć oczywiście nie równocześnie. To bedzie to działało i nic nie spalę proszę o żetelną odpowiedź? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 21 lutego 2015 Udostępnij Napisano 21 lutego 2015 Najlepiej gdybyś zwrócił się z tym pytaniem do producentów tych urządzeń które chcesz podłączyć. Obawiam się że odpowiedzą to co ja. Czyli że tak nie nalezy podłączać. Jeśli działa i nie psuje się to jest dobrze . Do momentu aż coś się jednak zepsuje. Na pewno nie jest to sytuacja optymalna do pracy. Jeśli chcesz podłączyć kilka urządzeń analogowych do wzmacniacza używa się selektor źródeł, do wzmacniacza mocy przedwzmacniacz, do sprzętu estradowego mikser. To jest rozgałęźnik a nie zgałeźnik. Urządzenia analogowe maja zwykle dość niską impedancje wyjściowa i wysoką wejściową. Dlatego do jednego wyjścia możesz bez problemu podłączać 2 urządzenia ich wejściami. W złączu SPDIF obowiązuje 75 Ohm. Zawsze istnieje prawdopodobieństwo że nawet przypadkiem możesz włączyć BD i dekoder. To że komuś innemu się nie psuje nie znaczy że i Ty tak będziesz miał. Może i Tobie się nie popsuje. Ale to tylko może. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 21 lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 lutego 2015 ok wiec nie bedę kombinował mozesz jakis polecic switch/przełącznik toslink aktywny(auto albo z pilotem) na 2 urzadzenia który będzie beztratnie przesyłą DTS bo jak czytam nie które maja z tym problem jak wynika z praktyki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 21 lutego 2015 Udostępnij Napisano 21 lutego 2015 Takich switchy z pilotem nie znam. Pytałem czy masz wolne wejście optyczne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 21 lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 lutego 2015 optyk hdmi tez zajete po podłączane mam 4 BD i jeden Media playerHD,3 komutery , 2 tv wszytko zajetę jedynie switch mi pozostał kupićJuż sam nie wiem powiedziano mi na innym forum że ten pierwszy co podałem link w poscie za 7zł bedzie działał bez problemu i tam impedacja nie bedzie się zmieniać bo to zwykła wtyczka sam już nie wiem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 21 lutego 2015 Udostępnij Napisano 21 lutego 2015 Oba będą działać tak samo jeśli ktoś napisał że brak przewodów rozwiąże problem to chyba jest niespełna rozumu . Z całą pewnością są splitery hdmi. Są w sprzedaży selektory źródeł audio, jednak w nich znajdują się często rezystory i inne nie potrzebne tu rzeczy. Z tego co przychodzi mi do głowy to użycie redukcji eurozłącza z przełącznikiem wejście wyjscie i do tego przewód z jednej strony zakończony gniazdem SCART a z drugiej kompletem RCA dla wejść i wyjść. O taki przewód może być bardzo trudno. Łatwiej o coś takiego ze złączem męskim. wtedy potrzebny jest jeszcze rozgałęźnik SCART do włączenia pomiędzy to wszytko. Przełącznik w tej redukcji będzie stanowił selektor źródeł wejściami będą np. wyjście i wejście video w kablu a wejście video na redukcji będzie wyjściem na to jedno złącze SPDIF w amplitunerze. Tak szczerze to mi się to całe ustrojstwo nie podoba i jest bardzo prawdopodobne ze nie zadziała w ogóle , na skutek zmiany impedancji falowej wprowadzone przez ten ustrój. Pozostaje zrobić selektor wejść zewnętrzny dla SPDIF lub zlecić to jakiemuś elektronikowi. Przełączanie pilotem mocno to skomplikuje. Żądze ze łatwiej o spliter hdmi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 21 lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 lutego 2015 dzięki za pomoc miałem kilka switchy hdmi po jakims czasie zaczynały głupieć z rozdzielczością mi i poszły na smietnik.Chyba po prostu wymienie amplituner i będzie prosciej i po kłopocie z wiekszą ilościa wejść niż kombinować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 21 lutego 2015 Udostępnij Napisano 21 lutego 2015 Na pewno to będzie najlepsze rozwiązanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts