zieluwid Napisano 10 maja 2015 Udostępnij Napisano 10 maja 2015 Ręcznie to mozolna i długotrwałą praca. Ja ploerowałem wkręrarką na wolnych obrotach, ale potem i tak jeszcze długo polerowałęm ręcznie. Nie osiągnąłem takiego efektu jak sobie wyobrażałem.Ale jak już zacząłęś polerować, to możesz próbować na różne sposoby. Może uda ci się osiągnąć zamierzony efekt, oby. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukaz2 Napisano 10 maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 maja 2015 też myślałem o polerowaniu na wolnych obrotach i próbie dopracowania ręcznego. dopóki nie spróbowałem to wydawało mi się, że możliwe jest osiągnięcie ideału. teraz będę szczęśliwy jeśli tylko się do niego odrobinę zbliżę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 10 maja 2015 Udostępnij Napisano 10 maja 2015 Może masz gdzieś zakład, gdzie polerują reflektory. Może byś podpytał co i jak, bo jeszcze polerują na mokro. Ale wydaje mi się, że oni mają jakieś profesjonalne pasty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukaz2 Napisano 10 maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 maja 2015 gdzieś czytałem, że w takich zakładach korzystają z profesjonalnych past, co nie znaczy że nie mogliby odrobiny odstąpić porozglądam się za takim miejscem u siebie. a swoją drogą - i tak jestem dumny z siebie, że mi się zachciało. no i część podziękowań należy się Wam za motywację do pracy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 10 maja 2015 Udostępnij Napisano 10 maja 2015 Polerki mają obroty od 600 a dla pokryw to i tak dużo. Ja używam gąbek polerskich bo są ponć delikatniejsze od futra polerskiego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 10 maja 2015 Udostępnij Napisano 10 maja 2015 Przy za wysokich obrotach, plexi może zrobić się matowe pod wpływem temperatury. To już proces nieodwracalny, z obrotami trzeba ostrożnie, podobnie z siłą nacisku.No i bez profesjonalnej pasty, odradzam matowić powierzchnię papierem ściernym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 10 maja 2015 Udostępnij Napisano 10 maja 2015 Ja zawsze matuję. Moje pokrywy zazwyczaj są w stanie agonalnym (porysowane, głębokie rysy, byle nie popękane) i bez tego nie wiele można poprawić. Nadmieniam, że korzystam z polerki z gąbką plus pasta - wstępna i końcowa. Niestety, moje pokrywy nigdy nie są idealne bo żeby pozbyć się rysy o głębokości 1mm to tyle trzeba z niej zdjąć. UWAGA papier ścierny tylko ręcznie. W bolesny sposób do tego doszedłem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 10 maja 2015 Udostępnij Napisano 10 maja 2015 A jaką gąbką ? Jakaś nakładka na tarczę ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 10 maja 2015 Udostępnij Napisano 10 maja 2015 Najczęściej używam takiej zintegrowanej z uchwytem. Ostatnio używałem gąbki jako nakładki na tarcze (taka z rzepem) i cały czas bałem się, że jak omskinie mi się polerka to uszkodzę pokrywę bo była bardzo cienka. Jak będę w Skcach to mogę podać dodatkowe szczegóły - tam trzymam cały mój warsztat. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 10 maja 2015 Udostępnij Napisano 10 maja 2015 Ok. To w razie czego czekam na info. Ja też używałem nakładki z rzepem, ale zamiast tej z włosiem, zakładałem takie miękkie ściereczki. Efekt był lepszy, bo po tej gotowej nakładce na tarcze zostawały takie brzydkie smugi widoczne pod kątem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukaz2 Napisano 11 maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 maja 2015 to i ja się przyłączę do czekania na info. niestety lub stety najpierw przejechałem kawałek pokrywy papierem 1200 na mokro i 2000. potem 2 godziny polerowałem pastą. około połowę "zmatowienia" pasta "zdjęła". potem już mi się nie chciało dalej walczyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 11 maja 2015 Udostępnij Napisano 11 maja 2015 Znalazłem coś ciekawego na temat polerowania tworzyw sztucznych :https://www.youtube.com/watch?v=--s76ZCePwk [ Polishing Acrylic ] Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 11 maja 2015 Udostępnij Napisano 11 maja 2015 Też mam małe 3M ale szlifując plastik zawsze zakładam maskę ( 3M ) i staram się robić to na powietrzu. Mam totalnie styraną pokrywę to pstryknę fotki w trakcie ale uprzedzam efekt końcowy raczej szału nie będzie. Nie wiem tylko kiedy znajdę czas Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 11 maja 2015 Udostępnij Napisano 11 maja 2015 To gdzie tutaj sens, skoro średnie ceny takiego zestawu to ok. 100 dolców ? Widziałem ogłoszenie na Allegro, gdzie facet bierze 150 zł za polerkę pokrywy. Nie wiem jak to wygląda na żywo, ale sądząc po zdjęciach jest lepiej niż bardzo dobrze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukaz2 Napisano 15 maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 maja 2015 też widziałem to ogłoszenie. na zdjęciach pokrywa po polerowaniu wygląda świetnie. ciekawe czy jest tu ktoś kto korzystał z jego usług Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 15 maja 2015 Udostępnij Napisano 15 maja 2015 Jeszcze znalazłem takie coś :https://www.youtube.com/watch?v=P3OxmBcr7rs [ How to turntable dust cover restoration and protector installation ] Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukaz2 Napisano 16 maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 maja 2015 świetne !! a jakie proste !! muszę poszukać takiej folii Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 16 maja 2015 Udostępnij Napisano 16 maja 2015 Tak, wygląda bardzo prosto. Jestem tylko ciekaw jak wygląda to na żywo. Bo to, że powierzchnia jest bez rys i wygląda jak nowa po naklejeniu tej folii, to normalne.Jednak jestem ciekaw jak wygląda to, jak patrzy się na pokrywę z bliska, a dokładnie jak wyglądają te rysy pod folią. Bo to że jest naklejony protektor, nie rozwiązuje problemu porysowanej pokrywy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 16 maja 2015 Udostępnij Napisano 16 maja 2015 Dokładnie to samo pytanie zadałem sobie. Tak na chłopski rozum to rysy nie znikną Powierzchnia będzie ładnie wyglądała ale to tylko taki półśrodek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukaz2 Napisano 16 maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 maja 2015 macie rację. wszelkie niedoskonałości będzie widać i z zewnątrz i od spodu, takie oszustwo dla oka .... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 17 maja 2015 Udostępnij Napisano 17 maja 2015 Jest to jednak fajną opcją jeżeli chodzi o samo zabezpieczenie. Czy jest to pokrywa nowa, czy w gramofonie używanym będąca w stanie bardzo dobrym. Rożnie czasami bywa i w razie jakiegoś uszkodzenia/rysy, wystarczy zdjąć folię i położyć następną warstwę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 18 maja 2015 Udostępnij Napisano 18 maja 2015 http://olx.pl/oferta/pokrywy-gramofonowe-p...99-IDabYxL.htmlMożna zasięgnąć języka tu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 18 maja 2015 Udostępnij Napisano 18 maja 2015 Nie rozumiem propozycji ceny, to raz. A dwa, to wydaje mi się, że deklaracja odpowiedzi na pytania dotyczy bezpośrednio problemu potencjalnego klienta, a nie warsztatu i samego procesu technologicznego.Przynajmniej ze strony biznesowej nie miałoby to sensu. Przecież to jest propozycja sprzedaży usługi, a nie patentu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukaz2 Napisano 18 maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 maja 2015 ale co by nie mówić to cena jest bardzo atrakcyjna a na poważnie to już wolałem jasno określoną stawkę w ogłoszeniu z allegro. tutaj prawdopodobnie cena będzie "negocjowana" indywidualnie do klienta wg pomysłu wykonawcy. to zawsze rodzi pewne "ale..." Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 18 maja 2015 Udostępnij Napisano 18 maja 2015 Trochę zrobił się OT z tego polerowania pokryw, ale to przynajmniej twój temat i uczestniczysz w dyskusji.A tak sumując, to ja nie wierzę w takie cudowne polerowanie, musiałbym się sam przekonać. A z tego co sam doświadczyłem w tej kwestii, to niestety nie spełniło moich wymagań. Grzebiąc w temacie obróbki tworzyw sztucznych, natknąłem się na filmy przedstawiające cięcie, gięcie, klejenie plexi itp. Nie wiem, czy w pewnych przypadkach nie byłoby lepiej zamówić nową pokrywę na wymiar, niż męczyć się ze starą, bo w większości przypadków nie ma ani wyników, ani satysfakcji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts