Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
sala66

TEAC A-H500i - problem

Recommended Posts

Witam,
jestes posiadaczem zestawu TEAC A-H500i + CD + wzmacniacz. DO tego głośniczki monitor audio BR2.

Sprzet służy już jakiś czas, jednak ostatnio ni stąd ni z owąd cośsie stało.

Szwankuje zasilanie prawego głośnika ze wzmacniacza- słychać szumy, minimlanie muzykę w tle.
Nie jest to wina ani głośnika ani kabli, gdyż na drugym wyjsciu na lewy głośnik grają oba ok.

Ktoś z was wie może co się stało?
Czy naprawa będzie prosta czy skomplikowana sprawa ?


z góry dzięki za odpowiedz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Trzeba by zajrzeć do środka. Może coś się odłączyło, albo zrobił się tzw. zimny lut.
Popatrz, możliwe, że coś wypatrzysz. Spójrz na kondensatory, czy nie napuchły od góry albo elektrolit się nie wylał.
Tylko uważaj. Przed odkręceniem obudowy wyjmij wtyczkę z gniazdka sieciowego. By Cię prąd nie poraził.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jezeli to jest "zimny lut" jak wspomnial kolega wyzej naprawa zajmie chwile i nie jest specjalnie skomplikowana. Trzeba sciagnac obudowe i dokladnie obejrzec miejsce gdzie styk od terminala glosnikowego jest wlutowany w plytke. Bedzie widac szczeline na sciezce naplytce drukowanej. Wystarczy poprawic lut i wszystko powinno byc OK. Tylko trzeba podejsc do tego ostroznie aby nie uszkodzic plytki. Jezeli nie jestes pewien ze uda Ci sie wykonac to samemu oddaj do servisu audio.

Wszystkie prace wykonuj beznapieciowo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×