Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam ,nazywam się Denis jestem nowym użytkownikiem i potrzebuję pomocy ,,otóż posiadam yamahe crx-e300 i nie wiem jakie kolumnt dobrać ,chodzi o 4ohm czy 8ohm i ile watowe mogą być zeby sprzętu nie uszkodzić ?? z góry zaznaczam ze kupiłem sam ampituner( 300zł jak by ktoś chciał wiedzieć) i chciałbym w cenie 300-400 dobrać jakieś kolumny po prostu zeby grało "jakoś" ,z góry dziękuję za pomoc ,pozdrawiam
Napisano
Jest to nieduża "baza" mikrowieży. Musisz szukać jakiś ciekawych monitorów ( kolumn podstawkowych ), ze względu na ograniczoną moc zestwu, jak i nieduże fundusze.
Moc kolumn nie ma nic do rzeczy , "mocniejsze" przecież głośniej nie zagrają, jeśli już to patrz na parametr efektywność -dB im wiecej tym głośniej .
Zaś wybór 4-6-8 ohmowe tez nie detrminuje w tym wypadku zakupu jakiś konkretnych monitorów, choć lepiej dla yamahy bardziej 6/8 ohm niż 4ohm( tyle że nalepki często kłamią, a wzmacniacze zazwyczaj dają radę)
Napisano
W jakiej wielkości pokoju to będzie grało?
Jakiej muzyki słuchasz?
Jaki barwowo dźwięk wolisz (jaśniejszy, chłodniejszy, twardszy, czy cieplejszy, miększy, bardziej soczysty itp...)?
Jak i gdzie będzie stał zestaw (na czym elektronika i kolumny, jak daleko kolumny od ścian)?
Kolumny pewnie do takiego urządzenia kupisz podstawkowe, czy zatem planujesz kupić standy?
Napisano
Więc tak ,,muzyka jaka poleci to hardcore/metal/radio ,,pokój mam mały kwadrat 3x3 ,,barwa hmm obojętnie ,kolumienki chciałbym umieśćić na stojakach a może mi ktoś powiedzieć jakie kollumny były od tej miniwieży w seryjnym zestawie ?? bo szukałem w necie i nigdzie nie mogę znaleźć
Napisano
Cytat

jakie kollumny były od tej miniwieży w seryjnym zestawie ?? bo szukałem w necie i nigdzie nie mogę znaleźć

Wpisz w google yamaha crx-e300 i wybierz grafika, będziesz miał zdjęcia poglądowe. Opisu ich walorów brzmieniowych, czy pseudo danych technicznych raczej nie znajdziesz w necie, bo w przypadku głośniczków dołączanych do mini wież nie było i nie ma o czym pisać.
Jak ktos planuje kupić miniwieżę to warto szukać modelu bez firmowych głośniczków, bo kupując kolumny podstwkowe ( monitory) dobrej firmy (która się zajmuje tylko tym ) masz na dzień dobry brzmienie dwie klasy lepsze .