Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam.
Chciałbym prosić o poradę w wyborze sprzętu. Chcę przeznaczyć do 1000zł (nie mam za bardzo możliwości dołożyć więcej) na sprzęt audio. Nie mam miejsca na kolumny, więc skompletowanie zestawu typu DVD+wzmacniacz+kolumny odpada niestety, chociaż wydaje, ze mogłoby to być lepsze rozwiązanie od tego na które w końcu pada mój wybór, czyli od wieży.

Mam do nagłośnienia pokój o powierzchni około 13m^2. Słucham metalu (heavy, thrash, progresywnego, trochę black) i trochę rocka progresywnego. Sprzęt ma służyć do odtwarzania CD i w mniejszym stopniu USB. Radia w ogóle nie będę używał, nie będę też używał wieży do telewizora. Nie zależy mi też na różnych dziwnych funkcjach (poza wyłącznikiem czasowym) i equalizerze. Chciałbym osiągnąć możliwie dobrą jak na ten przedział cenowy jakość dźwięku i bas wyraźny, czytelny.

Zastanawiam się nad Denonem M-39 (słyszałem tylko opinię, że odtwarzacz głośno chodzi - czy to prawda? mógłby się wypowiedzieć ktoś, kto miał do czynienia i obalić/potwierdzić te plotki? bo chciałbym posłuchać czasami czegoś spokojnego do spania) oraz jakąś używaną Yamahą Pianocraft (tylko którą?).

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Napisano
Fakt, trochę dziwnie podchodzisz do sprawy. Ale być może z racji małego doświadczenia w tym temacie.
Przede wszystkim pokazałbyś tu jakiś rysunek pokoju z zaznaczonym umeblowaniem i miejscem gdzie ma stać twój zestaw oraz miejscem gdzie będziesz siedział podczas słuchania. albo jakieś zdjęcia dookólne, taka panorama pokoju.
Bo nie wierzę, że nawet w tak małym pokoju nie znajdzie się rozwiązanie, abyś mógł gdzieś umieścić kolumny. Oczywiście myślę
o podstawkowych, bo podłogowe pewnie z różnych powodów odpadają.
Nie tak dawno jeden z kolegów na forum miał niby patową sytuację z ustawieniem i mu podpowiedziałem rozwiązanie. Ale muszę widzieć ten pokój.
Przecież kolumny od Denona czy Yamahy też musisz gdzieś postawić. Bo chyba nie lewą i prawą zaraz obok elektroniki, jak w jakimś "jamniku"?

Dobrze dobrany zestaw nie potrzebuje takiego psuja dźwięku jakim jest equalizer. On jako dodatkowy element w torze audio wnosi niepotrzebne zniekształcenia i szumy do dźwięku. Jakieś pliki z komputera możesz sobie equalizować (jeśli musisz) na odtwarzaczu
takich plików. Jakiego używasz? Ja mam AIMP3 i jest naprawdę niezły. Koledzy polecą pewnie coś lepszego.

Timer do wyłączania? Zazwyczaj bywa w gadżeciarskich miniwieżach. Choć oczywiście nie tylko, bo dawniej zdarzało się także widzieć go w segmentach do tzw. "dużej wieży". Jeśli musisz mieć odłączone zasilanie, to są specjalne timery włączane do gniazdka sieciowego a do nich dopiero podłączasz sprzęt. Albo bywają również takie listwy takie listwy.

Zestaw stereo, to nie odtwarzacz DVD+wzmacniacz+kolumny, ale odtwarzacz CD/gramofon/DAC/tuner+wzmacniacz+kolumny.

Zdarza się, że odtwarzacz CD w tym modelu Denona pracuje głośno. Oczywiście zależy na jaki egzemplarz trafisz.
Lepsze pod tym względem są Yamaha PianoCraft. A jaki model? Najlepiej taki z modułem CD a nie DVD.
Ale może jednak zastanowisz się nad pełnowymiarowym zestawem. Powinien zagrać lepiej od Yamahy.
Z czasem można wymieniać poszczególne elementy na lepsze.
Kolumny jak pisałem i tak musisz jakieś kupić i gdzieś je sensownie ustawić.