Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam drodzy forumowicze, mam dla was małe wyzwanie z moim nagłośnieniem. Posiadam teraz amplituner onkyo 604 oraz kolumny 5.1 quadral argentum 07, subwoofer velodyne eq12. Ostatnio wyczytałem o nagłośnieniu dolby atmos i mnie to zaciekawiło. Zamieszczem zdjecia salonu w moim przyszłym domu. I pytanie czy jakbym zakupił amplituner obsługujacy ten format dżwieku np: onkyo 636 oraz głośnik Onkyo Dolby Atmos SKH-410 (nakłada się na frontowe) Czy bedzie u mnie w salonie miało to sens? Przesyłam zdjecie sufitu podwieszonego z lampa- nie wiem jak bedzie się zachowywał dżwiek odbijany od sufitu. Czy jest sens pakowania ponad 2 tys w takie cos w moim przypadku. Czy montowac taki osprzę w tam małym salonie? Juz teraz nie wiem jak bedzie grało 5.1 poniewaz nie mam symetrycznie rozmieszczonych głosników efektowych- schemat w załaczniku. doradzicie?

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

Napisano
Cześć.

No cóż... Sufit masz bardzo ładny. Nie wiem dlaczego akurat to on jest Twoją największą rozterką pod względem brzmienia. A co do samej realizacji, to byłeś gdzieś posłuchać i sprawdzić czy takie rozwiązanie spełni Twoje oczekiwania ?
Te załamania są dość blisko okna wyjściowego na ogród, tak ? Więc chyba nie wstawisz a akurat to miejsce tv ? To chyba i tak będzie trochę odsunięte od tej części ?
Ogólnie, to temat KD i takich rozwiązań jest mi trochę obcy, nie mam takich gadżetów w domu. Jednak sądząc po powierzchni Twojego salonu (bo nie wiem ile dokładnie on ma nie licząc aneksu kuchennego) to jest to dobry pomysł ?
Napisano
Niestety TV musi być w tym miejscu w którym zaznaczylem- brak innej możliowści. Niestety nie odsune go dalej od okna icon_sad.gif W dolby atmos dodatkowe głośniki które zaproponowałem odbijają dżwięk od sufitu i nie wiem jak to się zachowa na moim:) Odsłuchów takiej insatalcji nie przeprowadzałem- nawet nie wiem gdzie mógłbym to zrobić w Opolu.
Napisano
Skoro tak ma być, to trochę tej płaskiej powierzchni na suficie jest. A wnioskując po projekcie, to chyba innej adaptacji nie bierzesz pod uwagę.
Ogólnie jeżeli chodzi o akustykę pomieszczenia w stosunku do brzmienia, to akurat nierówne powierzchnie, a także ich załamania, mają na nie pozytywny wpływ.
Napisano
Wpierw przekonam się jak działa 5.1 za około miesiąc, a nastepnie będe kombinował czy warto inwestować w nowy amplituner:) I tak stwierdzam że onkyo 604 to juz "przestarzały" sprzet (HDMI 1.1) więc chyba czas na zmiany. dzieki za odpowiedź.
Napisano
Nie baw się w żadne atmosy.Masz KD z 5.1 i "chwacit" jak mawiali starożytni Rosjanie.Cwaniaki od sprzętu nie mają jak zwiekszyć sprzedaży to wymyślają różne bajery i wodotryski,żeby wcisnąć swoje cuda frajerom.I jak mówił klasyk-ciemny lud to kupi.
Napisano
Cytat

Nie baw się w żadne atmosy.Masz KD z 5.1 i "chwacit" jak mawiali starożytni Rosjanie.Cwaniaki od sprzętu nie mają jak zwiekszyć sprzedaży to wymyślają różne bajery i wodotryski,żeby wcisnąć swoje cuda frajerom.I jak mówił klasyk-ciemny lud to kupi.

No tak, tylko że Dolby Atmos to nie wymysł producentów sprzętu tylko format dzwięku używany od niedawna przy nagrywaniu filmów, mający zastąpić True-HD oraz DTS-MA. Kiedyś było 2.1 potem 5.1 -> 7.1 -> 7.2 -> 9.2 teraz będziemy mieli 7.1.2 albo 9.1.4. Takie czasy. Pierwszy film jaki oglądałem nagrany z dźwiękiem Dolby Atmos to "Transformers: Wiek Zagłady" a że mój apm tego formatu nie obsługuje to odrazu wskoczyło True- HD ... format na bazie którego powstał Dolby Atmos.
Napisano
No coś w tym jest, coraz to nowsze formaty wychodzą. Tylko ciekawi mnie jakby to chodziło u mnie w salonie:) może kiedyś sprawdzę. A toś jeszcze ma taki sprzęt i może opisać wrażenia z oglądania filmu? Proszę o podzielenie się wrażeniami.
Napisano
Mogę zrozumieć,że są koledzy którzy w stereo słyszą z jakiego drewna są zrobione skrzypce ósmej skrzypaczki w drugim rzędzie, ale nie wiem czy w atmosie seria z kałacha w 9 Kompanii brzmi bardziej kałachowato czy lot helikoptera w Black Hawk Dawn jest bardziej spektakularny.Ja mam ampli Yamaha 773 i 5 głośników+ sub i w zupełności wystarcza. Atmos jest po to ,żeby szybko biec i zmieniać ampli bo inaczej to już nie ma oglądania.Nie popadajmy w absurdy i nie dawajmy dymać się PR-owcom firm od sprzetu.