malutki27 Napisano 8 maja 2015 Udostępnij Napisano 8 maja 2015 Witam serdecznieMam problem, otóż mój ojciec wziął sie za "regeneracje " niestety nieudolna glosnikow w moich kolumnach.tonsil unitra 110 8 684 . Niestety nic z tego nie wyszło i głośniki poszły do śmieci. Teraz pudła stoją puste i tu mam wlasnie pytanie z tym związane. Czy mozna wymienić głośniki na inne? Chodzi mi o dwa największe głośniki (ten górny z lewej j ten duży) przepraszam za takie tłumaczenie ale nie znam sie na tym w ogóle. Mam nadzieje ze mi to wybaczycie. Chcialam zapytać rownież jakiej firmy byłyby najlepsze i czym sie kierować przy kupnie nowych? Jesli mozna bardzo prosze o linki proponowanych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 8 maja 2015 Udostępnij Napisano 8 maja 2015 Zapewne piszesz o altonach 110, tak? Poszły do kosza całe kosze czy tylko membrany i zawieszenia? Ja wstawiłbym oryginalne Tonsila.W oryginale tam siedzą:GDN 30/80/4 8?, GDM 16/80 8?, GDWT 9/80 8? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki27 Napisano 8 maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 maja 2015 (edytowany) Tak chodzi mi o 110. Wiem na 100% ze całe poszły do kosza.😱 Wie pan co... Ja sie na tym w ogóle nie znam😥. I nie mam pojęcia jakie tam siedzą (chyba chodzi o głośniki) hihi Chciałabym tylko zeby ktos mi pomógł dopasować jakies głośniki tak zeby te pudła jeszcze zagrały, bo niestety teraz cisza w domu 😕. Bardzo prosze 🙏🏼o jakies konkrety tj. Jaki model, rozmiar i moc wybrać. ?. bo jak wiadomo baba sie na tym nie za bardzo zna wiec prosze pana o pomoc. Pozdrawiam serdecznie 😊 Edytowano 9 maja 2015 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim - nie ma sensu cytowac go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 8 maja 2015 Udostępnij Napisano 8 maja 2015 Jeśli skrzynie są w dobrym wizualnie stanie, wewnętrzna zwrotnica cała i sprawna, to należy kupić oryginalne głośniki, dwa komplety( bo dwie kolumny), przylutować poprawnie kable, przykręcić. Wkładanie głosników pasujacych tylko rozmiarem, jakiś tam, czy jakiś tanich, by zasłonić otwór, mija się z celem. Głośnik to nie tylko średnica i moc. Owszem można zmieniać, ale trzeba wiedzieć na co i jak i jaki będzie spodziewany efekt finalny. Kolega podał modele/typy głośników, możesz je zwryfikować na stronie tonsila jakie są potrzebne, łopatologiczne opisy. Koszt, cóż sprawa względna...jak skrzynki brzydkie to chyba niema sensu grzebać, można kupić lepsze i zgrabniejsze kolumny za nieduże pieniądze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki27 Napisano 8 maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 maja 2015 skrzynie nie wyglądają źle , nie sa nigdzie obdrapane, połamane ani żadne inne. Tylko prosze jeszcze mi wytłumaczyć co to jest zwrotnica ️, gdzie ona sie znajduje i jak poznam ze z nia jest wszystko w porządku?😳 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 9 maja 2015 Udostępnij Napisano 9 maja 2015 Cześć.Wyrzuciliście te stare głośniki ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki27 Napisano 9 maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 maja 2015 Tak mi sie wydaje ale dzisiaj jak dojadę do domu to dla pewności sprawdzę sama. Bo mama tez nie za bardzo wie o co chodzi, to ona mi powiedziala ze ojciec na 100 je wyrzucił. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 9 maja 2015 Udostępnij Napisano 9 maja 2015 To wielki błąd, ale sprawdź jeszcze. Głośniki można naprawić, regenerować. Jeżeli nie potraficie zrobić tego sami, to można to zlecić firmie. Myślę że cena będzie korzystniejsza, niż zakup nowych głośników. Tym bardziej, że nowe głośniki nie są gwarancją żywotności kolumn. Za jakiś czas (oczywiście mam na myśli dłuższy okres czasu), też będą wymagały wymiany zawieszeń (no chyba, że kupicie głośniki na zawieszeniach gumowych). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki27 Napisano 9 maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 maja 2015 Ok to sprawdzę dzisiaj i pozniej jeszcze napisze czy sie znalazły. Pozdrawiam serdecznie 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 9 maja 2015 Udostępnij Napisano 9 maja 2015 Nawet jak będą same kosze, to nic nie szkodzi. To można naprawić i będzie działać. Wiem co mówię, robiłem to ostatnio dla mojego znajomego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki27 Napisano 9 maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 maja 2015 Sukces, jednak ojciec ich nie wyrzucił, chyba chciał mnie lekko oszukać. Hihi. Wiec tak , poniżej przesyłam zdjęcia , widząc ze ojciec cos tam zrobił ale nie mam pojęcia na jakim to net etapie i czy cos jeszcze z tego bedzie, jesli by pan mógł spojrzeć na zdjęcia z załącznika i powiedzieć co jeszcze trzeba zrobic to byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 9 maja 2015 Udostępnij Napisano 9 maja 2015 Z tego co widzę, to niskotonowe głośniki potrzebują jedynie nakładek przeciwpyłkowych. Jak pracują jak naciskasz membranę ? Nic nie ociera, nic nie trzeszczy ? Jeżeli nie, to jest dobrze.Co do średnio tonowych, to tutaj gorzej, bo jeżeli zawieszenia nie zostały jeszcze smarowane klejem, to pół biedy. Ale sądząc po złuszczeniach boków zawieszeń, to sądzę, że klej był nakładany. Jak wysechł, to lipa. Jeżeli są czyste, top można przykleić zawieszenia i będzie ok.Czy tutaj były wymieniane całe membrany z cewkami, czy bez cewek ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki27 Napisano 9 maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 maja 2015 Wydaje mi sie ze były wymieniane tylko membrany, bo z tego co zrozumiałam z Google to cewki sie znajdują w tej części tam gdzie jest magnes ???tam chyba nie było nic ruszane. A jeszcze chciałam zapytać czy te wystające ruloniki ze środka to trzeba przyciąć na równi z membrana i dopiero pozniej przykleić te nakładki? J jeszcze jedno ,ten klej na pewno juz wysechł bo ojciec zabierał sie za te głośniki jakies 2 lata temu. I niech mi pan powie, co teraz zrobic? Da sie to jeszcze uratować? Czy raczej du...pa blada?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 9 maja 2015 Udostępnij Napisano 9 maja 2015 Cytat z tego co zrozumiałam z Google to cewki się znajdują w tej części tam gdzie jest magnes ??? Tak, dokładnie. Cytat czy te wystające ruloniki ze środka to trzeba przyciąć na równi z membrana i dopiero później przykleić te nakładki ? Absolutnie !!! To są takie wkładeczki, żeby dobrze wycentrować cewkę membrany. Po wyschnięciu kleju, trzeba je usunąć i nakleić nakładkę przeciwpyłkową. Cytat ojciec zabierał sie za te głośniki jakies 2 lata temu Widać po kurzu na membranach . Cytat I niech mi pan powie Nie pisz per pan, jestem Zieluwid, tutaj używamy zwrotów koleżeńskich na Ty, zwracając uwagę na formę grzecznościową, piszemy z dużej litery. Jak teraz ja do Ciebie . Cytat Da sie to jeszcze uratować? Czy raczej du...pa blada?? To zależy od tego o co pytałem w poprzednim poście. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki27 Napisano 9 maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 maja 2015 Cytat Ale sądząc po złuszczeniach boków zawieszeń, to sądzę, że klej był nakładany. Jak wysechł, to lipa. Co zrobic z tymi złuszczonymi bokami zawieszeń? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 10 maja 2015 Udostępnij Napisano 10 maja 2015 Szkoda, że nie podajesz skąd piszesz, byłoby łatwiej wskazać miejsce, gdzie można to uratować.Ja pomimo, iż mógłbym zrobić to na miejscu to wszystkie głośniki Tonsila, wymagające regeneracji wysyłam do człowieka z Wielkopolski i tam wracają na oryginałach do życia. Drugi naprawdę ogarnięty w tym temacie jest z Wrocławia. Jeśli jesteś zainteresowana wysyłką to podam namiary i facet powie jak to widzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki27 Napisano 10 maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 maja 2015 Jestem z woj. zachodniopomorskiego. Jesli mozna to bardzo prosze o namiary. I czy mogłabym sie od ciebie dowiedzieć ile cie wyszła regeneracja głośników?? Czy to jest duży koszt? Mniej wiecej taki jak kupno nowych? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 10 maja 2015 Udostępnij Napisano 10 maja 2015 Powinno być to tańsze niż nowe głośniki, inaczej nie byłoby opłacalne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 10 maja 2015 Udostępnij Napisano 10 maja 2015 Cytat ile cie wyszła regeneracja głośników? Każdy głośnik to inne pieniądze. Dobrze, że kosze są uratowane, resztę można zrobić Naprawa to jakaś 1/3 - 1/2 wartości nowego głośnika. Po skalkulowaniu wszystkich kosztów sama musisz podjąć decyzję czy warto w to iść. Ewentualnie możemy doradzić Tel poszedł na priv.Jeśli będzie to możliwe to daj znać co z tego wyszło. Facet na pewno jest rozsądny i potraktuje Cię uczciwie.Myślę, że najlepiej byłoby przesłać mu zdjęcia wszystkich głośników wraz z korpusami. Łatwiej wtedy oszacować, czy gra wart świeczki.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 10 maja 2015 Udostępnij Napisano 10 maja 2015 A tak w ogóle to nie odpowiedziałaś na moje wcześniejsze pytania. Być może głośniki niskotonowe nie wymagają ponownej wymiany membran, skoro te są już wklejone. Pytanie, czy poprawnie. Bo jeżeli tak, to wystarczy dokleić nakładki, a ewentualnie zająć się ponownie średniotonowymi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki27 Napisano 10 maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 maja 2015 Cytat Jak pracują jak naciskasz membranę ? Nic nie ociera, nic nie trzeszczy ? Jeżeli nie, to jest dobrze. gdy dotykałam membrany to nic ani nie trzeszczało ani nie ocierało. tylko mam pytanie co do tych nakładek czy to sa te kwadratowe ramki?bo nic innego nie widziałam w "zestawie "ojca zdjęcie " pożyczone " zeby nie było ze to moje i du...ę zawracam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 10 maja 2015 Udostępnij Napisano 10 maja 2015 Nie, nakłądki przeciwpyłkowe, to tzw. potocznie kopułki. Te wypókłe kółeczka na środku membrany.A jak naciskasz membranę i nic nie ociera, to znaczy, że jest wklejona prawidłowo. Nie ma sensu wklejać nowej. Zapytaj Tatę, czy ma reszte tego zestawu naprawczego (chodzi mi o te nakładki). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 10 maja 2015 Udostępnij Napisano 10 maja 2015 Nie, Zieluwid pisał o kopułkach, czyli tym srebrnym elemencie po środku głośnika.Uuu, kolega Moderator był znacznie szybszy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 10 maja 2015 Udostępnij Napisano 10 maja 2015 No dokładnie, chodzi o te srebrne nakładki, jak w Mildtonach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 15 maja 2015 Udostępnij Napisano 15 maja 2015 Pochwali man się Koleżanka na czym stanęło? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts