Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Kupiłem amplituner Denon AVR-X1000 i posiadam zestaw głośników z subwooferem (5.1) Canton Movie 60 CX, których impedancja nominalna to 4...8 Ohm (nigdzie nie mogę znaleźć jaka jest rzeczywista impedancja). Wiem, że ten amplituner powinien pracować z głośnikami 8 Ohm. W związku z tym moje pytanie brzmi, czy mogę zastosować ten zestaw bez obaw o amplituner?
Napisano
Impedancja kolumn jest najczęsciej zmienna, są niskie tony niska spada impedancja np. do 4 ohm, czasem 3, jak tylko wysokie tony jest wyższa np. 6-8ohm. Owszem są wyjątki i są kolumny bardziej stałe 8 ohmowe, czy bardziej 6-4 ohmowe, ale...
W tym wypadku nawet jakby była nawet tylko 4 ohmowa to z racji że głośniczek jest bardzo malutki nie jest to kłopotliwe obciążenie dla amplitunera, wzmacniacza.
Pomyśl jakim obciążeniem prądowym jest kolumna z dwoma głośnikami 18 cm ( np. Canton Chrono SL 590) odtwarzającymi niski bas, a takim maluszkiem jak te movie.
Napisano
Czyli rozumiem, że ten opis amplitunera:"Każdy z pięciu wzmacniaczy jest w stanie dostarczyć 128 W przy 8 omach. Niestety, amplituner nie współpracuje (oficjalnie), tak jak i jego konkurenci, z 4-omowymi kolumnami", oznacza, że chodzi o duże kolumny, o których Ty również wspomniałeś, a te moje "maleństwa" nie zrobią krzywdy amplitunerowi i oczywiście będą grać? Dodam, że wcześniej ten zestaw głośników podłączony był do amplitunera Yamaha RX-V361.

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

Napisano
Magiczne moce amplitunerów to czasem ciekawe przykłady kreatywnego marketingu, najczęściej sklepów. Ludzie czytają przeinaczone przez sklep dane z gazetki reklamowej i bywa różnie. Kupują wielkie kolumny i najtańszy amplituner kd, licząc że kolumny dadzą moc, ale mocy nie może podać amplituner. Zwykle lepszy efekt dają oczko mniejsze kolumny i amplituner ze ,, środkowej półki,, .Takie jak te cantony są w zasadzie tylko do filmów, co wskazuje ich nazwa i są kompromisem właśnie przeznaczenia i pewnie małego pokoiku. Tutaj chociaż denon nie objecał 5* 130W przy 8 ohm i nie podwoił tego do jakiś 5*200w przy 4 ohm, zabrakłoby mocy w zasilaczu. Z tymi maluszkami jak te nie powinno być problemu, bas bierze na siebie aktywny sub, zresztą skoro najniższy model yamahy dał radę to tu nie będzie gorzej. Pewnie jak poprzednio w ampli. ustawić trzeba będzie kolumny jako small, a dolne pasmo puścić na sub.
Napisano
Ten zestaw, tak jak Kolega zauważył, ma być przeznaczony do filmów i czasami słuchania radio w pokoiku o powierzchni około 20 m2. Poprzedni amplituner dawał radę, bo miał trochę inne parametry, które są w załączniku. Swoją drogą sam DENON oferuje zestawy tego amplitunera z głośnikami CANTON MOVIE, co prawda nowsze modele, ale też o impedancji 4...8 Ohm, więc może nie ma co się obawiać icon_wink.gif

DSC01446.jpg