Skocz do zawartości

Porada...?

Recommended Posts

Napisano
No więc tak...

Jestem szczęśliwym posiadaczem kolumn SABA CE9596 Continential Edition xd (Taa , to te co miały trafić na cały świat , a cofnięto je bo było kilka wadliwych egzemplarzy xP)

Są pół roku po regeneracji , zmieniono kopułkę na głośniku średnio tonowym , oraz zawieszenie , a niskotonowy tylko zawieszenie...

I teraz taki motyw , 2 lata zanim zniszczyło (A raczej rozpadło...) się zawieszenie , kolumny miały w środku , ni to siano ni to wata icon_lol.gif, kostki które były najwyraźniej wytłumieniem...Tydzień temu odkręciłem niskotonowca , aby zajrzeć do środka , okazało się że środek jest całkowicie pusty...W takim stanie otrzymałem po regeneracji...Nie wiem czemu wywalili wytłumienie , ale pamiętam jako tako, że z tym czymś w środku chyba lepiej grały.

Poradźcie i powiedzcie , czy opłaci mi się je wytłumić ? I jaki materiał do tego użyć?? Z góry Thx ;p
Napisano
Temat wygluszenia byl juz poruszany milion razy na roznych forach. Tu trzeba skupic sie na wlasnym uchu. Wywalili to z kolumny bo bylo stare i sie rozpadalo. Powinni to uzupelnic ale widocznie im sie nie chcialo. jak wydawalo ci sie ze z ta wkoknina gralo lepiej to kup takie cos na allegro. To jest wloknina dzwiekochlonna lub jakas watolina. Pamietaj aby nie narzucic tego duzo bo bass traci zazwyczaj na glebi.
[/list]
Napisano
Heh, łatwo mówić xd Ogólnie zdecyduje się chyba na tą watolinę ;P

A co do mojego ucha to jest chyba zjechane... Bo prawy głośnik ma zawsze (Obojętnie do jakiego wzmacniacza podłącze...) słabszy bas niż lewy xp

Tak w ogóle , czytałem że w obudowach zamkniętych wytłumienie to podstawa... I teraz jeden motyw , dużo trzeba tam nakłaść tego ;d? Czy tu też trzeba się kierować słuchem xd?

Edit@
Aaa bym zapomniał.
Można do wytłumienia użyć zwykłej gąbki czy to raczej niepolecane? =P
Napisano
Masz racje. W kolumnach zamknietych konieczne jest dobre wytlumienie kolumny. W obudowach otwartych stosuje sie mniej wygluszenia aby bas mial swobode wydostania sie z kolumny. Podejrzewam ze twoje sa otwarte wiec nie przesadzaj nz tym wygluszeniem. wystarczy cienka warstwa na kazdej ze scianek oprocz przedniej oczywiscie. Najlepiej mniej dac w okolicy wylotu bass-reflex, zeby wylot mial dobra swobode "zassania" powietrza.
Napisano
Heh xP Zamknięta obudowa = wytłumienie xp

Ale żeś mi po bani pocisnął...Widziałeś kiedyś te Saby...?One nie mają bass reflex =] I są całkowicie zamknięte =d Jak zakosze od qmpeli cyfrówę to walne ich foty ;p

A co do wypełniacza , to chyba wyrzucę te niecałe 20 dyszek (zależy jak dużo kupie xp) i zrobię watoliną , bo to chyba ma jakąś różnice w jakości prawda? No bo gąbka to na materace = spanie xd A nie tłumienie głośnika , chociaż kto wie =P Dzięki za nawet pomocne rady ;>