Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam , mam zamiar kupić karte muzyczną do kompa poniewaz od jakiegos tygodnia sa problemy z dzwiekiem , tzn niby wszystko chodzi ok , ale jednak ja slysze ze jest cos nie tak , w niektorych utworach chyrczy tak , nieslychac tego tak bardzo ale jednak mnie to denerwuje , zmienialem wszystko , kodeki , w winampie equalizerem chyba z 2 godziny sie bawilem , w WMP11 to samo w AIMP2 też , na kazdej konfiguracji chyrczy , wiec chyba cos jest z moja zintegrowana karta muzyczna , jako ze budżet mam do 70 zł , wiec jedynym wyborem jest to :

http://proline.pl/shop.php?prodid=SB+AUDIGY+SE+OEM

co mozecie powiedziec o tej karcie ?? warto ??
Napisano
Opisane zakłócenia dźwięku nie muszą świadczyć o uszkodzeniu karty dźwiękowej. Czasem wystarczy przeinstalować sterowniki, lub zainstalować nowsze. W ostateczności przeinstalować cały system, bo też tak może być że się skopał i nic nie pomaga.
Karta Sound Blaster Audigy SE OEM na pewno jest lepsza od zintegrowanej, a cena nie jest już wygórowana.
  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
Napisano
Przykleję się do tematu bo nie chcę zakładać nowego podobnego i zaśmiecać forum.

Czy warto zmieniać x-fi fatality na audiotrack prodigy hi fi ?? Zależy mi na dźwięku stereo z kompa. podobno audiotrack ładniej gra - mimo to chcę poznać Waszą opinię. Czy odczuję różnicę od pierwszego włączenia??

Mój sprzęt audio to: denon 435r plus usher s-520

liczę na pomoc
Napisano
Cytat

Przykleję się do tematu bo nie chcę zakładać nowego podobnego i zaśmiecać forum.

Czy warto zmieniać x-fi fatality na audiotrack prodigy hi fi ?? Zależy mi na dźwięku stereo z kompa. podobno audiotrack ładniej gra - mimo to chcę poznać Waszą opinię. Czy odczuję różnicę od pierwszego włączenia??

Mój sprzęt audio to: denon 435r plus usher s-520

liczę na pomoc

x-fi fatality to naprawde dobra karta i raczej nie uslyszysz roznicy
obie karty beda mialy podobna jakosc
Napisano
Cytat

Witam , mam zamiar kupić karte muzyczną do kompa poniewaz od jakiegos tygodnia sa problemy z dzwiekiem , tzn niby wszystko chodzi ok , ale jednak ja slysze ze jest cos nie tak , w niektorych utworach chyrczy tak , nieslychac tego tak bardzo ale jednak mnie to denerwuje , zmienialem wszystko , kodeki , w winampie equalizerem chyba z 2 godziny sie bawilem , w WMP11 to samo w AIMP2 też , na kazdej konfiguracji chyrczy , wiec chyba cos jest z moja zintegrowana karta muzyczna

Mam podobny kłopot - w starym komputerzez (Penthium III!) miałem starą, poczciwą kartę SoundBlaster 64 i nie narzekałem na jakość nagrywanej z zewnętrznego tunera radiowego muzyki. Po zmianie na komputer z zintegrowana kartą pojawiły się "świerszcze".
Najpierw myślałem, ze chodzi o zbyt duże tłumienie - kabel m.cz. miał 9 m. :!: długości - i zbierane zakłócenia, ale po przeniesieniu tunera w pobliże komputera nie zmieniło się nic.
Podejrzewałem o zakłócenia bezprzewodową karę sieciową, ale po wyłączeniu na czas nagrywania też nic się nie zmieniło.
Świerszcze słychać tylko w nagranym materiale - podczas samego nagrywania odsłuch jest czyściutki.

A jak na próbę odtworzyłem nagranie zrealizowane starą kartą, to okazało się że żadnych świerszczy nie słychać mimo 9 metrowego kabelka i tej samej karty bezprzewodowej.

Werdykt - winna zintegrowana karta dźwiękowa!

Cytat

jako ze budżet mam do 70 zł , wiec jedynym wyborem jest to :

http://proline.pl/shop.php?prodid=SB+AUDIGY+SE+OEM

co mozecie powiedziec o tej karcie ?? warto ??

Ta karta na pewno będzie lepsza od zintegrowanej, ale zamiast nowej możesz poszukać używanej na Allegro - pamiętaj tylko, by miała interface PCI, bo nowsze komputery nie mają poprzednio stosowanej szyny, w którą wyposazone były starsze karty.

Ja kupiłem właśnie używanego SoundBlastera 128 i napiszę czy nastąpiła poprawa.

Jeśli nie - to pozostaje ten zakup...
Napisano
Panowie!!
moze zwrócicie uwage na to:
Firma Creative stwierdziła chyba, że już czas wydać urządzenie ułatwiające życie fanom lepszej jakości dźwięku w komputerze. I to takim, którzy wcale niekoniecznie muszą chcieć bawić się w rozkręcanie obudowy i instalowanie nowej karty dźwiękowej.

Zewnętrzna karta Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 pozwala na uruchomienie trójwymiarowego dźwięku za pomocą wtyczki USB. Plug and play!

ciut wiecej w dziale Testy/Newsy
Napisano
Udało się!

Poczciwa karta Sound Blaster 128 okazała się o niebo lepsza od zintegrowanej.
Zniknęły świerszcze i wreszcie można nagrywać audycje z radia - a nagrywać trzeba, bo kto wytrzyma słuchanie audycji od drugiej w nocy do szóstej rano?
Napisano
Cytat

Słuchaj, olej wszystkie SB, kup karte stereo Prodigy HD2, kosztuje co prawda ~350 zł, ale warto, szczególnie do CD i bezstratnych formatów, bo wiadomo że do MP3 to SB2 w wersji ZS spokojnie starczy.

Byłem już blisko zakupu tej karty w zeszłym miesiącu, ale uznałem, że teraz nie ma sensu w nią inwestować - używam komputera do nagrywania jedynie z tunera FM, a do tego nie trzeba takiej wyścigówki.
Nie zajmuję się profesjonalnie montażem dźwięku, dla mnie komputer długo nie będzie źródłem muzyki, jedynie narzędziem do jej zapisu. Poza wspomnianym nagrywaniem z tunera wszystkie inne zapisy można robić cyfrowo (CD, DVD czy inne cyfrowe nośniki), więc nie będę strzelał z armaty do wróbla.

A mp3 stosuję wyłącznie do samochodu czy do kuchni icon_wink.gif a nie do "prawdziwego" słuchania.
A i tak nie chcę schodzić poniżej 256 kb/s.