Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
WItam wszystkich. Posiadam zestaw skladajacy sie z Melodika bl-40 , Pioneer a 777. Chcialbym zakupic niedrogi odtwarzacz cd tak do max 500 pln. Zalezy mi na dobrej podstawie basowej, jego kontroli i szybkosci, oraz szczegolowych nie nachalnych wysokich.W miare dobrej sceny o ile to mozliwe w tej kwocie. Dzwiek preferuje cieply,. Oczywiscie uzywka. Zalezy mi na odtwarzaczu Pioneera ze "stable platter mechanizm" gdyz wiem ze sa to dosc niezawodne maszyny. Chodzi mi tu o wiek tych odtwarzaczy. Do starszych modeli roznych firm juz nie mozna dostac laserow, a tu chociaz jakas gwarancja ze pochodzi dluzej jak kupie sprawny.

Na oku mam takie modele:
Pioneer PD s 502 (ten tani jest, ale moze jednak nie rozni sie zbytnio od pozostalych?)
Pioneer Pd s 802
Pioneer Pd s 904

Ktory model byscie polecili Panowie?
Jak by bylo naprawde cos ciekawego z innej firmy to chetnie przeczytalbym propozycje.

Pozdrawiam
Napisano
Cytat

. Zalezy mi na odtwarzaczu Pioneera ze "stable platter mechanizm" gdyz wiem ze sa to dosc niezawodne maszyny. Chodzi mi tu o wiek tych odtwarzaczy.
Na oku mam takie modele:
Pioneer PD s 502 (ten tani jest, ale moze jednak nie rozni sie zbytnio od pozostalych?)
Pioneer Pd s 802
Pioneer Pd s 904

Ja miałem Pioneer pds507, tak więc nowszy model ( aktualny znaczek firmy już po 2002r )niż te listy, był mechanizm odwróconej płyty, obróbka hi legato link, wczytywał szybko i w sumie wszystko z płyt. Kupiłem chyba za nieco ponad 200zł w oryginalnym pudle, zadbany. Co do dźwięku to raczej szybkie, dokładne, nieco jakby odchudzone w średnicy, jasne brzmienie, co potwierdziło się jak kupiłem też cd denona i były dwa, który miał dźwięk w średnicy pełniejszy.
Owszem laser był niezawodny, jak i reszta mechanizmu, co nie zmienia faktu że jak laser w pionku padnie w takim niskim, czy średnim modelu to naprawa średnio opłacalna się robi.
Napisano
Cytat

Można i to za 50zł, do starszych jak i nowszych.

Wiec moze cos zaproponujesz ze starszych modeli do kwoty 500pln jak zalozyciel tematu chcial, oczywiscie cos z dostepnym obecnie tanim laserem?

liquidf1

Ja posiadam obecnie model Pioneera Pd s 502. Jesli chodzi o sprawy techniczne to dziala bardzo szybko, bez zajakniecia czyta plyty normalne jak i cdr, nawet te bardzo porysowane. Wszystko odbywa sie blyskawicznie. Ma fajna opcje wylaczenia ekranu podczas odtwarzania icon_wink.gif. Jesli chodzi o dzwiek to podstawe basowa ma solidna , srednica jak by troche wycofana, dosyc doswietla wysokie tony. Ale nie jest to jakis szczegolnie wyrafinowany dzwiek. Do zakladanej przez Ciebie kwoty kupisz na pewno lepszy , ale w tym juz nie pomoge.

Pioneera 904 bym sobie odpuscil. Brzmienie ma delikatne, rozjaśnione, w miarę przestrzenne, chociaz moze Tobie by sie spodobal taki dzwiek, ale po opisie Twoich wymagan nie sadze. Generalnie jest on czesto negowany przez uzytkownikow.Zreszta jest na ten temat kupa informacji w necie, wystarczy poszukac. Wiekszosc cd Pioneera po roku 1996 to juz nie to samo co wczesniejsze produkcje jesli chodzi o dzwiek.

Jezeli chcialbys dzwiek naprawde dobry i zalezy Ci na Pionerze z "stable platter mechanizm" to poczytaj o modelach PD s 901,Pd 9300,Pd 9700, no ale to juz koszta wieksze.

Swoja drogą sam jestem ciekaw jak gra ten model pd s 802.