kowalol Napisano 10 listopada 2015 Udostępnij Napisano 10 listopada 2015 Witam! Ostatnio pisałem w sprawie wybrania odpowiedniego sprzętu stereo decyzja podjęta, zamówienie złożone, dzisiaj będę odbierał zestaw to monitory Kef q300 + subek Kef q400b i do tego nowy ampli onkyo tx-8150. I teraz mam trzy pytania:-kable, które dobrałem ze sprzedawcą to Melodika MDSWY30 do suba i Melodika MDSC2525 do głośników, pytanie czy są to kable wystarczająco dobre do tego zestawienia?-druga sprawa, kable głośnikowe są już puszczone w ściane, mam nadzieje, że to nie ma wpływu żadnego na jakość dźwięku? od paru osób usłyszałem, że spokojnie mogę puścić w ścianie-no i ostatnie pytanie, niestety nie mam jak ustawić głośników żeby stały, więc chcę je powiesić, są do tego przystosowane bo mają fabrycznie zamontowane uchwyty, pytanie czy to, że będą wisiały nie wpłynie na jakość dźwięku?Pokój 18.5m2, prawie kwadratowy, będę wdzięczny za odpowiedź! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 10 listopada 2015 Udostępnij Napisano 10 listopada 2015 Cytat -no i ostatnie pytanie, niestety nie mam jak ustawić głośników żeby stały, więc chcę je powiesić, są do tego przystosowane bo mają fabrycznie zamontowane uchwyty, pytanie czy to, że będą wisiały nie wpłynie na jakość dźwięku? Moim zdaniem bardzo. Nie dość że przytulone do ściany to jeszcze pewnie pod kątem prostym na wprost- no bo jak skręcić je ku środkowi ?18 m to sporo dziwne że brak miejsca... jak będziesz wieszał to chociaż na dobrej wysokości, około 80-100cm od podłogi. Popatrzyłbym za jakimiś uchwytami do kolumn , takimi wysięgnikami, wtedy odsuniesz je od ściany i będziesz mógł regulować kąt .Kable jak najbardziej przyzwoite. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalol Napisano 10 listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 listopada 2015 No wysokość akurat będzie ok, bo tak jak mówisz + - 100cm od podłogi. Może ewentualnie jakieś półki bym skombinował? Takie solidne, które przymocuje do ściany i będę mógł postawic na tych podstawkach/półkach...plus jest taki, że BR jest z przodu, więc to by nie kolidowałoA takie uchwyty to gotowe gdzieś dostane? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalol Napisano 11 listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 listopada 2015 A co myślicie o tym żebym zamontował na ścianie takie podstawki z marmuru? Dam wczesniej plytki z kamienia jakiegoś do przycięcia i zamontuje je na ścianie! I na nich postawie monitory Bardzo proszę o odpowiedzi! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 11 listopada 2015 Udostępnij Napisano 11 listopada 2015 Marmurowa półka, z założenia lepsza niż cienka z osb. Pozostaje kwestia mocowania do ściany. Jak masz pomysł na takie to oczywiście nie muszą być długie, ale głębsze niż takie popularne na książki. Nawet kolor można kamienia wybraćMyślę że takie dwie o szer30cm i 40cm głębokość były by lepsze niż z osb, czy wieszanie kolumn na haczyku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalol Napisano 13 listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 listopada 2015 Słuchajcie koledzy! Jeszcze jedno pytanie...mam do podłaczenia TVka, konsole, blu raya i lapka. Baze stanowi ampli ONKYO TX-8150. Moje pytanie jak najlepiej to wszystko połączyć i jakimi kablami żeby uzyskać najlepszy efekt? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 13 listopada 2015 Udostępnij Napisano 13 listopada 2015 Bluray, hdd, czy jakiś ps3 podpina się pod tv- w końcu chodzi by widzieć grę, czy film. Natomiast audio z tv wyprowadzasz optykiem do wejścia IN optic w amplitunerze.Bluray jeśli z niego będziesz odtwarzał płyty CD, także kablem chinch prosto do amplitunera.Komputer z nim łączysz jak chcesz, no ale w sumie w jakimś celu wybrałeś droższy model z tą funkcją (bth) to żeby ją używać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalol Napisano 13 listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 listopada 2015 Dobra, czyli konsola i blu ray do tv'ka HDMI normalnie, a tv'ka do ampli kablem optycznym, tak? A ewentualnie jak będę chciał z blu ray'a CD odtworzyć to wtedy podpinam koaksjalnym BR'a do ampli, si?No lapka będę oczywiście łączył BT, tak jak mówisz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 13 listopada 2015 Udostępnij Napisano 13 listopada 2015 Tak. Bluray coaxialem lub rca, wybadaj jak będzie lepiej, choć w tym wypadku pewnie coaxialem bo ten model amplitunera ma dobry dac.Co masz na kompie, czego nie masz w ampli, że musisz łączyć się z pc? Tak z ciekawości pytam, bo nieco dziwi mnie szał na bth .EDIT : Stała się ciekawa rzecz, bo w tym samym czasie ( wczoraj, dziś ) dwie osoby z forum kupiły te same amplitunery ONKYO tx 8150 z mocno innymi w brzmieniu kolumnami i w sumie świeżym podejściem do tematu . Może wykażcie się teraz Wy i opiszcie w dziele "WASZE SYSTEMY " swoje spostrzeżenia z odsłuchów i już na spokojnie te z domu icon_biggrin.gifTo w sumie może być interesująca dla wielu poszukujących i forumowiczów sprawa ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalol Napisano 13 listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 listopada 2015 Podłaczyłem wszystko tak jak napisałeś i sprzęt gra jak trzeba także wielkie dzięki za pomoc! Zaczynałem czytać to forum z zerową praktycznie wiedzą, a już po paru tygodniach coraz więcej rzeczy się dowiaduje i coraz bardziej mnie wciąga temat, także uznania dla Was chłopaki za pomoc!Fajny pomysł z tym podzieleniem się wrażeniami! Jutro po uczelni na pewno siądę na spokojnie do lapka, porobie fotki i naskrobie co i jak Teraz tak na szybko tylko...jestem ZACHWYCONY zakupem! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts