Skocz do zawartości

Wzmacniacz + odtwarzacz - 2.500 - 2.800 zł

Recommended Posts

Napisano
W pierwszym swoim poście przede wszystkim chciałbym przywitać się z wszystkimi użytkownikami forum: Hej! icon_smile.gif

założyłem konto, ponieważ mam problem z wyborem nowego sprzętu audio, a nie mam z kim pogadać w "realu". Chciałbym mieć jakikolwiek ogląd na sytuację zanim przejdę się do jakiegoś salonu na odsłuch.

Obecnie posiadam kolumny Acoustic Energy - Aegis One. Otrzymałem je w "spadku" i póki co nie mam zamiaru ich zmieniać. Niestety kolumny podłączone są do marnej miniwieży Onkyo CD-325.

Podejrzewam, że kolumny mogą osiągnąć dużo lepsze brzmienie, stąd zdecydowałem się na dokupienie do nich wzmacniacza oraz odtwarzacza CD.

Bardzo chciałbym uniknąć sprzętu używanego. Po przejrzeniu sklepów zwróciłem uwagę na takie modele:

Wzmacniacz:
Yamaha: AS-201; AS-301; AS-501
NAD: C316BEE; 326BEE
Rotel: RA-10
Cambridge Audio: Topaz AM5; Azur 351A

CD:
Cambridge Audio: Topaz CD5; Topaz CD10
Yamaha CD-S300
NAD C516BEE

Wiem, że sprzęt jest z różnych półek cenowych, ale dokonałem takiego wyboru, ponieważ zastanawiam się, czy lepiej zakupić wzmak za 1250 zł i CD player za 1250 zł, czy też wzmacniacz za 2000 zł i do tego odtwarzacz za 800 zł? A może do tych kolumn nie warto tyle inwestować i lepiej zakupić tę najtańszą Yamahę i do tego jakiś odtwarzacz?

Muzyka: dość zróżnicowana, od jazzu, przez rock po heavy metal. Aczkolwiek najwięcej słucham muzyki rockowej.

Pomieszczenie - pokój około 30m^2

Będziecie mi w stanie pomóc ze wstępnym wyborem sprzętu? icon_biggrin.gif

Pozdrawiam
Napisano
Najgorzej zagra słaby i niskiej klasy model topaz. Seria Azur 351 CA jest dużo lepszej klasy wzmacniaczem oferuje jasne , precyzyjne , detaliczne brzmienie.Yamaha w sumie podobnie, jeśli chodzi o górę pasma, warto popatrzeć na model as500, lub chociaż as300(501,301).
Natomiast Nad np 326 zagra masywniejszym basem/ wyższym basem.
Osobiście wolałbym tańsze cd/ używane , a lepszy, czy też mocniejszy wzmacniacz. Ponieważ lepiej przełoży się to na lepsze brzmienie.
Z kolumnami AE. Lepiej zgra się chyba Nad, potem yamaha as501,301, z Azurem może być zbyt detalicznie i twardo.
W 30m przydały by się zdecydiwanie większy model ae, czy oczywiście innej marki:)
Napisano
Dzięki za odpowiedź.

W takim razie w będę rozglądał się za Nadem 326BEE, potem Yamahą 501/301. Mam nadzieję, że uda mi się wszystkiego posłuchać i będę w stanie ocenić, czy słyszę różnicę, za którą warto dopłacić.

Czyli jeśli chodzi o CD, to spokojnie styknie ta Yamaha, albo Topaz?

Kolumny chciałbym wymienić, ale nie mogę ich sprzedać. Póki co nie mam na to wpływu, ale w przewidywalnej przyszłości będę chciał je wymienić na podłogowe.

PS - generalnie nie przepadam za używanym sprzętem, ale jakiego ewentualnie odtwarzacza CD szukać w przedziale 500 - 700 zł?
Napisano
Trzy uwagi.
Oczywiście AE- Aegis One w 30 m2 to raczej nieporozumienie, chyba że lubi się dość delikatne niskie tony a potęga brzmienia, wypełnienie pomieszczenia dźwiękiem nie są najważniejsze.

Jeśli te AE będą jednak jakiś czas grały, to podłączenie do nich Cambridge Audio albo Yamahy nie jest dobrym pomysłem.
Bo subiektywnie w tak dużym pomieszczeniu kolumny zagrają dość jasno, detalicznie z brakiem ocieplenia a te wzmacniacze podkreślą tylko ten rys brzmieniowy. Może się zrobić nawet dość ostro, nieprzyjemnie. Ale co kto lubi.

W zależności czy ma zagrać poprawnie, dobrze albo bardzo dobrze trzeba by się zastanowić, czy jednak nie kupić wzmacniacza używanego.
I dołożyć niewiele, albo nie i kupić kolumny podłogowe. A zagra lepiej niż taka składanka AE plus nowy wzmacniacz.
Napisano
Abstrahując od kwestii finansowych, niestety aktualnie nie mam miejsca na kolumny podłogowe - napisałem o zmianie tych monitorów na coś lepszego w perspektywie 2-3 lat, ponieważ w takim czasie planuje zmianę miejsca zamieszkania. Może brak miejsca brzmi śmiesznie w kontekście 30m, ale tak jest. Moja luba w aktualnym układzie nie zgodzi się na duże kolumny - pewnych rzeczy się nie przeskoczy icon_wink.gif

Skoro Yamaha i CA będzie brzmieć słabo, to skupić się mam na poszukiwaniu NADa?

Jeśli chodzi o używane, to co proponujesz?

Z używanych CD zauważyłem: CAMBRIDGE AUDIO 640C; NAD 542, 515, 521. Coś wartego z tych uwagi?

Weź proszę poprawkę na to, że teraz mam zintegrowane audio w małym pudełku. Chciałbym żeby teraz różnica względem tego (Onkyo) + kolumn AE była zauważalna, a za te 2-3 lata dorobię się poważnych kolumn podłogowych.

Sama zmiana kolumn dołączonych do tej miniwieży (jakieś badziewie Onkyo) na te Acoustic Energy była dla mnie BARDZO odczuwalna.
Napisano
Przecież kolumny podłogowe i podstawkowe na standach zajmują na podłodze mniej więcej tyle samo miejsca,
No chyba, że AE nie stoją jak należy na standach? Więc gdzie?
Może zrobisz jakiś plam pokoju, pokażesz gdzie i jak stoją? Bo to bardzo ważne. Źle ustawione kolumny w zaniedbanym akustycznie pokoju, choćby były częścią wysokiej klasy systemu mogą zagrać dużo gorzej niż tańsze, dobrze ustawione w odpowiednio zaadaptowanym pomieszczeniu,
Tu masz przykład, podstawowe wiadomości: http://waldemar.katowice.pl/audio1.htm

Jaki wzmacniacz i CD powinieneś kupić nie wiem. Na pewno dużo lepszą jakość dadzą używane elementy. Przeznacz powiedzmy 60 - 70% na wzmacniacz a resztę na odtwarzacz CD.
Ja nie napisałem, że CA i Yamaha są złymi wzmacniaczami, tylko będą nieodpowiednie do tych kolumn. Dla większości słuchaczy.
Ale może masz inny gust? Nie wiem jaki. Na pewno jednak w takim budżecie są lepsze, ciekawsze wzmacniacze niż NAD.
Napisano
No faktycznie salon duży , jednak sam "kącik muzyczny " malutki.
Jak jednak kolumny muszą zostać celowałbym w wzmacniacz grający pełniej i cieplej w basie, mocny( na większe kolumny) i używane cd ( nawet takie za 300zł nie będzie tu słabym ogniwem).
CA azur czy yamaha as, są oczywiście dobre jako takie, ale raczej nie do tych AE. Najlepiej włożyć AE do torby i posłuchać samemu w sklepie, nawet z wzmacniaczami których tu nie wymieniłeś.
Napisano
Jasne. A jak to jest z używanym sprzętem? Boję się trochę tego, że nie będę mógł przetestować, ale z drugiej strony jak po miesiącu uznam, że mi nie podchodzi, to mogę sprzedać bez dużej straty... Wzmacniacze/CDki nie mają poważnych objawów zużycia po tych 10 latach?

ED: a jeśli chodzi o kącik, to faktycznie. Muzyki na ogół słucham siedząc na kanapie, tj. z odległości około 2m.
Napisano
Posłuchałem sobie NAD'a 326 i Yamahy 501. NAD zdecydowanie bardziej mi podszedł. Słuchałem na tych kolumnach AE, ale zdecyduję się na ich wymianę. Dlatego póki co prawdopodobnie skończy się teraz na tym NADzie, a w perspektywie max pół roku dołożę do lepszych głośników.

Chyba, że ktoś ma lepsze propozycje używki... icon_wink.gif