Skocz do zawartości

Uzywane/Nowe kolumny stereo do Onkyo Tx-8150

Recommended Posts

Napisano
Szanowni Koledzy,

Chciałbym zwrócić się do Was z prośbą o pomoc w doborze kolumn do amplitunera stereo Onkyo TX-8150 dla mojego Taty. Przeglądam portal aukcyjny i znalazłem kilka propozycji (Mission Mx5, WHARFEDALE DIAMOND 10.6, CANTON GLE 409), ale niestety z powodu braku osłuchania, pomimo przeczytania kilku recenzji i opinii nie potrafię doradzić mu w wyborze. Dodatkowym problemem z racji pracy jest tutaj brak czasu na jeżdżenie i odsłuchiwanie propozycji.

Budżet, jaki mamy na kolumny (za parę) to nieprzekraczalne 2200zł. W grę wchodzą zarówno kolumny używane, jak i nowe. Kwestię, jaką muszę pogodzić to jakość i wygląd - mój Tato nie jest muzycznie bardzo wymagającą osobą, dlatego chciałbym dobrać coś co zadowoli Go w obydwu aspektach, a będzie wyborem najlepszym w danej cenie.

Kilka słów o muzyce. Będzie to styl Jean Michel Jarre'a / dynamiczna muzyka elektroniczna z damskim wokalem oraz rzadziej lata 80-90. Chciałbym, aby kolumny potrafiły zagrać stosunkowo wyraziście basem. Niekoniecznie dobrze kontrolowanym, lecz dającym wrażenie obecności (lecz nie piszę tu oczywiście o telepaniu wnętrznościami).

Pokój odsłuchowy będzie... nie wiadomo jaki. Jedyne co jest pewne to to, że będzie miał 25 m2 w prostokącie i będzie możliwie dostosowany do słuchania muzyki - pod tym kątem będzie projektowany.

Gdybyście znaleźli chwilę wolnego czasu, aby doradzić mi w wyborze byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam,
Radek K.
Napisano
Missiony basu mają sporo i całkiem przyjemnego, niemniej góra jest pastelowa i nieco wycofana. Jak ktoś lubi słyszeć niuanse w elektronice i pisk gitarowych strun to raczej już nie mission. Wszelkie cantony gle zagrają twardo i poprawnie, wafle diamond 10.6 będą miały cieplejszy bas od cantona gle.
W tym budżecie i opisywanych potrzebach lepsze byłyby raczej magnat quantum 675, lub 677.
Z używanych propozycji ciakawych zapewne dużo więcej.
Napisano
Jacek, a byłbyś tak miły i podpowiedział za jakimi używkami warto się rozglądać w tej cenie? Amplituner zakupiony, lecz z kolumnami mogę się wstrzymać i upolować coś ciekawego.