Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,

Proszę o poradę. Znam chyba wszystkie wady i zalety JBL FLIP 3 po zgłębieniu tematu, kupiłem, jakość dźwięku zgodna z oczekiwaniem. Po włączeniu jednak (nawet zanim włączę muzykę z urządzenia źródłowego) słychać szum. Nie do wyłapania z 1 metra ale przy uchu wyraźny, nie głośny i nie minimalny. Taki powiedziałbym słyszalny z bliska. Przy oddalaniu głośnika od ucha powiedzmy gdzieś przy 0,5 metra już nie do wyłapania. Przy odtwarzaniu muzyki w bardzo cichych partiach też jest obecny (mając głośnik przy uchu). Tak jest zarówno z muzyką z telefonu jak i z laptopa a nawet po włączeniu i przed sparowaniem Flipa bluetoothem z innym urządzeniem. Czy to jest wada urządzenia i nadaje się do wymiany czy w takich głośnikach to normalne? To mój pierwszy głośnik tego typu. Mam starego soundbara do TV i nigdy nie miał takich objawów, w nim poziom szumów jest zerowy dla mojego ucha po włączeniu, tak jak przy wyłączonym.
Napisano
Stawiałbym na to że to cecha tego głośnika. W sklepie jest zwykle zbyt głośno aby coś takiego usłyszeć. Jeśli musisz słuchać z tak bliska to trzeba poszukać czegoś innego. Jednak w głośniej grających takich głośnikach to może być częsta przypadłość.
Napisano (edytowany)
z założenia był do sypialni przy łóżku blisko i jakoś przypadkiem to wyłapałem. wydawało mi się że w sprzęcie z niższej półki ale już za 500 zł to może być wada egzemplarza. Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim - nie ma sensu cytowac go w całości.
Napisano
Pozostaje sprawdzić.
Przy tego typu urządzeniach często problem szumów wynika z kiepskiego zasilacza , jeśli ten problem występuje kiedy jest podłączone zasilanie sieciowe.
Wtedy problem rozwiązuje inny lepszy zasilacz. Również problemy z szumami mogą wynikać z podłączonego przewodowo źródła zewnętrznego i poprzez kabel sygnałowy.