loza6 Napisano 6 stycznia 2016 Napisano 6 stycznia 2016 Witam, zakupiłem kilka dni temu nie mając pojęcia co kupuje kino domowe. W skład zestawu wchodzi:- Dwie kolumny- 4 Długie głosniki (chyba tzw. syki D ) - Subwoofer (z wbudowanym wzmacniaczem)- Dwa małe głośnikiNiżej są zdjęcia tego zestawu, niestety nie mam wzmacniacza, pożyczałem od kumpla wzmacniacz i jestem zachwycony dźwiękiem za te pieniądze.Niestety w subwooferze nie ma głośnika (działa tylko jako wzmacniacz ale nie jestem zadowolony z efektu.) i brakuje jednego głośnika w kolumnie (głośnik jest widoczny na zdjęciach niżej. Chciał bym dobrać głośnik do kolumny i do subwoofera.Do tego jakiś wzmacniacz powiedzmy około 300-400zł żeby to wszystko grało, nie musi być to dobre, aby warte swojej ceny.I jeszcze jedno, jak to podłączyć, żeby uzyskać jak najlepszy efekt? I jak podłączyć ten subwoofer do wzmacniacza?Pozdrawiam. Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 6 stycznia 2016 Napisano 6 stycznia 2016 Do subwoofera potrzebny jest głośnik o takim samym rozmiarze i parametrach ( w tym również ts ) odpowiednich do obudowy w której będzie pracował.Powinno się go podłączyć do odpowiedniej jednostki sterującej do której jest przewidziany. Dość trudno będzie ją zastąpić. Potrzeby były do tego dobry elektronik i schemat. Pozostałe głośniki nie stanowią kompletu. Jednak te większe można użyć jako frontowe. Dwa z tych które nazwałeś sykami można użyć jako tylne i jeden jako centralny. Te jednak w żadnej w żadnym żargonie nie bywają nazywane sykami . Pomyliłeś je z kiepskimi głośnikami wysokotonowymi służącymi do syczenia . To są tylko patykowato chude kolumny satelitarne , wymagające do pracy subwoofera ( może nawet bez sub tylko woofera ) Odpisz, cytując
loza6 Napisano 6 stycznia 2016 Autor Napisano 6 stycznia 2016 (edytowany) Zapomniałem dopisać, że posiadam do tego zestawu jeszcze DVD firmy AKAI w którym jest właśnie takie wejście jak w subie.Myślałem, że może da się w jakiś sposób podłączyć subwoofer do wzmacniacza tym kablem co mam do DVD (tylko jaki wzmacniacz kupić..) Chciał bym to wszystko jak najlepiej zagospodarować. Edytowano 6 stycznia 2016 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim - nie ma sensu cytowac go w całości. Odpisz, cytując
Recommended Posts