Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam, jestem nowy na forum i na wstępie chciałbym powitać wszystkich forumowiczów. A teraz do tematu icon_smile.gif
Otóż nabyłem gramofon Dual 506 CS, wiem, szału może nie ma, ale od czegoś trzeba zacząć icon_smile.gif Dłuży czas denerwowało mnie to, że jeden z kanałów grał jakby inaczej, jakiś stłumiony, bez wyraźnej góry i średnicy. Wyczytałem, że istnieje takie coś jak "Azymut"
Wkładka jest rzeczywiście przechylona w prawą stronę. Więc wnioskuję, że to jest przyczyna "źle grającego kanału " Teraz pytanie do Was Szanowni Forumowicze, jak w w/w gramofonie ustawić Azymut?? Czy jestem w stanie sam to poprawić?? Prosiłbym ewentualnie o jakieś instrukcje, wtedy będę wiedział, czy moje zdolności manualne pozwolą mi na takie zabiegi. Jeśli nie to trudno, oddam gramofon do jakiegoś specjalisty, chociaż w mojej miejscowości będzie ciężko o taką osobę. Nie wiem jaka wkładka jest zainstalowana, jestem kompletnie zielony w tym temacie, znam natomiast oznaczenia igły, a jest to Dual DN 145 S
Pozdrawiam.
Napisano
Witam,
Prawidłowe ustawienie ramienia i kalibracja wkładki ( ustawienie siły nacisku igły itd ) bez odpowiednich przyżądów oraz chociaż małej wiedzy na ten temat jest raczej nie możliwa i więcej można zaszkodzić niż ustawić. Na Twoim miejscu skontaktowałbym się z najbliższym salonem audio i poprosił aby zrobili to za Ciebie. Jak wspomniałeś wkładka jest przesunięta w jedną stronę i nie wiadomo czy nie jest uszkodzona. Musi to zobaczyć osoba znająca się w temacie...
Napisano
Witam icon_smile.gif Chciałbym tylko napisać, że udało mi się ustawić wkładkę icon_smile.gif Odkręciłem wkładkę i z jednej strony podkleiłem taśmą. Wiem, że jest to tylko rozwiązanie tymczasowe, ale gramofon odtwarza dźwięk jak należy icon_smile.gif A mina mojej narzeczonej jak wyciągam płytę zespołu "Turbo - Kawaleria Szatana " bezcenne icon_smile.gif
Mam jeszcze pytanie, czy jest możliwość zakupu lepszej wkładki i igły do tego gramofonu?? Jeśli tak, to czego szukać?
Pozdrawiam.
Napisano
Zawsze można lepiej icon_wink.gif wszystko zależy ile chcesz przeznaczyć na nową wkładkę... Do Twojego gramofonu nie szalał bym za bardzo choć pamiętaj że 70-80% brzmienia gramofonu to właśnie wkładka.
Napisano
Zgadzam się z Artim, obydwie wkładki grają podobnie, choć Ortofon ma bardziej "kosmiczny" wygląd icon_smile.gif Ja poszedłbym bardziej w AT. Szablony od Wamata to proste wydruki wymagające sporo cierpliwości i dokładności i niestety TRZEBA TO ZROBIĆ DOBRZE icon_smile.gif

To podklejenie nie wróży dobrze. Oby to była tylko igła. Może jednak świadczyć o uszkodzonym ramieniu lub headshella w najlepszym wypadku. Headshell nie powinien mieć możliwości innego zamontowania niż prostopadle do płyty.

Napisano
Najczęściej spotykane typy mocowań wkładki to ½” – mocujemy wkładkę dwoma śrubami do główki ramienia i T4P – tu właśnie wkładkę mocujemy wkładkę jedną śrubą do główki ramienia.
W Twoim przypadku mamy do czynienia właśnie z tym drugim typem mocowania.
Nie wiem, czy w tym ramieniu da radę zastosować reduktor z ½ na T4P. Dostępne są w sprzedaży.
Musisz szukać wkładki z mocowaniem T4P. Takie wkładki stosowane były również w gramofonach Technics. Może łatwiej kupić nową igłę do tej wkładki.
Napisano
To wszystko mnie przerasta icon_razz.gif Może to nie są skomplikowane sprawy, ale to jednak nie moja dziedzina icon_razz.gif Na marginesie dodam, że igłę mam nową icon_smile.gif
Póki gramofon gra, to niech gra, a ja zaczynam zbierać pieniążki na nowy icon_smile.gif W sprawie zakupu zapewne odezwę się do Was icon_smile.gif Dziękuję wszystkim za poświęcony czas i wszelkie wskazówki icon_smile.gif Pozdrawiam icon_smile.gif