Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,
Chciałbym zakupić używane sprzęt do salonu. W skład zestawu miałoby wchodzić: wzmacniacz/CD/tuner + kolumny. Słucham różnych gatunków muzycznych więc zależy mi na uniwersalności zestawu. Moim ulubionym gatunkiem jest reggae i dobrze by było gdyby bas był szczególnie dobrze wyeksponowany. Zastanawiałem się nad zestawem:

- NAD C-315 BEE
- TUNER NAD 412
- NAD C - 515 BEE
- TANNOY MERCURY V4

Bardzo proszę o opinię na temat powyższego oraz ewentualne propozycje innego sprzętu.

pozdrawiam
Napisano
Nie znam wielkości Twojego pokoju. Szkoda, że nie poczytałeś innych wątków i nie napisałeś więcej o swoich oczekiwaniach, preferencjach, o tym co masz, czy czego słuchałeś. Co Ci się podobało a co nie? Słowem o dźwięku jaki chcesz uzyskać.
Same niskie tony, to tylko część pasma. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że najwięcej w muzyce jednak dzieje się w średnicy.
Inaczej zostaje samo bum, cyk, cyk (tak z grubsza, skrótowo i fonetycznie icon_wink.gif )

Oszczędziłbyś nam wypytywania po raz kolejny o różne sprawy, które są jednak bardzo ważne.
Samo polecenie czegoś "od czapy", wyrwane z kontekstu, czy raczej na żadnym kontekście nie oparte może być równie dobrze trafne jak i chybione.
Bo ja sobie mogę coś wyobrazić, co niekoniecznie jest związane z rzeczywistością. Twoją icon_idea.gif

Dajmy na to napiszę. Lepsze w tej mierze byłyby wzmacniacze Xindak A-06 (świetne, duże i nierozwlekłe niskie tony) lub Audiolab 8000S (niskie tony mocne, rytmiczne, szybkie).
Kolumny też pewnie znalazłyby się lepsze. Jakie... ? icon_rolleyes.gif No właśnie.

NADa z Tannoy'ami bym raczej nie łączył. Nie do reggae.
Napisano
Wielkość pokoju podałem w temacie - 30m2 a dokładniej 5x6 m. W kolekcji mam ponad 600 płyt i trudno je zakwalifikować do jakiegoś jednego nurtu muzycznego dlatego napisałem że chciałbym zestaw który gra w miarę uniwersalnie. Lubię ciepłe mocne i żywe brzmienie. Jeżeli Tannoy nie zagra z tym zestawem za dobrze to jakie kolumny byś polecił? a może ten zestawik sobie darować?

Napisano
A rzeczywiście. Powierzchnia pokoju jest w tytule.
Jeśli lubisz takie granie jak piszesz, to z kolumnami Tannoy V 4 proponowałbym wyżej polecany wzmacniacz Xindak A 06 albo jeśli ma być jeszcze cieplej i muzykalniej Advance Acoustic MAP 105. Ten drugi utemperowałby nieco ostre wysokie tony V 4.
Albo może lepiej, uwzględniając wszystkie wymienione wzmacniacze, poszukać innych kolumn.
Na przykład Dali 400 lub 450. A jeśli ma jeszcze żywiej grać, to ESA Vivace lub Audio Academy Phoebe.

Oczywiście skupiłbym się na kolumnach i wzmacniaczu. Na CD i tuner wydałbym tu najmniej.