Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Hej, tutaj na forum jestem nowy, wcześniej funkcjonowałem aktywniej na audiostereo.pl, ale nie o to w tym wątku chodzi icon_smile.gif

Mam do Was pytanie jako uważam, że macie już niejedno doświadczenie na swych barkach, a dokładnie wypadłem z tematu audio na jakieś 2 lata po czym jak sprzedałem swój stary sprzęt HK970 plus Kolumny DIY na głośnikach infinity i VIfa.
Chcę powrócić do tematu, zastanawiam się nad zakupem Yamahy ax900, myślicie że to dobry pomysł? macie jakieś doświadczenia z tym klockiem ?
Muzyka jaką preferuję to ROCK, R&B, i House, aczkolwiek słucham tej innej muzyki która wpada mi w ucho, dlatego szukam czegoś w miarę uniwersalnego. Nie interesują mnie raczej nowe jednostki bo w takiej cenie (cena Yamahy ok 1400 zł, ładny stan )nie kupię raczej nic ciekawego a nie lubię tandety.
Pokój w jakim zamierzam ustawić sprzęt jest dosyć nietypowy ma 40m2 ale rozłożone jest to tak, że pokój szeroki na 4m a długi na 10, i sprzęt właśnie będzie ustawiony krótszą stroną pokoju do słuchacza.
Bardzo będę wdzięczny za jakiekolwiek rady.
Pozdrawiam icon_smile.gif
Napisano
Yamaha AX900, to bardzo dobry wzmacniacz, szczególnie do muzyki jakiej słuchasz. I jeśli nie walczysz o pełniejszą średnicę, jej soczystość, wypełnienie ani o większą dbałość o niuanse brzmieniowe, Twój wybór może być strzałem w dziesiątkę.
Wzmacniacz mocny, dynamiczny, solidny.
Ale nic nie wiemy o kolumnach. Jakie masz albo zamierzasz kupić, ile możesz na nie wydać? Bo przecież wzmacniacz dobiera się do kolumn a te do pomieszczenia.
Wszystko zaś do swojego gustu.

A tak z ciekawości. Dlaczego nie pytasz u dawnych kolegów na AS? Czyżby zawiedli?
Napisano
Jeżeli chodzi o aspekt AS to nikt nie zawiódł, zawodził w ostatnim czasie serwer ciągle mnie wyrzucało, nie mogłem się zalogować nawet nie mogłem później przeglądać strony więc postanowiłem, że czas na zmiany icon_smile.gif

Co do kolumn zastanawiam się nad dali zensor 7, mam możliwość ich odsłuchu jak zakupię wzmacniacz, czytałem kilka opinii na ich temat, ogólnie polecają te kolumny pod ten wzmacniacz i muzykę jaką preferuję. Polecają również Missiony M34i ale nie mam zdania na ich temat
Nie ukrywam marzą mi się B&W DM 603 albo wyżej, ale chyba nie bardzo nadają się pod ten wzmacniacz.
Napisano
Zensory pod Twój wzmacniacz owszem. Ale chyba nie do Twojej muzyki?
Poza tym lepszą jakość dźwięku osiągniesz z kolumnami używanymi, trochę starszymi.
Ale to oczywiście zależy ile masz pieniędzy masz na kolumny i za ile możesz kupić parę Zensor 7?
Mission M34i mają szansę pod warunkiem dość sporego odstawienia od ścian.
B&W wydaje mi się, że zagrają zbyt sucho i chyba za jasno z Yamahą.
Napisano
Masz może jakieś propozycje kolumn ?? znasz jakieś? bo szczerze nie mam nic przeciwko używanym kolumną,
a co do wzmacniacza to zastanawiam się jeszcze (ale ciężko go gdziekolwiek znaleść ) nad PIONEER A-A9, ktoś coś ?

Dodam jeszcze, że do kompletu posiadam już odtwarzacz sieciowy pioneera N 70A i CD Pioneer PD 50K, kupiłem mega okazyjnie dlatego je posiadam icon_smile.gif
Napisano
W taki metraż , muzykę, tudzież elektronikę można się pokusić o niedużo droższe mission m35i. Magnat quantum .
Co do pioneera aa9, choć może a6 to był niedawno w komisie w Łodzi na Piotrkowskiej 204.
Napisano
Albo inaczej. Jeśli marzą Ci się B&W (właściwie dlaczego, słuchałeś?), to może warto o nich pomyśleć, ale wówczas kupić inny wzmacniacz. Jakiś dający więcej soczystości, barwy, pełniej brzmiący. Może nie tak mocny, dosłowny a bardziej finezyjny.