spinacz66 Napisano 7 marca 2016 Udostępnij Napisano 7 marca 2016 Pod które wejście L,P (białe czy czerwone) poprawnie podłącza się sub z amplitunerem pod (LFE)?Czy pod białe? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 7 marca 2016 Udostępnij Napisano 7 marca 2016 Wszystko jedno. Najlepiej kupić rozgałęźnik RCA i podłączyć pod oba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 7 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2016 instrukcji stx pod amplituner jest podane pod biały i na elektrodzie też mi mówią pod biały.Z tym podłączeniem kablem Y jedni mówią tak inni nie że wystarczy pojedyńczy bo i tak sygnał się sumuję.Muszę zadzwonić do STX z ciekawości i zobaczę co on mi powie czy jest różnica pod które i jakim kablem.Jak wyłapać ustawienie fazy w KD na czym bazować? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 7 marca 2016 Udostępnij Napisano 7 marca 2016 Najlepiej spróbuj sam .Jeśli masz złamaną nogę i dwie kule do podpierania się . Obie są identyczne. To lepiej podeprzeć się lewa czy prawą ?Czy jeśli będziesz się podpierał obiema , to będzie tak samo jak jedną ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 9 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 marca 2016 Czy ustawienie fazy dotyczy tylko trybu stereo a w Kinie systemów 5.1 nie ma wspływu i jej się nie ustawia bo spotkałem się z takimi wypowiedziami?To rozumiem że do kina mam nie przełączać na 180? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 9 marca 2016 Udostępnij Napisano 9 marca 2016 Ustawienie fazy zawsze jest istotne. Jednak w zaawansowanych systemach kalibracji systemów z mikrofonem w kinie domowym często ustawienie fazy subwoofera odbywa się automatycznie z poziomu amplitunera. Często jest również możliwość takiej regulacji ręczna. Również z poziomu amplitunera KD. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 9 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 marca 2016 Jak dobrze rozumiem jak jest mało basu albo jest płytki to wtedy źle ustawiona jest faza. U mnie sub stoi 3,4m od słuchaczy to jak rozumiem po ustawieniu fazy poprawnie powinno czuć sie jak by sub stał obok fotela czy to tak działa? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 9 marca 2016 Udostępnij Napisano 9 marca 2016 Przy prawidłowym ustawieniu subwoofera nie powinno być słychać gdzie on stoi. Jeśli słychać że bas dociera z subwoofera , to albo on jest bardzo kiepski , albo jest źle ustawiony. Jeśli chcesz więcej basu to zwykle wymaga korekty regulatorem barwy. W niektórych amplitunerach taka korekcja nie wpływa na natężenie dźwięku z subwoofera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 9 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 marca 2016 To jak mam wyłapać czy faza jest dobrze ustawiona czy ją zmieniać? Jak to wychwycić na czym się bazować?Bo ludzie piszą na elektrodzie że nie czują różnicy przy ustawieniu zmiany fazy i to jest prawda jak wypowiadają się ludzie co zajmują sie zawodowo sprzętem audio i estradowym na elektrodzie?Opisz mi jak charakteryzuje się dźwięk jak faza jest na 0 a jak na 180 czym się różni i kiedy ją się zmienia bo nie wiem jak to wychwycić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 9 marca 2016 Udostępnij Napisano 9 marca 2016 Najłatwiej to wychwycić dokonując pomiarów mikrofonem i obserwując charakterystyki natężenia dźwięku. Nic nie napisałeś co i w jaki sposób możesz regulować z jakiego poziomu. Rozumiem ze w subwooferze masz skokową zmianę fazy 0 i 180 stopni. Napisz jaki masz amplituner i czy daje on możliwość automatycznej kalibracji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 9 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 marca 2016 Sherwood R-607 nie ma on kalibracji.w ampli regulacja kanału LFE,odcięcie ustawione na 120hz.Tak na subie odcięcie na max i jest regulacja fazy 0-180.Jak to wychwycić bez braku autokalibracji?u mnie całe pasmo niskotonowe przejmuje sub Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 9 marca 2016 Udostępnij Napisano 9 marca 2016 Wynika z tego że masz do wyboru tylko 2 położenia przełącznika fazy. Jeśli faza jest zła , czyli przeciwna zakres w którym głośniki pracują razem jest osłabiony. Trzeba słuchać. Sek w tym że faza głośników nie jest zwykle dokładnie zgodna przy danej częstotliwości z faza elektryczna z wyjścia zasilającego głośnik. Zmieniając odległość subwoofera od głośników , a w szczególności od miejsca w którym siedzisz przesuwa się również faza dźwięku. Pozostaje próbować i przesuwać głośniki. Różnice są zwykle bardzo subtelne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 9 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 marca 2016 ok dzięki jakoś mi się nie widzi latanie i przestawianie głośników więc zostawię na 0.A czym różnią się wejścia w subach L,P od LFE i czy to ma znaczenie w KD które wejście jak łączone jest z kanałem LFE?Nie które suby mają oznaczenie L/LFE(biały) to rozumiem że to wejście działa jako L i LFE? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 9 marca 2016 Udostępnij Napisano 9 marca 2016 To bywa rożnie rozwiązane. Czasami wejście omijające regulowany filtr jest osobne. Innym razem po prostu , jeśli mamy wyjście z amplitunera filtrowane , należy ustawić filtr w subie na najwyższą częstotliwość. Bywa również że jest wyłącznik regulowanego filtru. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 9 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 marca 2016 A jak to jest w tym realizowane L/LFE - czy to 1 wejście działa jako 2 różne sposoby połączenie z amplifem?Gain działa jako głośność ogólna czy podłaśnianie wejść L/LFE? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 9 marca 2016 Udostępnij Napisano 9 marca 2016 Gain - to regulacja głośności subwoofera.Low-Pass - to regulacja filtru dolnoprzepustowego.Kiedy używasz pojedynczego przewodu RCA do podłączenia subwoofera , podłączasz go do wejścia L/LFE i ustawiasz pokrętło Low-Pass na wartość maksymalną. Jest przy niej napisane LFE.Najprawdopodobniej gdybyś podłączył RCA do wejścia R ( czerwonego ) skutek byłby identyczny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 9 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 marca 2016 Wielkie dzieki za wytłumaczenie.mam tego STX i zastanawiam sie czy ten jamo był by lepszy w KD chodź jak się nie mylę ze specyfikacji wychodzi że STX schodzi niżej?http://stx.pl/stx-s-200-n-kolor-redwood.htmlhttp://www.audiopolis.pl/pl/jamo-j-10-sub-...er-aktywny.htmlczy jest sens wymiany bo STX mogę jeszcze zwrócić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 9 marca 2016 Udostępnij Napisano 9 marca 2016 Dane odnośnie dolnego pasma przenoszenia , często mają niewiele wspólnego z rzeczywistością. Nie miałem okazji ich porównywać. Jamo J 10 SUB niekoniecznie musi być lepszy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 9 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 marca 2016 To zostawię STXa jak na polska firmę ma pochlebne recenzje i sam robi głośniki i podaję rzetelne informację z pomiarów.Fakt na suby Jamo narzekają ludzie na różnych forach że słabe mają łupnięcie w KD. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 10 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 marca 2016 Mam jeszcze jedno pytanie bo STX ma nóżki samoprzylepne ile cm od krawędzi górnej i bocznej mam je przykleić żeby dobrze przenosił drgania i dobrze stał bo jeszcze ich nie przyklejałem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 10 marca 2016 Udostępnij Napisano 10 marca 2016 W tej sprawie powinieneś skontaktować się z producentem. Sprawa wydaje się dość absurdalna aby nóżki przylepiać przy krawędzi górnej. Nóżki zwykle umieszcza się na dolnej powierzchni kolumny. Zazwyczaj możliwie szeroko rozstawione. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 10 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 marca 2016 Kolega z AS testował wyższy model Jamo serii J112 i jak napisał krótko tragedia,kiszka sub nie wyrabiał i brumił przy nałożeniu kilku efektów specjalnych.Tak jak czytałem na innych forach jamo robi słabe suby więc odpuszczam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 13 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 marca 2016 Poczytałem trochę o 250n na innych forach są oparte na 1 TDA7294 i panelu A-138 producent podaje moc 140W a w rzeczywistości ten TDA ma 70-50w ładnie zawyża moc .S200 jest na tym samym TDA i panelu moc deklarowana 100W czy też zawyżona jest jak w większym modelu?. Robił ktoś z was pomiary? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts