Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Hej Wszystkim,
Postanowiłem kupić głośniki, żeby posłuchać sobie co jakiś czas dobrej muzyki w średniej wielkości pomieszczeniu. Interesujące mnie gatunki to te od rocka, przez metal, coś z mocnym basem, do rapu i klasyki.

Głośniki chciałem podłączyć pod zwykłego laptopa. Wydaje mi się że nie ma znaczenia rodzaj wyjścia (RCA czy Jack), bo całkiem łatwo o przejściówki.
Pod uwagę brałem takie parametry jak RMS (~50W), pasmo przenoszenia (~20-20000Hz), SNR (~85) czy materiał obudowy (drewno lub MDF)
Sugerując się różnymi opiniami, zrezygnowałem z zestawów 2.1 i znalazłem parę wartych uwagi zestawów 2.0 (gdyż te są podobno są lepsze do słuchania muzyki).

Za zestaw chciałem zapłacić około 450 złotych, w oko wpadły mi następujące pozycje:

- Modecom Mc-MHF60U
- Edifier R1600
- Microlab Solo 6c

Które z nich polecalibyście najbardziej? Może macie jakieś własne propozycje w tym zakresie cenowym? Za wszelkie porady, sugestie i podpowiedzi będę niezmiernie wdzięczny.
Jeszcze jedno, czy faktycznie 2.1 nie nadają się do muzyki tak bardzo jak 2.0? Czy w zestawach bez subwoofera basy nie tracą na mocy?
Napisano
Witam. Z podanych przez Ciebie oraz ogólnie w kwocie do 450 zł to wybrałbym - Microlab Solo 6c. Jeżeli jednak mógłbyś trochę zacisnąć pasa to odłożyłbym jeszcze 200 zł i kupił Edifier R2600 - sprawdzone, naprawdę dobre kolumienki do Pc,

Cytat

Czy w zestawach bez subwoofera basy nie tracą na mocy?

Wiesz... wszystko zależy od tego co oczekujesz od basu, czy ma go być dużo, napompowanego , czy raczej mniej, ale bardziej naturalnego. Pamiętaj , że nie zawsze dużo znaczy lepiej icon_wink.gif Jednak, są zestawy do Pc z subwooferem, który gra ładnie punktowym szybkim basem , nie zamulając muzyki i nie waląc na oślep, jednak cena już jest wyższa.

Pozdrawiam.

Ps. Temat , który założyłeś powinien być w dziale - PC-Audio/iPhone/iPod/Słuchawki icon_wink.gif
Napisano
A to moje "trzy grosze".
Czemu chcesz do słuchania muzyki kupić wyrośnięte zestawy "komputerowe"?
Pytanie: Dlaczego dobre kolumny, nawet te podstawkowe od kilkuset złotych do kilkudziesięciu tysięcy nie sprzedaje się w zestawie z subwooferem i na ogół nikt nie dokupuje takiego później?
To o czym rozprawiamy to kolumny albo kolumny głośnikowe. Głośniki są ich częścią, jednym z elementów.
Napisano
Ok, rozumiem już różnicę między 2.0 i 2.1 oraz dlaczego te pierwsze dają sobie radę bez subwoofera icon_wink.gif
Wielkie dzięki f1angel za sprostowanie, że szukam kolumn a nie głośników - na pewno będzie to pomocne.
No i podziękowania dla Note'a za wyjaśnieine tej sprawy z mocą basów icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Więc może zdecydujesz się na typowy zestaw stereo?

Jasne, jeśli można to nazwać typowym zestawem stereo, to zdecydowałem się już na Microlaby Solo 6c albo 7c. W innym wypadku z chęcią wysłucham Twoich propozycji typowych zestawów stereo, oby tylko się mieściły w zakresie cenowym icon_biggrin.gif