Bennett29411 #1 Napisano 3 kwietnia 2016 Hej cześć i czołem! Niedawno robiłem porządki w piwnicy i znalazłem stare kino domowe (przynajmniej tak sądzę, bo na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem kompletnym laikiem i nie mam bladego pojęcia o sprzęcie audio) firmy ONKYO. Wszystko na ogół działa (jak sądzę). Po podłączeniu do prądu poszczególne segmenty się świeciły, były gotowe do odtwarzania, jednak nie znalazłem do nich żadnych głośników. I tutaj moje pytania. Jakie głośniki musiałbym kupić, żeby wszystko "grało"? Musi to być jakiś zestaw dedykowany? Gdzie mogę takowy zakupić?Z góry dziękuję i przepraszam za moje ubytki w podstawowej wiedzy. EDITPosiadam kabel Real Tone (Duży Jack -> USB. działa jak MIDI) i podłączyłem go do segmentu z odtwarzaczem CD (drugi od góry) oraz do komputera. Udało mi się dzięki temu odtworzyć płytę na wbudowanych głośnikach w laptopie, czyli teraz mam pewność, że wszystko na pewno działa. Zostaje kwestia głośników. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Angel #2 Napisano 3 kwietnia 2016 Skąd przekonanie, że to zestaw do kina domowego? Mnie to wygląda na stereo.Najlepiej podaj symbole z przednich paneli urządzeń. Możesz także wkleić zdjęcie/zdjęcia tylnych paneli tych segmentów.Kolumn głośnikowych (głośniki to są przetworniki elektroakustyczne w nich zamontowane) w takim razie potrzebował będziesz do stereo czyli 2 sztuki.A jakiej wielkości i jakie kolumny, to już musisz odpowiedzieć na kilka pytań.Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na kolumny?Czy mogą być używane? Polecam, bo będzie lepsza jakość w takim samym budżecie.Jaką masz wielkość pokoju w metrach kwadratowych? Podaj długość i szerokość.Jak i gdzie będziesz mógł postawić kolumny? Jakie odległości od ścian tylnej i bocznych, kolumn od siebie wzajemnie a ich od Twojego miejsca odsłuchowego i tego miejsca od tylnej ściany? Bardzo pomocny byłby rysunek z pokazaniem ustawienia kolumn, mebli oraz wymiarów.Jakiej muzyki będziesz słuchał?Jaki rodzaj dźwięku lubisz: jaśniejszy, ostrzejszy, chłodniejszy, twardszy i bardziej konturowy, czy odwrotnie? Jeśli wiesz.Jeśli odpowiesz na te wszystkie pytania, podasz symbole z frontów urządzeń, to będziemy mogli Ci pomóc. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach