Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Hej,

chciałem prosić Was o pomoc. Posiadam amplituner Yamaha R N500 i kolumny podstawkowe Quantum 673. W ampli mam opcje puszczania muzyki poprzez sieć domową, z czego jestem zadowolony, bo nie muszę łączyć się kablem z pc. Ale zastanawiam się nad kupnem projektora i podłączenia wszystkiego w całość tzn. Pc, zestaw stereo i projektor. Myślałem nad opcją, że podłączam pc do projektora, a dźwięk puszczam z pc przez wyjście Jack 3,5 mm - 2x RCA. Posiadam taki kabel w domu i jakość dźwięku jest krótko mówiąc słaba. Nie znam się na DAC 'ach i zew. kartach dźwiękowych, ale chyba taki zakup mnie czeka. Co lepiej wybrać i co jest mi po prostu potrzebne do takiej konfiguracji?

Proszę o pomoc. Pozdrawiam
Napisano
Gorszego połączenia nie ma chyba jak jack - 2x RCA. Połączenie jak najbardziej prawidłowe jeśli chodzi o obraz, zaś z komputera przesłać dźwięk do amplitunera trzeba za pomocą dac. Wiadomo, że im droższy tym lepiej. Wybieraj dac'ki z przesyłem asynchronicznym.

Lepszym zakupem jest dac z usb niż zewnętrzna karta, zaś poza dac, kabelkiem RCA i kabelkiem USB nic więcej nie potrzebujesz.

Jeśli chcesz bardzo tanio, to kup za ok 130 zł DAC FiiO Taishan D03K, ale to pod warunkiem, że masz wyjście cyfrowe audio z PC (np optyk), jednakże polecałbym konstrukcje droższe i często lepsze (dac z wejściem usb)
Napisano
Chodzi mi, że w wyjściu Jack'a świeci się czerwone światło. Wiem, że mega kręce z tym wszystkim, ale ja się nie znam na tych rzeczach.. wyjście mam tylko Jack 3,5 mm. Jeśli chodzi o dźwięk.

lapek to Lenovo y510p