Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
TV Samsung UE48h6400 i Microlab solo7c.
Jestem zadowolony,ładnie brzmi to wszystko. Ostatnie pytanie, jeśli w tv mam wybór wyjścia audio - telewizyjne albo wyjście audio to lepiej zostawić na telewizyjnym bo wtedy moge sterować głośnością kolumn i telewizora? Jak ustawie na wyjście audio to wówczas moge sterować głośnością kolumn oddzielnym pilotem, a telewizyjne są wyłączone wtedy.
Wnioskuję, że zostawić na telewizyjnym wyjściu aby te i te byly dostępne? Czy ma to jakiekolwiek znaczenie czy kwestia dowolności?

Jeszcze trochę mnie dziwi skala głośności jaka jest, myślałem ze jest większa w tych Microlabach, a tu tylko do 60, myślałem, że 120W są glosniejsze, ale ogólnie jestem zadowolony. Proszę głównie o odpowiedź na 1 akapit.
Napisano
Cześć, nie napisałeś nic o tym jak masz to podłączone, ale domyślając się masz na pewno kabel optyczny , który leci z Tv do jakiegoś dac'a a następnie z dac'a do Kolumn.

Nie znam dokładnie opcji w tym Tv, ale jeśli piszesz że przy opcji wyjscia audio telewizyjnego możesz sterować głośnością zarówno tv oraz kolumnami to taki tryb w w Twoim przypadku jest bez sensu. No bo po co mieć dźwięk jednocześnie z dwóch urządzeń.

Przełącz na wyjście audio i steruj głośnością z kolumn - w końcu po to je dokupiłeś jak się domyślam , aby miec lepszy dźwięk niż z tv

Te kolumny zagrają zapewne głośniej jak żródłem będzie komputer z dobrą kartą dźwiękową jako żródło, Tv nie jest dobrym źródłem jeśli chodzi o jakość dźwięku i nawet dac fiio /domyślam się że taki masz/ raczej za dużo Ci tu nie pomoże. Ma być po prostu lepiej niż z głośniczow w Tv icon_wink.gif

Pozdrawiam ...

Ps. Jak zakładasz nowy temat to napisz wszystkie potrzebne informacje aby można było udzielić Ci pomocy i nie bawić się we wróżkę icon_wink.gif
Napisano
Sorry...

Domyśliłeś się, mam konwerter taishana fiio ten za 130zł polecany i kabelek optyczny z tv do konwertera, dalej leci 2x RCA do głośników, tu też lepszy kabel Prolinka.

Czyli rozumiem, że kwestia dowolności z tym ustawieniem rozumiem? Chodzi o to, że czasem do obejrzenia szybko czegoś nie wymagającego lepszego dźwięku wystarczy podglosnic TV a tak jak kolumny grają to TV i tak jest wyciszony wtedy przeze mnie.

No o tym, że komputer z nich lepiej wyciska nikt mi nie powiedział przed zakupem, ale nie to, że jestem niezadowolony, o to nie chodzi. A da się jeszcze coś dołączyć do zestawu w przyszłości, żeby zwiększyć moc, a przynajmniej spróbować?