bzx Napisano 27 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2008 witamto moj pierwszy post i od razu z grubej rury - potrzebuje kilku rad przy zakupie stereo...oto rozklad pomieszczenia, to czarne to oczywiscie miejsce ustawienia sprzętu jak widać nie jest to zbyt dużo miejsca i dodatkowo mam półotwartą przestrzeń, ale chciałem zaznaczyć że nie jestem audiofilem i nie potrzebuję perfekcyjnych warunków odsłuchowych, co jednocześnie nie oznacza że nie lubię posłuchać muzy w dobrym wydaniu nie interesuje mnie zaden subwoofer, tylko konkretne stereo. muzyka bedzie odtwarzana przeróżna, głównie elektronika, jazz, rock... wiem spektrum zbyt szerokie ale jak mówię, nie jestem jakims purystą, stereo bedzie mi służyc rekreacyjnie, ale tez czasem sobie przygaszę światło i pownikam.no więc jaki sprzęt moglibyscie mi doradzić? budżet powiedzmy że max 1000 na głośniki podstawkowe, i do tego jakis amplituner (ew. wzmacniacz solo ale musiałbym potem dokupić osobno radio..) za powiedzmy max 500 zł. odtwarzacz CD na koniec.na moim celowniku znalazły się używane głośniki B&W 601 S2 - 800zł, tylko pytanie czy nie będą one za duże na ten mój "kącik" odsłuchowy.. znalazłem o nich dosc sporo bardzo przychylnych opinii, no i marka też dobra więc tak się zastanawiam.. co do dobrania jakiegos wzmahola do tego to nie mam pojęcia..prosze o sugestie i opinie na temat tych B&W 601 S2, i prosze wybaczyc że jestem totalnym nowicjuszem pozdrawiambzxPS. jesli chodzi o rozstawienie sprzetu to znalazłem taki artykulik który troche mnie oświecił:http://www.hifi.pl/porady/ogolne/pokoj-podstawy.php Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowak Napisano 27 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2008 Beda dobre. Do tego maja br z przodu, łatwiej będzie je ostawić. Pamiętaj o podstawkach do nich. Do b&w możesz sprobować rotela. To sprawdzone połączenie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bzx Napisano 29 kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2008 Cytat Beda dobre. Do tego maja br z przodu, łatwiej będzie je ostawić. Pamiętaj o podstawkach do nich. Do b&w możesz sprobować rotela. To sprawdzone połączenie spoko, dzieki za odpowiedz.. jakies jeszcze opinie innych ludzi? czy cena jest w miare ok?bylem w sklepiku ze sprzetem HIFI, koles mi polecał zamiast składania używek, żebym dokupił zestaw Yamaha Pianocraft (tylko nie pamietam który model) z głośniczkami B&W (monitorki serii 685), jest cena promo 2450 PLN...i teraz nie wiem co zrobic..help! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 29 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2008 Pianokraft jest super .Jak na mini wieżę.Na pewno ciekawszy zestaw ,powstanie z używek.Jedno jest pewne ,każdy Rotel zagra lepiej niż najlepsza mini wieża. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bzx Napisano 30 kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2008 dzieki za odpowiedzmam po prostu dylemat tego typu czy:1. wchodzic w uzywane b&w i dokupić jakis wzmacniacz ktory potem ewentualnie zamienię na lepszy2. wchodzic w nową miniwieżę (ot chocby PC)szczerze mowiac z rotelami nie ma zbyt wielkiego wyboru:http://allegro.pl/search.php?string=rotel&...;category=20120wiem ze rotel+b&w to super połączenie, ale czy inne rozwiazanie wchodzi w grę? nie ukrywam ze chciałbym kupic amplituner.. no a budzetowo to juz wiem na ile moge się okreslic - skoro ta miniwieza PC kosztuje 2450 PLN, to ustalam sobie budzet na powiedzmy 2000, plus-minus. kolumny te o ktorych pisałem to 800 PLN, a wiec zostaje mi sporo na jakis konkretny amplituner + CD... no i podstawki.jakies sugestie jeszcze mozna prosic?pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kibic1 Napisano 30 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2008 nie interesuje mnie zaden subwoofer, tylko konkretne stereo. muzyka bedzie odtwarzana przeróżna, głównie elektronika, jazz, rock... wiem spektrum zbyt szerokie ale jak mówię, nie jestem jakims purystą, stereo bedzie mi służyc rekreacyjnie, ale tez czasem sobie przygaszę światło i pownikam.Nie wiadomo w takim razie o co chodzi.Z zalozenia z ampli tunera nie uzyskasz takiego dżwięku jak ze wzmacniacza .Dokupienie tunera podobnej klasy jak w przeciętnym ampli tunerz to grosze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bzx Napisano 30 kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2008 Cytat Nie wiadomo w takim razie o co chodzi.Z zalozenia z ampli tunera nie uzyskasz takiego dżwięku jak ze wzmacniacza .Dokupienie tunera podobnej klasy jak w przeciętnym ampli tunerz to grosze. No nie wiadomo o co chodzi bo jestem poczatkujacy i dlatego pytam Sorry no..Ok, czyli ponawiam pytanie, jaki wzmacniacz moglibyscie polecić do B&W tak zebym zmieścił się w kwocie 2000 +/-, biorac pod uwage ze kupie glosniki B&W 601 S2 za około 800 zł, oraz ze pasowałoby dokupić jeszcze jakies CD do tego..No a radyjko dokupie osobno Pozdrawiam i sorry za zieleninę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kibic1 Napisano 30 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2008 Za taką kasę to może być też nowy wzmacniacz.http://allegro.pl/item349702566_cambridge_..._salonwawa.htmlAlbo.http://allegro.pl/item348460935_nad_c325_b...er_raty_0_.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bzx Napisano 30 kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2008 Cytat Za taką kasę to może być też nowy wzmacniacz.http://allegro.pl/item349702566_cambridge_..._salonwawa.htmlAlbo.http://allegro.pl/item348460935_nad_c325_b...er_raty_0_.html glosniki 800 + wzmacniacz 1500 = 2300a do tego jeszcze CD, radio, podstawki... a ja chciałbym się zmieścic docelowo w kwocie jaką miałbym zapłacic za PC z glosnikami czyli 2450.. ale to juz naprawde MAX..no wiec za duza suma się robi, tak wiec tylko uzywka chyba...dzieki Kibic za pomysły, moze jak cos jeszcze Ci do głowy wpadnie co by współgrało.. ewentualnie jakie marki (oprócz Rotela), wiem już że NAD i Cambridge tez zagrają pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kibic1 Napisano 30 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2008 Obie firmy mają także tańsze modele .Więc zejść o półkę niżej.Cd jakiś tani Onkyo lub Sony.Nphttp://allegro.pl/item349702549_cambridge_..._salonwawa.htmlAlbohttp://allegro.pl/item352622860_luxman_a_383_hi_end.htmlCDhttp://allegro.pl/item354184388_super_onky...n_b_dobry_.htmlhttp://allegro.pl/item353673825_onkyo_dx_7110_polecam_.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bzx Napisano 30 kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2008 Cytat Obie firmy mają także tańsze modele .Więc zejść o półkę niżej.Cd jakiś tani Onkyo lub Sony. dzieki!!!w sumie to patrze jeszcze np na takie cuś, bo ładny czarny http://allegro.pl/item352447650_wzmacniacz...40a_okazja.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kibic1 Napisano 30 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2008 Jeśli nie retuszował zdjęć to stan bardzo ładny,No i kasa całkiem przyzwoita. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bzx Napisano 11 czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 11 czerwca 2008 wracam do tematu głośniczki mam upatrzone takie i juz z kolesiem się dogaduję co do ceny:http://www.allegro.pl/show_item.php?item=358957674ALE ALEjak widać tam są dziury po jakichs zawieszkach, kolega mi zwrócił uwagę że pudło głośnika nie może być podziurawione...czy to można jakos uszczelnić żeby było cacy?prosze o info..dziekuje i pozdrawiam! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qkimaster Napisano 11 czerwca 2008 Udostępnij Napisano 11 czerwca 2008 Tak przyglądałem się tym głośnikom i wogóle jakies podejrzane są bo zdjęcia dziwnie niskiej jakości a rozmiary duży poza tym wydaje mi się że ktoś tam coś retuszował przy znaczku B&W ale może się myle. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bzx Napisano 11 czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 11 czerwca 2008 qkimaster -- dzieki za odpowiedz. pisalem do tego pana i przysłał mi zdjęcia w wysokiej rozdzielczosci i wszystko wygląda ok, widać nie potrafił zmniejszyć zdjęc z aparatu tylko probował zapisać w najsłabszej jakości.. szczegół.co z tymi otworkami po wkrętach ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bzx Napisano 30 czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 30 czerwca 2008 oglądałem i odsłuchiwałem te kolumny u sprzedawcy.grają PIĘKNIE ale.. niestety 2 otwory po zawieszkach z tyłu były faktycznie dziurami i stwierdziłem że dziurawego pudła nie kupuję...nie żałuję, teraz poluję na te same tylko bez dziur.pozdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbig_m Napisano 1 lipca 2008 Udostępnij Napisano 1 lipca 2008 bylem w sklepiku ze sprzetem HIFI, koles mi polecał zamiast składania używek, żebym dokupił zestaw Yamaha Pianocraft (tylko nie pamietam który model) z głośniczkami B&W (monitorki serii 685), jest cena promo 2450 PLN...i teraz nie wiem co zrobic..help! [/quote]Witam,Taki zestaw kupił ostatnio mój syn i jest bardzo zadowolony. Słucha głównie hip-hopu, popu trochę smooth jazzu. Jego pokój ma około 12 m2. Bas produkowany przez 685'ki jest przeogromny, wysokie kulturalne i delikatne. Ogólnie określiłbym ten charakter brzmienia jako mocny, a jednocześnie nieco eteryczny. Prawdopodobnie zbytnio przyzwyczaiłem się do brzmienia membran papierowych (685'ki mają kevlarowe). Oczywiście, do brzmienia dokłada się Yamaha, która gra jak zwykle bardzo myzykalnie i subtenie.Mój sprzęt to też Yamaha - najmocniejszy (są też mniej mocne i tańsze) amplituner z ostatniej serii. Także jestem bardzo zadowolony.Cóż, wyszło na to, że polecam Yamahę, tym bardziej, że od lat eksploatuję magnetofon kasetowy tej firmy. Nagrałem na nim mnóstwo muzyki poważnej z Programu 2 Polskiego Radia. Sama muzykalność...Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 1 lipca 2008 Udostępnij Napisano 1 lipca 2008 bzxWcześniej Koledzy kilka propozycji sprzętu, który powinien w zasadzie spełnić Twoje oczekiwania. Zarówno Rotel jak i Cambridge zagrają całkiem przyzwoicie. Jeśli chodzi o wzmacniacz Cambrgidge polowałbym na Twoim miejscu na model 640. Używany powinieneś kupić za kwotę, którą na to przeznaczyłeś. Co do cedeków Onkyo to propozycja Kolego Kibica1 jest dobra.Powracając do PianoCrafta to mój syn podobnie jak syn Zbig_m również jest w posiadaniu tej mini wieży, tyle że z głośnikami Yamaha NX-E800. W pokoju o metrażu mniej więcej 13m2 sprzęt spisuje się całkiem znośnie. Właśnie stoje przed dylematem, czy sprzedać swoje Totem Mite, czy sprezentować synowi w miejsce obecnych kolumienek.Do wzmacniaczy z drugiej ręki dorzuciłbym jeszcze NAD-a, Sony ew. coś z Yamahy. Jedyny problem to jak to zagra z głośnikami B&W. Najlepszym rozwiązaniem byłoby takie gdybyś mógł wcześniej tego wszystkiego odsłuchać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bzx Napisano 1 lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 1 lipca 2008 Cytat bzxWcześniej Koledzy kilka propozycji sprzętu, który powinien w zasadzie spełnić Twoje oczekiwania. Zarówno Rotel jak i Cambridge zagrają całkiem przyzwoicie. Jeśli chodzi o wzmacniacz Cambrgidge polowałbym na Twoim miejscu na model 640. Używany powinieneś kupić za kwotę, którą na to przeznaczyłeś. Co do cedeków... Dzięki belfer54, wszystko czytałem i przyjąłem do wiadomości, po prostu dodałem update jako że w koncu pojechałem oglądać te głośniki, no i że raczej dziurawych się nie kupuje..Dzięki jeszcze raz za rady, jeśli upoluję te 601 to napewno dokupie albo Cambridge albo Rotela, 640 to raczej nówka i raczej poza moim pułapem cenowym, ale spróbuję coś wyszukać..Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bzx Napisano 6 lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 6 lipca 2008 już tylko gwoli formalności - dorwałem w końcu te kolumienki w bardzo dobrym stanie - na ebay'u przylecą z Niemiec, cena z transportem 670zł a więc sporo taniej niż te znalezione na allegro.pozdro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts