Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam
Chciałbym kupić zestaw stereo i nie wiem co kupić wzmacniacz stereo czy amplituner ? Czytałem na różnych forach i tylko sie dowiedziałem tego : Wzmacniacze stereo są najlepsze do zestawu 2.1. A amplitunery ? Chodzi mi o takie za 300-400 zł.
Napisano
Kolego nie obraź się, ale z Ciebie śmierdzący leń. Jesteś zarejestrowany na forum od sierpnia i nie zadałeś sobie minimum fatygi by się dowiedzieć tak podstawowej rzeczy? icon_eek.gif icon_rolleyes.gif No woła to o pomstę do nieba icon_lol.gif
Jeśli stereo, to jakie 2.1 do jasnej ciasnej? Stereo, klasyczne, to wzmacniacz stereo oraz dwie kolumny (i wystarczy!), źródło/źródła dźwięku, okablowanie.
A 2.1, 5.1 czy 7.2 to nomenklatura rodem z kina domowego.

Będąc tyle czasu na forum nie doczytałeś, że wzmacniacz stereo jest w podobnej cenie na ogół lepszy od amplitunera? icon_evil.gif
No kurza morda, chłopie. Przecież o tym się pisze w co 5 - 6 wątku chyba.
Trzeba było czytać na naszym forum a nie na różnych.
Napisano
Cytat

Kolego nie obraź się, ale z Ciebie śmierdzący leń. Jesteś zarejestrowany na forum od sierpnia i nie zadałeś sobie minimum fatygi by się dowiedzieć tak podstawowej rzeczy? icon_eek.gif icon_rolleyes.gif No woła to o pomstę do nieba icon_lol.gif
Jeśli stereo, to jakie 2.1 do jasnej ciasnej? Stereo, klasyczne, to wzmacniacz stereo oraz dwie kolumny (i wystarczy!), źródło/źródła dźwięku, okablowanie.
A 2.1, 5.1 czy 7.2 to nomenklatura rodem z kina domowego.

Będąc tyle czasu na forum nie doczytałeś, że wzmacniacz stereo jest w podobnej cenie na ogół lepszy od amplitunera? icon_evil.gif
No kurza morda, chłopie. Przecież o tym się pisze w co 5 - 6 wątku chyba.
Trzeba było czytać na naszym forum a nie na różnych.

Dzięki za rade i postaram się więcej czytać na tym forum icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Czytałem na różnych forach i tylko sie dowiedziałem tego : Wzmacniacze stereo są najlepsze do zestawu 2.1. A amplitunery ?

Z tym stereo kontra 2.1 to mylisz chyba sposób prezentacji muzyki z rodzajami sprzętu np. wzmacniacze , amplitunery stereo, amplitunery kinowe itd, a to dwie różne rzeczy.

Przecież wzmacniacz też może być 2.1 ....lepiej pisać stereo z wyjściem na subwoofer, bo 2.1 pachnie jakimś wynikiem sportowym icon_wink.gif
Pewnie czytałeś że amplituner jest gorszy od wzmacniacza stereo, teoretycznie tak, choć bywają zacne amplitunery i bardzo słabe, kiepskie wzmacniacze.
Generalnie ważne jest mądre zestawienie brzmienia kolumn z brzmieniem wzmacniacza, lub amplitunera , a nie opieranie się na powierzchownych stereotypach.
Osobiście nie lubię muzyki z podłączonym dodatkowo subwooferem.
Napisano
Moim zdaniem wzmacniacz plus tuner. W stereo sub tylko przeszkadza, jednak co kto lubi. Miałem amplituner renomowanej marki i delikatnie mówiąc nie był to dźwięk wysokich lotów, po zmianie na wzmacniacz stereo duża poprawa.
Oczywiście są super amplitunery grające dobrze w stereo , aczkolwiek nie są w cenie 2kzl. ..