mol01 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Cześć, ostatnio spotkałem się z takim problemem, że w transporcie połamał mi się holder (uchwyt) głównych kondensatorów zasilacza w kultowym wzmacniaczu Sony TA-FA7ES, który trzyma także płytkę zasilacza znajdującą się pod nimi i użytkowanie wzmacniacza bez tego elementu grozi zwarciem na płytce zasilacza (pomijając już samo to, że luźno latające kondensatory wielkości szklanki o wadze ponad 700g też mogą narobić szkody). Problem okazał się poważny, bo ten dość wiotki element w oryginale jest już nie do dostania, mimo, że szukałem także po numerach katalogowych uchwytów do modeli wzmacniaczy posiadających podobne uchwyty (TA-FA5ES, TA-FA50ES, TA-FA70ES, TA-FA777ES, TA-N90ES). Postanowiłem więc zaprojektować i wydrukować na drukarce 3D wzmocnioną wersję takiego holdera z filamentu ABS - ścianki obejm zostały pogrubione z niespełna 3mm do 3,5mm, a "nóżki" modowań otrzymały po dwa trójkąty wzmacniające go bokach zamiast jednego po środku jak w oryginale. Oczywiście wszystko przy zachowaniu oryginalnych rozmiarów wewnętrznych, rozstawu mocować i wysokości montażu kondensatorów względem podłoża, więc element ten pasuje idealnie we wzmacniaczu. Jeśli ktoś z tu zgromadzonych byłby zainteresowany zakupem takiego holdera do jednego z powyższych modeli wzmacniacza (wzmocnionego lub identycznego jak w oryginale), to proszę o kontakt na priv lub na mail mol01@interia.pl . W załączeniu zdjęcia pierwszego nieudanego wydruku oraz projektu 3D - docelowy element posiada idealne kanty i gładkie powierzchnie, ale mój już jest zamontowany we wzmacniaczu, więc nie mam jak wykonać zdjęć ładnej sztuki. Odpisz, cytując
Recommended Posts