krzycho1979 Napisano 14 stycznia 2017 Udostępnij Napisano 14 stycznia 2017 Witam.Mam takie pytanko. Czy jest możliwość ingerencji w automatyczną kalibrację kina domowego w przypadku marantz nr1607. Czy można samemu zmieniać ustawienia w Audyssey, bo według mnie wygląda na to, że po kalibracji są one niezmiennie. Zmieniać można tylko w ustawieniach ręcznych, ale jeżeli mam włączone ustawienia Audyssey, to chyba zmiany w ręcznych nie wpływają na dźwięk? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 stycznia 2017 Udostępnij Napisano 14 stycznia 2017 Możesz dokonywać ustawień manualnych po Audyssey.Jeśli wejdziesz w opcje manualne masz ustawienia które zadał Audyssey, możesz je edytować.To co wyświetla Ci się na wyświetlaczy to Dynamic EQ, Dynamic Volume lub któraś pochodna Audysseya.P{pozostaje do dyspozycji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho1979 Napisano 15 stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 stycznia 2017 Aha. Czyli wszystkie korekcje manualne mają i tak wpływ, a opcja Przywrócenie spowodowałaby powrót do ustawień audyssey. Mam z przodu podłogówki kef q500, a z tyłu q100. Wszystkie te głośniki audyssey widzi jako duże. Zastanawiam się, czy powinienem zmienić je na małe, a odcięcie dać na 80hz na wszystkie głośniki. Dziwne też, że jak dam na kalibracji suba level na połowę, to podbija mi go o 5db. A jak lekko zwiększę, to z kolei wycisza o 5db. Chyba lepiej go ręcznie wyśrodkować, bo jest albo za słaby, albo za mocny. Jak jest u was? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 stycznia 2017 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2017 To kalibracja ma źle wyniki. Nie powinna ci ustawić tyłów na large jeśli masz suba. Czy odległości są prawidłowo ustawione?Level calibration ustawione tak że z każdej kolumny słyszysz równy szum? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho1979 Napisano 15 stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 stycznia 2017 Było ustawione równo ale po dodaniu wzmacniacza i zmianie kolumn chyba nie sprawdziłem. Myślałem, że między innymi po to jest Audyssey, żeby samemu wyrównać poziomy. Poza tym slyszalem, że w mniejszych pomieszczeniach (moje ma 19 M2) zawsze traktuje jako duże. To ogarnę przy kolejnej kalibracji. A jak powinno być z odcięciem suba? I fronty też powinny być jako małe? Tylko centralny widzi jako mały. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 stycznia 2017 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2017 Mniejsze pomieszczenie i duże kolumny. A jaki to ma sens wtedy?Fronty mogą być large ale jesli masz suba to też powinny być odcięte. Tyły na small także odcięte.Dziwne bo te ustawienia w 95% audyssey ustawia dobrze.Wyzeruj amplituner i zrób je jeszcze raz. Czy masz oryginalny mikrofon? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho1979 Napisano 16 stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 16 stycznia 2017 Mikrofon oryginalny ale tylne głośniki są dużo bliżej strefy odsłuchowej, więc może dlatego widzi je jako duże. Fronty idą przez wzmacniacz stereo wejściem Power amp direct in i są trochę cichsze. Audyssey je podbił, a tylne zmniejszył ale obie strony widzi jako duże. Zmienię wszystkie na małe i odcięcie dam na 80hz. Zobaczymy. Choć tuba też jest podbita przez Audyssey i nie wiem, czy przy takim ustawieniu nie zaczyna stukać przy bardzo mocnym basie. Tuba stoi trochę w przejściu i nie ma ściany za sobą, przez co bas ucieka i chyba dlatego Audyssey tak ją podbija. Spróbuję ustawić ją inaczej ale kabel ma tylko 3m. Zrobię test jeszcze raz ale chyba dopiero po zmianie wzmacniacza stereo, bo ten pm 7004 trochę mi nie pasuje z barwą dźwięku. Dzięki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 stycznia 2017 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2017 Moim zdaniem coś poszło nie tak. Bez względu gdzie stoi tylna kolumna nie powinna zostać tak wykryta. Albo są duże problemy z akustyka albo coś powariowal. Sproboj to zrobić jeszcze raz. Zazwyczaj wzmacniacz nie ma tu większego znaczenia.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho1979 Napisano 19 stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 stycznia 2017 Po ponownej kalibracji znowu to samo. Przesunąłem nawet fronty troszkę do przodu, bo są trochę przyciszone przez to, że sygnał przechodzi przez wzmacniacz stereo. Jedyna zmiana, że tym razem poziom suba został zmniejszony, a nie zwiększony. Chyba mam problemy z akustyką pomieszczenia, bo z salonu są dwa szerokie przejścia bez drzwi. Do korytarza i do kuchni. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 stycznia 2017 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2017 Ustaw to wszystko ręcznie. Odległości poziomy szumów czy odcięcia.Z audyssey zostaw tylko dynamic i volume.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts