Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam, pisze bo mnie nurtuje jedno pytanie, dokładnie ile prądu mniej wiecej pobiera zestaw składający sie z :
Wzmacniacza(amplitunera) Yamaha rx-v663
Dwie kolumny GH-3080 SET
Głosnik centralny tej samej firmy o mocy bodajrze 80W

chodzi mi o to czy przy graniu na komputerze pod tym zestawem czy cichym słuchaniu muzyki do piwka po tygodniu roboty zestaw pobiera mniej prądu czyli np ok 100-200W, czy bez zależnosci czy gra cicho czy gra na 80% mocy ciągnie tyle samo czyli pewnie jakies 500 600 W?
dzieki za pomoc i pozdrawiam
Napisano
Temat i problem bardziej dla ekologa, niż dla miłośnika muzyki icon_wink.gif .
Kup miernik zużycia prądu urządzeń elektrycznych są od ok. 40zł w górę.
Oczywiście, że im głośniej tym więcej, na urządzeniu podane jest zapewne max zużycie prądu.
Przy normalnym słuchaniu i efektywnych kolumnach wystarczy klika, kilkanaście wat mocy wzmacniacza/amplitunera. Oczywiście realnie z gniazdka amplituner pociągnie więcej , bo np. jakieś lampki , diody, pracujące dack, tuner i wiadomo też, że sprzęt elektroniczny nie ma przecież 100% sprawności.

Komputer też pobiera różną ilość prądu, a to że ma zasilacz np.800W nie znaczy że tyle ciągnie zawsze, bo to tylko jego maksymalna wydajność, auta też mniej palą na postoju, a więcej na autostradzie przy 140km/h , czy w górach icon_smile.gif .

(Kolumny masz podłączone pod amplituner, a nie pod gniazdko icon_wink.gif to że napisali że mają 80W czy 200W to ich wytrzymałość, a nie pobór prądu, czy głośność, 200W kolumny nie muszą grać głośniej od np. 150W ( trochę poczytaj i pogogluj) , a "prąd" podaje im i tak amplituner).
Napisano
bo mam glosniki od komputera 4 letnie aktualnie odczepione bo w miejsce ich w komputerze jest wpiety amplituner i zastanawiam sie czy przy graniu na komputerze odczepiac to i podczepiac stare glosniki komputerowe czy nie warto marnowac czas bo roznica w poborze pradu na godzine bedzie roznila sie kilkunastoma groszami wiecej za prad icon_smile.gif

a na amplitunerze(wzmacniaczu) z tyłu widnieje napis 440WATTS, tylko nurtowało mnie czy przy głosnosci -45db do grania ciagnie mniej pradu niz przy -28 ( -30db) do słuchania muzyki, czy jednostajnie pobór mocy jest taki sam
Napisano
Muszę się sprzeciwić.... Dział muzyczny doznaje uszczerbku, bo nie dość, że tematów jak... No, wiecie ile, to jeszcze ten, który z koncertami, płytami, muzykami ma tyle wspólnego co nic.
Nie zechciałbyś Stanleyu poprosić moderatorów o przeniesienie w inne (lepsze) miejsce?
Napisano
Sam sobie w sumie odpowiedziałeś... a więcej wydasz na plaster jak sobie guza nabijesz przy tym przepinaniu, niż "zaoszczędzisz" może 20gr miesięcznie na prądzie.
Można też zmniejszać kontrast, jasność i kolor na monitorze a dawać na 100% jak znajomi przychodzą icon_wink.gif (żart) i może zaoszczędzisz 5gr....
tylko pytanie czy kupiłeś sprzęt, aby się cieszyć życiem i jego lepszym standardem, czy żeby teraz urwać 50gr na rachunku miesięcznie ?

Cytat

Nie zechciałbyś Stanleyu poprosić moderatorów o przeniesienie w inne (lepsze) miejsce?

Nie trzeba prosić, ja sam zaraz przeniosę temat w lepsze miejsce, bo temat pasuje tu jak .... icon_rolleyes.gif
Napisano
jak dziura w moscie icon_razz.gif

a no ok dzieki bo sie zastanawialem czy jest sens czy je powynosic na poddasze na kiedys (odpukać) na czarna godzine niech sobie leżą, a co do sprzetu jestem zadowolony czekam za pilotem od wzmacniacza zeby wlaczyc subwoofer ale narazie same 2 kolumny i centralny do muzyki dosc fajnei graja jak sie pobawi trybami i zejsc nisko tez potrafią jak muzyka tego wymaga icon_smile.gif za 1150zl warto było , podejrzewam ze w mediaexpert i innych tego typu gdybym kupil kino nawet za 2000 nie dałoby tego dzwieku ktore to potrafi dac, dzięki Wam za pomoc icon_smile.gif