BartBartek Napisano 6 maja 2017 Napisano 6 maja 2017 Witam forumowiczów. A więc jak w temacie mam wzmacniacz Unitra WS 432 oraz korektor graficzny FS032 i jako iż jestem zielony mam kilka pytan. 1. Czy ten zestaw będzie ze sobą współpracował? 2. Jakie kolumny podłogowe do tego zakupić? Chodzi mi głownie o ich moc. 3. Jako iż będzie zestaw podłączony do komputera rodzi się pytanie: jaką karte dzwiękową zakupić? Dziekuje za odpowiedzi Odpisz, cytując
BartBartek Napisano 7 maja 2017 Autor Napisano 7 maja 2017 Nikt nic? Czy poprostu nie ma sensu sie za to brac? Odpisz, cytując
Angel Napisano 7 maja 2017 Napisano 7 maja 2017 (edytowany) Nikt, nic, bo po prostu za mało napisałeś. Przeczytaj poradnik ze strony tytułowej forum "Pierwsze posty na forum" w podtytule "Zobacz jak je pisać". By Ci pomóc powinieneś napisać jaki masz pokój, jego wielkość, możliwość ustawienia kolumn (jak daleko będą od ścian tylnej i bocznych). Najlepszy byłby rysunek pokoju z zaznaczonym na nim ustawieniem kolumn, mebli i miejsca odsłuchowego. I wszelkich wymiarów, odległości. Poczytaj o akustyce i ustawianiu kolumn, bo to niemal połowa sukcesu, jeśli chce się osiągnąć dobry dźwięk. https://www.rms.pl/aktualnosci/sprzet/716-akustyka-pomieszczehttp://www.hifi.pl/porady/ustawienie-podstawy.php Ponadto napisz jaki dźwięk, jego rodzaj lubisz. Chodzi o dźwięk jasny, ostry, chłodny, twardy, suchy, konturowy albo odwrotnie ciemny, łagodny, ocieplony, miękki, soczysty, wypełniony w średnicy itp. A jakiej muzyki słuchasz? Jakie kolumny kupić, to się okaże, gdy odpowiesz na pytania, napiszesz poprawnie swój pierwszy post. Do audio lepiej nabyć przetwornik cyfrowo-analogowy, czyli DAC niż kartę dźwiękową. Z komputera będziesz słuchał mam nadzieję z plików w formatach bezstratnych jak WAVE i FLAC ? Nie napisałeś też nic o budżecie na kolumny. Na koniec odradzę podłączanie korektora. Po co Ci on? To dodatkowe urządzenie w torze audio, które wprowadza tylko zniekształcenia, szumy. Psuje dźwięk choć niektórym może się wydawać, że go poprawia. Dobrze zestrojony system stereo nie potrzebuje ingerencji korektora. Chyba nikt z forumowiczów go nie używa. Edytowano 8 maja 2017 przez Angel Odpisz, cytując
jasny Napisano 8 maja 2017 Napisano 8 maja 2017 Dnia 6.05.2017 o 13:31, BartBartek napisał: 1. Czy ten zestaw będzie ze sobą współpracował? Będzie, bo to jest zestaw, ale sens czy też jego brak takiego połączenia @Angel ci już wyjaśnił. Dnia 6.05.2017 o 13:31, BartBartek napisał: 2. Jakie kolumny podłogowe do tego zakupić? Chodzi mi głownie o ich moc. Moc jest trzeciorzędna. Przede wszystkim należy dobrać odpowiednią impedancję kolumn do wzmacniacza. Dnia 6.05.2017 o 13:31, BartBartek napisał: 3. Jako iż będzie zestaw podłączony do komputera rodzi się pytanie: jaką karte dzwiękową zakupić? Zależy od budżetu, o którym nic nie wspomniałeś. Dobrze byłoby dokupić DAC (przetwornik C/A) albo tymczasowo podłączyć do tej karty którą masz godząc się na przeciętną lub niską jakość. Odpisz, cytując
BartBartek Napisano 8 maja 2017 Autor Napisano 8 maja 2017 (edytowany) Witam i na wstępie przepraszam za "nie ogarnięcie tematu" i już sie poprawiam:) A więc tak co do pokoju narysowałem+/- co i jak(proszę się nie smiać) i czy w ogóle o to chodziło ? Co do odległości kolumn od sciań, tutaj zdam się na was co byście zaproponowali zarówno rozmieszczenie kolumn jak i ustawienie wzmacniacza. Moje miejsce odsłuchowe będzie tuż przy komputerze +/- 1,5m od niego. Co do rodzaju dzwięku, no audiofilem nie jestem zależy mi na tym aby był czysty nie "harczał" itp. a rodzaj muzyki słucham w zasadzie każdy głownie pop/disco polo^^. Co do budżetu, biore pod uwage również sprzęt używany i myślę, ze będzie to kwota do około 500/600zł Mam jeszcze jedno pytanie czy w moim przypadku ma sens podłączenie 4 mniejszych kolumn niż 2 większych? I ogólnie jeśli mogłibyście podać marke dobrych jakościowo kabli ack stereo 3.5mm -2xRCA oraz przewodów głośnikowych Jeśli coś trzeba poprawić postaram się to poprawić. Dzieki za wyrozumiałość pozdro Edytowano 8 maja 2017 przez BartBartek Odpisz, cytując
Angel Napisano 14 maja 2017 Napisano 14 maja 2017 No to może sam zastanów się jak ustawić kolumny zgodnie z zasadami, które opisane są w poniższych poradnikach. Koniecznie przeczytaj, zastanów się. Później pokaż na rysunku propozycję ustawienia kolumn wraz z opisanymi odległościami od ścian i miejsca odsłuchowego. Do pokoju ponad 26 metrów kwadratowych lepsze by były kolumny podłogowe. Jeśli ustawione będą na biurku, czy koło biurka a Ty będziesz słuchał tylko przy biurku, to faktycznie lepiej kupić niewielkie kolumny standowe. Rodzaj dźwięku to mniej więcej, albo: chłodny, wyostrzony, twardy, rozjaśniony, konturowy, suchy, czy odwrotnie ciemniejszy, łagodny, miękki, przyciemniony, z soczystą i pełną średnicą. Dwie pary kolumn (czyli cztery sztuki), są złym pomysłem. Stereo, to dwie kolumny. Tak poprawnie rysuje się scena stereo, pokazują źródła pozorne. A cztery kolumny, to chaos. Ponadto bardziej obciążają wzmacniacz, mogą nawet spowodować jego awarię. Nie ma żadnych realnych korzyści z zastosowania czterech kolumn. W budżecie 500 - 600 zł tylko kolumny używane. Nowe za takie pieniądze, to zazwyczaj zwykłe "wydmuszki". Kable dobiera się na końcu. w zależności od tego jakie są kolumny i wzmacniacz, oraz źródło. Z tego co widzę chcesz muzykę przesyłać bezpośrednio z komputera na wzmacniacz za pomocą przejściówki mini jack - 2 x RCA. Jeśli tak, to jakość dźwięku bez DACa będzie kiepska. Powinieneś pomyśleć o tym. Jeśli nie od razu, to w ramach następnego kroku. A tymczasem wystarczy przyzwoity kabelek, choćby firmy Prolink. Głośnikowe później ustalimy. Co do tego kim jest a kim nie jest audiofil, poczytaj sobie temat założony przeze mnie. Link masz w sygnaturze pod moim postem. To do dzieła. Czekam na konkretne przemyślenia i decyzje. Odpisz, cytując
Recommended Posts