Eddi Napisano 14 maja 2017 Udostępnij Napisano 14 maja 2017 Witam Szukam potencjometru do b100, ponieważ obecny dokonał żywota (niebieski Alps 550N 10KAX2). Możecie doradzić, czym można go zastąpić, bo przypuszczam, że dokładnie takiego samego nie znajdę ze względu na wiek sprzętu. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 maja 2017 Udostępnij Napisano 18 maja 2017 Zmiana potencjometru na inny o tych samych wartościach może wpłynąć na brzmienie wzmacniacza. Dlatego taka zmiana możne sporo popsuć. Najlepiej było by kupić podobnego niebieskiego Alpsa 2 x 10 kOhm. Sama wartość może nie jest zbyt popularna, ale prawie na pewno są produkowane. Trzeba popytać po sklepach internetowych po wcześniejszym sprawdzeniu ich oferty. Niskie zapotrzebowanie może sprawiać że będzie on dostępny na zamówienie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 18 maja 2017 Udostępnij Napisano 18 maja 2017 Wersja z silnikiem: https://www.conrad.pl/Potencjometr-z-silniczkiem-ALPS-RK27112MC-10KAX2-log-10-kOhm-Max.-30-V%2FAC.htm?websale8=conrad&pi=442002 oraz bez: http://allegro.pl/potencjometr-alps-rk27-stereo-log-10kax2-i6591837230.html 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eddi Napisano 18 maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 maja 2017 Muszę właśnie popytać sprzedawców Podane propozycje widziałem wcześniej, ale mój Alps ma 8 nóżek/pionów a ten ma 6 i tu jest problem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 18 maja 2017 Udostępnij Napisano 18 maja 2017 Ma 8 nóżek w jednej linii? Czy po 4 nóżki w dwóch liniach? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eddi Napisano 18 maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 maja 2017 Po 4 w dwóch liniach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 18 maja 2017 Udostępnij Napisano 18 maja 2017 Kiedyś miałem problem z potencjometrem Alps w Rotelu RA980BX. To także był model już nie produkowany. Zaniosłem wzmacniacz do serwisu i panowie doprowadzili ten potencjometr do używalności (nie wiem czy rozkręcali Alpsa ale efekt był pozytywny). Nie mówię, że w Twoim przypadku @Eddi taka akcja też się powiedzie ale w razie czego mogę Ci dać namiary na ten serwis (w Ostrowie Wlkp.). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 maja 2017 Udostępnij Napisano 18 maja 2017 Generalnie każdy potencjometr potrzebuje 3 wyprowadzeń: początek ścieżki, koniec ścieżki i wyprowadzenie suwaka przemieszczającego się po ścieżce oporowej. W przypadku potencjometru stereofonicznego głośności mamy 2 potencjometry w obudowie. Dlatego tego typu potencjometry mają 6 wyprowadzeń a w tamtym najprawdopodobniej są 2 dodatkowe wyprowadzenia początków ścieżek. które łączy się z masą. Nie znalazłem jego datasheet. Takie rozwiązanie powinno pozwolić mocniej zamocować go do płytki drukowanej lutami, ale nie jest to konieczne. Te 2 dodatkowe piny najpewniej nie są konieczne. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 19 maja 2017 Udostępnij Napisano 19 maja 2017 Tak jak pisał MobyDick - te dwa dodatkowe wyprowadzenia na 99% są niepotrzebne, więc można zamontować takie potencjometry jak proponowałem na początku. Wszystko powinno pasować bo rozstaw wyprowadzeń mają taki sam, tylko mają ich 6 a nie 8. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 4 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2017 Czasem 2 dodatkowe piny przy takim potencjometrze bywały wykorzystywane jako wyłącznik obsługiwany przez wciśnięcie pokrętła ( właściwie to jego osi ). Alps oznaczał je jako do obsługi funkcji loudness. Dlatego jeśli pokrętło nie jest równocześnie przyciskiem to te 2 dodatkowe złącza są dodatkowymi wyprowadzeniami do masy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gurus Napisano 3 września Udostępnij Napisano 3 września Witam, wszystkich, odkopałem wątek, bo też miałem problem z moim Densenem B-100. Przy maksymalnym ściszeniu, zamiast ciszy, było pyknięcie i dalej było słychać głośniki, a przy normalnym poziomie głośności jeden z głośników grał zdecydowanie głośniej niż drugi. Wymieniłem Alpsa z oryginału z 8 nóżkami na RK271 10kax2 z 6 nóżkami: https://allegro.pl/oferta/potencjometr-alps-rk271-stereo-log-10kax2-15971759301 Rozstaw nóżek pasuje, po wymianie nic nie przebija na głośniki, przy maksymalnym ściszeniu i oba kanały pracują z jednakową głośnością. Jedyna modyfikacja, to konieczność skrócenia trzpienia od gałki głośności, bo trzpień w oryginalnym Alpsie jest o ok. 5mm krótszy niż w tym nowym i gałka odstawałaby te 5mm od obudowy. Nie jest to problem, bo łączenie gałki z potencjometrem jest na tulejkę ze śrubami dociskowymi i zostawia spory margines dopasowania. Tak więc potwierdzam rozwiązanie i dzięki @Audio Autonomy i @MobyDick za linki i komentarze. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts