zenon.i.kielbasa@gmail.com Napisano 30 maja 2017 Udostępnij Napisano 30 maja 2017 Witam wszystkich! Chciałem się poradzić ekspertów odnośnie tego, co robić i jak żyć. Albo przynajmniej nagłośnienia do mojego KD. Moja sytuacja wygląda następująco: - zestawu audio używam głównie do oglądania filmów, ale też do słuchania muzyki (tak, wiem, nie da się, profanacja - ale jednak tak to wykorzystuję ) - aktualnie posiadam sprzęt: 2 kolumny Unitra ZG 25 C, zestaw Genius SW-HF5.1 5050 i do tego Yamaha DSP-AX759SE - sprzęt rozmieszczony jest w pokoju ok. 6m x 3m, wys. jakoś 2,3m. Na jednej z dłuższych ścian znajduje się "punkt widokowy", czyli kanapa, a w rogach przy tej ścianie powieszone na wys. ok. 1.7m głośniki satelitarne (orygnialnie "frontowe" z zestawu geniusa). Na przeciwległej ścianie (długiej) znajduje się TV. Niestety, cała tamta ściana zastawiona jest meblami i nie wcisnę tam kolumn podłogowych, choćby miały 5 cm szerokości. Po tej stronie mam sub z zestawu 5.1 (pod biurkiem), głośnik centralny pod telewizorem, 2 kolumny Unitry leżące w poziomie na szafach (wys. ok. 2m) oraz 2 głośniczki genius (oryginalnie "efektowe tylne") podpięte jako "presence" do yamahy i rozstawione tak szeroko, jak się da u góry na szafach. Filmy oglądam głównie z netflixa i tu leży mój główny problem: netflix koduje audio w Dolby Digital Plus, którego ta yamaha nie obsługuje. Chciałbym wobec tego wymienić amp na coś z obsługą DD+, ale przy tej okazji chciałem się dopytać, czy w bardzo ograniczonym budżecie zrobię coś więcej i będę w stanie jakoś poprawić swoje nagłośnienie. Moje założenia: - budżet na zmiany: ok. 2000, max. 2500 zł - musi obsługiwać DD+ - musi obsługiwać HDMI 1.4 ARC - będzie bardzo miło, jak pozwoli strumieniować muzykę z telefonu (bluetooth a2dp) i sieci lokalnej (dlna?) - bardzo chętnie przygarnę coś używanego z allegro (wstępnie zastanawiam się nad H/K AVR 161 albo 171 i kolumnami pokroju TAGA TAV 606, ale to podłogówki, więc odpadają) - naprawdę raczej odpadają kolumny podłogowe - tak, ja na tym słucham muzyki Czy ktoś ma jakiś pomysł co z tym można w tym budżecie i ograniczeniach w ustawieniu zrobić? Będę bardzo wdzięcny za sugestie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 13 czerwca 2017 Jeśli używany to pluj na Onkyo modele 646, Denona serii x2200, Yamaha 679. Harman to jednak odstające jakościowo amplitunery. Co do kolumn to seta powinieneś dostać z Tagi modele 606V3 albo Quadral Quintas 6500. W Przypadku pytań lub wycen zapraszam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts