Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam, poszukuję rozwiązania nagłośnienia do pokoju. Napisałem już jeden post wczoraj wieczorem ale był dosyć chaotyczny i pisany na telefonie, więc piszę wersję nową z większą ilością informacji.

Budżet: 1500zł jeżeli nie zmieszczę się w tej kasie to maksymalnie do 2500zł.

Rodzaj sprzętu: nowy- mieszkam w Irlandii i nie mam opcji pojechać gdzieś coś odsłuchać. Pewnie będę kupował coś tutaj na miejscu albo sprowadzał z Polski zależy jak się będzie bardziej opłacać, chociaż jak coś będzie nie działać to bawić się w odsyłanie to pewnie minie się z celem a trzeba rozważać takie ewentualności. 

Pokój: mały 4,5m x 3,5m. Możliwość rozstawienia kolumn w dwóch rogach pokoju. Około 30 cm odległości od ściany bocznej i tylnej. 

Preferowana muzyka: heavy metal, rock, reggae, hip-hop, techno. Czyli duża rozbieżność ale najczęściej uciekam w ciężkie brzmienia. 

Preferowany zestaw: amplituner+dwie kolumny. Ewentualnie wieża chociaż wydaje mi się, że ten segment cenowy pozwala na większe pole do manewru ale nie jestem pewny. Dotychczas miałem wieżę Panasonica SA-PM 19 OD KOMUNII czyli 12 lat :D Wysłużyła mi się naprawdę dobrze chociaż brakowało mi w niej wiele, słuchałem na niej muzyki na imprezach, w domu, oglądałem filmy i grałem. Za dużych wymagań nie mam, audiofilem nie jestem, chociaż słyszę, że czegoś mi brakuje. Młody jestem dużo przede mną jak kupie pierwszy lepszy sprzęt grający to pewnie wjedzie mi na jakość i będę miał drugie chore hobby, które zgwałci mój portfel, pierwszym jest sprzęt komputerowy.

Mam nadzieję, że tyle informacji wystarczy, żeby coś sensownego znaleźć i zaspokoić moje potrzeby. 

Dzięki za każdą sugestię i możecie podawać swoje propozycję. Muszę znaleźć w Irlandii jakieś sklepy gdzie można sobie takie sprzęty odsłuchać bo wydaje mi się, że kupować w ciemno to też słabo a wiadomo, każdy ma inne ucho. Zresztą z tego co lekko się rozeznałem to sprzęt musi się wygrzać, odpowiednie kable, rozstawienie, połączenie dobrych kolumn i amplitunera robi swoje, nie wszystko ze sobą dobrze gra. 

Pozdro i czekam na ciekawe komentarze :)

Edytowano przez Amarokiee
Napisano

Witaj,

Biorąc pod uwagę twoje preferencje i zakładany budżet to w mini wieże raczej nie idź. Będzie to za mało dynamiczne do twoich potrzeb. 

Stawiał bym tu na kolumny Cambridge audio gdy w richer są w dobrej cenie. 

Nie wiem czy w Irlandii jest ale jak tak to warto.

Do tego wzmak pokroju Pioneer a30 lub amplituner sxn30.

Jeśli sprzęt sprowadzał byś z polski to pewnie stanęło by na Polk audio t50. 

W razie pytań służę pomocą