Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, chciałbym wymienić starego Denona, który napędza mi kolumienki Tannoy M1. Chciałbym rozjaśnić/wyostrzyć nieco ich brzmienie i poprawić szybkość/zwinność, w tej konfiguracji zestaw trochę przymula. Muzyka puszczana głównie z komputera i odtwarzacza CD czasami gramofon, więc phono też by się przydało i pilot. Cena do 300zł. Myślałem o jakimś Teacu. Co byście doradzili?

Napisano

Jakiego masz Denona?

Teac niewiele tu wniesie po to z reguły też delikatniejsze wzmacniacze,.

O dźwięku jaki piszesz możesz pomyśleć przy Yamaszce ale nie za 300 zł. Najniższy model to AX500. Ewentualnie Sony seria TAF, tu już prędzej z kwotą.

Napisano

Obecnie Tannoye napędza amplituner Denon DRA 365 RD. Poważnie zastanawiam się też nad Cambridge Audio, udało mi się posłuchać modeli A1 i A5 i nawet spodobało mi się ich brzmienie (bardziej nadające się do muzyki rockowej niż dedykowane Tannoyom Rotele, tak przynajmniej mi się wydaję). A jak byś opisał S4Home brzmienie Yamhy i Sony wspomnianych modeli/serii?

Napisano

Cenowo by się zgadzało, jednak czy Yamaha i Sony nie będą zbyt męczące pod kątem suchego/ostrego brzmienia. W rocku jest już wystarczające nasycenie podobnego brzmienia i nie wiem czy nie lepiej byłoby poszukać czegoś co by nadało tej muzyce trochę świeżości, nasycenia (pewnego złagodzenia) i soczystości a nie eksponowało to z czego słynie (bo to już taka muzyka ma sama w sobie). Poszukuję czegoś, co by nie męczyło przy długich odsłuchach. Zależy mi też na selekcyjnym brzmieniu, aby wiele ścieżek nie zlewało się w jedno.

Co do Denona to trochę jestem zrażony do tej marki po obecnym amplitunerze. Wiem, że model modelowi nie równy, a amplitunery grają gorzej niż same wzmaki, ale chciałbym od tej firmy trochę odpocząć.

A co ze wspomnianym wcześniej Cambridge Audio z serii A, może to byłaby dobra alternatywa?

• 3 weeks later...
Napisano

Kupiłem Cambridge Audio A5, jak na razie całkiem nieźle się spisuje. Dużo zwinniejszy i przejrzystszy od mojego starego Denona. Ale nabrałem też apetytu na tę Yamahe AX 500 lub Sony TAF 270, jeśli któryś z nich zaoferowałby więcej soczystego basu, to gdy znudzi mi się CA, spróbuje się na któryś z nich przesiąść.