Skocz do zawartości

Wzmacniasz stereo + amplituner A/V

Recommended Posts

Napisano

To mój pierwszy post, więc witam wszystkich.

Mam mały dylemat. Po nowym roku planuję zakup sprzętu audio i oddania na emeryturę starego amplitunera Onkyo ds595.

Chciałem kupić amplituner Anthem'a 510/520 ale przyszedł mi do głowy taki pomysł żeby kupić dobry wzmacniacz stereo do słuchania muzyki i jakiś budżetowy amplituner a/v do kina , wszystko w cenie Anthem'a. Kolumny przednie podłączyć do wzmacniacza a amplituner z wyjścia pre-out podłączyć ze wzmacniaczem.

Wiem że powinienem iść do salonu i zrobić odsłuchy i zapewne to zrobię, ale może ktoś ma doświadczenie w połączeniach stereo + a/v i słuchał też Anthem'a i może porównać oba rozwiązania?

Napisano

No i powiem ci że idąc w ampli słabszej jakości + wzmacniacz dużo lepiej na tym wyjdziesz!

Dźwięk będzie o klasę lepszy oczywiście przy założeniu że dobrze dobierzemy elektronikę do kolumn. 

Ale jest małe ale. Obecne amplitunery nowe nie chętnie posiadają pre out. I tutaj nawet podstawowy model który takie gniazdo ma nie pozostawi zbyt dużego pola do wyboru wzmacniacza. 

Anthem może okazać się być całkiem nie zły. Jaki budżet na ampli i wzmak?

Napisano

Szukałem w necie ampli z pre-out i rzeczywiście jest kiepsko. Osobiście najbardziej by mi pasowało kupić np. używanego Maranza nr1402 i do tego wzmacniacz. Budżet na elektronikę tak między 5,5 do 7 tyś. Kolumny to odrębna sprawa, trzeba będzie coś dobrać ale tu ma dużo do powiedzenia moja małżonka - muszą się jej spodobać;)

Napisano

Moim zdaniem wymiana twojego Onkyo na tego marantza to tylko pójście w nowsze urządzenie to wszystko. 

W cenie 7k

Albo Denon x3300 z roksan k2

Albo onkyo rz820 z nad 372.

Nawet się nie przyznawaj że żona będzie decydować o wyglądzie kolumn. Bo wtedy wybierzesz dziadostwo i tyle. Ma grać. A jak wygląda to wygląda. 

Połączenie tych dwóch cen z reguły jest drogie. 

Napisano

Dzięki za rekomendacje, popatrzę na te urządzenia.

Kino nie jest priorytetem, filmy oglądam ale stereo jest dla mnie ważniejsze. Dlatego wolę słabszy ampli + lepszy wzmacniacz stereo.

Kolumny, mówiąc krótko, muszą być czarne i najlepiej lakierowane. Co myślisz o Kef 750 albo o Focal Chorus 726?

Napisano

Kefy są dla mnie zbyt neutralne i troszkę nudne. Z kolei focale deczko drogie jak na swoje możliwości.

Masz magnat quantum 755 za połowę tej ceny a grają równie dobrze. Dalej wyprzedawane silvery 6 lub 8. 

Nie ładne?