kabanos505 Napisano 9 października 2017 Udostępnij Napisano 9 października 2017 Witam, Chcę zmienić fabryczne zworki w kolumnach Klipsch RP-280F na jakieś kable tylko nie wiem jakie? Możecie coś podpowiedzieć. Z góry dziękuję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 10 października 2017 Udostępnij Napisano 10 października 2017 Może określisz jakiś budżet? No i na jakich kablach głośnikowych grasz i czego brakuje Ci w dźwięku? Można zrobić zworki np. z takiego samego przewodu jaki masz podpięty do kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabanos505 Napisano 10 października 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 października 2017 Kable głośnikowe mam teraz Melodika MDSC4030, w kolumnach zainstalowane są fabryczne zworki w postaci blaszek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 10 października 2017 Udostępnij Napisano 10 października 2017 W takim razie możesz użyć na przykład takiej melodiki, jako materiał na zworki. Będzie to z całą pewnością lepsze niż oryginalnie zamontowane blaszki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabanos505 Napisano 10 października 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 października 2017 A może lepiej podłączyć kolumny w bi-amp ze wzmacniaczem i wtedy zworki nie potrzebne? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 10 października 2017 Udostępnij Napisano 10 października 2017 Masz na myśli chyba bi-wiring, czyli użycie dwóch przewodów do podłączenia kolumny ze wzmacniaczem, tak? Wiesz co? Nie ma reguły na to co zagra lepiej, musiałbyś sprawdzić u siebie jakie by były efekty. Jednak koszt dodatkowego przewodu o długości 2-3m jest sporo większy od krótkiego fragmentu na zworki ? Dlatego na początek proponowałbym Ci zrobienie zworki z Melodiki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabanos505 Napisano 11 października 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 października 2017 Gotowe zworki kosztują ok 149zł natomiast, przewód bi-wiring ok 650zł, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 11 października 2017 Udostępnij Napisano 11 października 2017 (edytowany) Ja z kolei uważam że w kolumnach do 3000 zł nie do końca jest sens wymiany. Słucham obecnie ze zworkami, słuchałem bez zworek i muszę przyznać że żadnego efektu "wow ale zmiana" nie odczułem. Obecnie rozważam kupno gotowych zworek, ale to raczej dla świętego spokoju że może faktycznie coś mi umyka ale i tak tego nie usłyszę czy to ze zworkami czy bez. W drogich systemach Hi-Fi uważam ten zabieg za bardziej sensowny. Nie mniej jednak zworki Melodiki to niska półka. Sugeruję chociażby Tellurium Q Ultra Blue Jumper lub WireWorld Oasis Biwire Jumpers Edytowano 11 października 2017 przez Celdur Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts